Ποικιλίες

Ο πραγματικός πλούτος του τόπου μας

Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο είναι μία από τις πιο σπάνιες και ευγενείς ερυθρές ποικιλίες που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρόλη την ευαισθησία του στις κακές συνθήκες και τις ασθένειες, είναι προικισμένο με ένα μοναδικό ταλέντο για κρασιά που δημιουργούν φανατικούς φίλους.

Αν και το Ξινόμαυρο συγκρίνεται με τα Barolo που έχουν βάση την ποικιλία Nebbiolo ή το Pinot Noir της Βουργουνδίας, λόγω του δομημένου και σύνθετου αρωματικού χαρακτήρα του, στην πραγματικότητα η ποικιλία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί τελικά ως μοναδική. Υψηλή οξύτητα, πλούσιο σε φαινόλες, με ένα βαθύ, μαύρο χρώμα και έντονες τανίνες, τα κρασιά από Ξινόμαυρο μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια, συχνά για δεκαετίες.

Ασύρτικο

Το Ασύρτικο  είναι μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Μεσογείου που καταφέρνει να αποκτά υψηλή συγκέντρωση σακχάρων διατηρώντας παράλληλα την υψηλή της οξύτητα.

Στους αμπελώνες της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο, το Ασύρτικο, η ελληνική λευκή ποικιλία, βρίσκει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η παρουσία των τεσσάρων λιμνών εξισσοροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες και επιτρέπει στην ποικιλία μία αργή και παρατεταμένη ωρίμανση. Με αυτό τον τρόπο, διατηρούνται τα πρωτογενή αρώματα φρούτων, ενώ παράλληλα τα εδάφη του Αμυνταίου εκφράζονται με μία χαρακτηριστική ορυκτότητα.

Παράλληλα, τα φτωχά και αμμώδη εδάφη του Αμυνταίου, βοηθούν στη διατήρηση της υψηλής οξύτητας της ποικιλίας και του χαμηλού pH των κρασιών.

Διακρίνεται για το δροσερό και ισορροπημένο χαρακτήρα του, με λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, τα οποία συνοδεύονται από την “αλμυρή” ορυκτότητα του Αμυνταίου και τη μακρα επίγευση.

Ροδίτης

Ο Ροδίτης είναι μια από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.

Παρά το ερυθρωπό χρώμα της φλούδας του, χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών οίνων που προσφέρουν αρώματα ώριμων φρούτων, υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ισορροπημένη οξύτητα.

Εύκολος στις γενετικές παραλλαγές, o Ροδίτης είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα με διαφορετικές ονομασίες που δείχνουν κλώνους με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όταν καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο, οι αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης μπορούν να δώσουν κρασιά με έντονα αρώματα και καλή δομή.

Οι ορεινοί αμπελώνες του Αμυνταίου, με το ηπειρωτικό κλίμα και τα φτωχά αμμώδη εδάφη δίνουν μία από τις καλύτερες εκφράσεις αυτής της ελληνικής γηγενούς ποικιλίας σταφυλιών.

Μαλαγουζιά

Στο χείλος της εξαφάνισης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Μαλαγουζιά είναι σήμερα μία από τις πιο εξέχουσες γηγενείς λευκές ποικιλίες στην Ελλάδα.

Έντονα αρωματική αλλά και επιρρεπής σε ασθένειες, στα χέρια του επιδέξιου παραγωγού η Μαλαγουζιά μπορεί να δώσει κρασιά με σαγηνευτικά αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, βοτάνων και μοσχάτου, ανάλογα με την ωρίμαση των σταφυλιών. Ευχάριστα δροσιστική, συχνά με υψηλά επίπεδα αλκοόλης και ένα καλά δομημένο σώμα, τα κρασιά από Μαλαγουζιά είναι γεμάτα πολυπλοκότητα και έχουν έντονο χαρακτήρα.

Το δροσερό κλίμα και τα φτωχά εδάφη του Αμυνταίου το καθιστούν μία από τις πιο προνομιούχες περιοχές οινοποίησης για αυτή την ξεχωριστή ποικιλία.

Merlot

Οι πρώτες φυτεύσεις του Merlot στην Ελλάδα έγιναν την δεκαετία του 1960.

Στην αρχή τα σταφύλια χρησιμοποιούνται ως ένα συστατικό των μπορντολέζικων χαρμανιών μαζί με το Cabernet Sauvignon. Οι πρώτες εμφιαλώσεις μονοποικιλιακών έδειξαν ότι το Merlot στην Ελλάδα μπορεί να δώσει πλούσια, πληθωρικά κρασιά, χαρακτηριστικά για τα οποία η ποικιλία αυτή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα αμπέλια Merlot φυτεύτηκαν στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη το 1985. Η πρόθεση του Γιάννη Μπουτάρη ήταν να διερευνήσει τις δυνατότητες των διεθνών ποικιλιών στο terroir της Νάουσας. Το Merlot ανταποκρίθηκε στην εμπιστοσύνη του από την αρχή, δίνοντας κρασιά με ένα σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα, βελούδινη αίσθηση στο στόμα που μπορούσε να μαλακώσει το σκληροτράχηλο Ξινόμαυρο, σε ό, τι θεωρείται σήμερα να είναι ένα από τα κλασικά ελληνικά χαρμάνια.

 

Syrah

Το Syrah είναι μία από τις διεθνείς ποικιλίες κρασιού που έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο θερμό ελληνικό κλίμα, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά με ένα τυπικό χαρακτήρα από μαύρα φρούτα και πικάντικα αρώματα.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα απ΄ ότι έδειξαν τα πρώτα μονοποικιλιακά κρασιά. Σήμερα, το Syrah χρησιμοποιείται για να προσδώσει βαθύ χρώμα και ώριμα, πλούσια αρώματα σε πολλά από τα δημοφιλή χαρμάνια της Κυρ-Γιάννη που παράγονται στη Νάουσα και στο Αμύνταιο.

Sauvignon Blanc

Αυτή η κλασική γαλλική ποικιλία έγινε δημοφιλής στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή στη χώρα, τόσο πολύ που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της γεύσης των Ελλήνων καταναλωτών. Το Sauvignon Blanc φυτεύτηκε αρχικά στην περιοχή της Μακεδονίας, δίνοντας είτε μονοποικιλιακά κρασιά είτε χαρμάνια με γηγενείς λευκές ποικιλίες.

Ένας από τους πρώτους αμπελώνες Sauvignon Blanc στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1990 από τον Γιάννη Μπουτάρη στο Αμύνταιο. Εδώ, στο ψυχρό κλίμα και τα φτωχά εδάφη του ορεινού αυτού terroir, το ευγενές αυτό σταφύλι παράγει κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, εμπλουτισμένα με κομψές φυτικές νότες, τυπικές για τα Sauvignon Blanc ψυχρού κλίματος.

 

Chardonnay

Λίγο μετά τις πρώτες φυτεύσεις στην περιοχή της Αττικής τη δεκαετία του 1960, το Chardonnay έγινε πολύ δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιών διαφορετικών στυλ, μονοποικιλιακών ή σε χαρμάνια με άλλες ελληνικές ή διεθνείς ποικιλίες. Ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε τα πρώτα αμπέλια Chardonnay στο Αμύνταιο το 1990. Στο ξεχωριστό terroir της περιοχής, που απαρτίζεται από αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο και στα φτωχά αμμώδη εδάφη οφείλεται και η παραγωγή σταφυλιών που παρουσιάζει μια σπάνια αρωματική ένταση.