Το στάδιο “κλείσιμο του τσαμπιού”

25.06.2018

Το στάδιο “κλείσιμο του τσαμπιού” είναι κρίσιμο για τις ευαίσθητες, στην ασθένεια του βοτρύτη, ποικιλίες που πρέπει να ψεκαστούν ακριβώς πριν το “κλείσιμο”. Δε σηματοδοτεί κάτι και το πότε εμφανίζεται έχει να κάνει με την ποικιλία και με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι ράγες.

Φέτος, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ευνοϊκών θερμοκρασιών το στάδιο αυτό ήρθε σχετικά γρήγορα, αφού από την καρπόδεση και μετά ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων της ράγας ήταν έντονος και οδήγησε στην πολύ γρήγορη αύξηση τους (σε αριθμό κυρίως), η οποία θα συνεχιστεί έως και τον περκασμό.

Στον περκασμό σταματά για λίγο η αύξηση της ράγας, για να συνεχιστεί με τάνυση εξαιτίας της συγκέντρωσης κυρίως των σακχάρων, των ήδη διαμορφωμένων στην πρώτη φάση της ανάπτυξης της ράγας, κυττάρων.

Προμηνύεται μια δύσκολη αμπελουργική χρονιά που θα οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή τους “καθαρούς” αμπελώνες και μειωμένη (εξαιτίας των σήψεων) τους υπόλοιπους. Αυτό που ελπίζουμε είναι να διακοπούν οι βροχοπτώσεις και να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας!