All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου. Μύτη με έντονο κόκκινο και μαύρο φρούτο, όπως φράουλα, κεράσι και δαμάσκηνο. Στόμα με φρουτώδη φρεσκάδα και ντελικάτες νότες από γλυκά μπαχαρικά και καπνό. Το σώμα μέτριο με καλή οξύτητα και σχετικά μαλακές τανίνες, προσδίδουν καλή δομή που οδηγεί σε μια ευχάριστη, μέτριας διάρκειας επίγευση.

Ποικιλιακή σύνθεση

100% Ξινόμαυρο

Προέλευση

ΠΟΠ Νάουσα

Γευστικοί Συνδυασμοί

Πίνεται ευχάριστα μόνο του και συνοδεύει φαγητά με κόκκινες σάλτσες, τυριά, και ελαφριά γεύματα με λιπαρότητα όπως αλλαντικά.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14%
Σάκχαρα:  1,9 g/lt
Ολική οξύτητα:  5,6 g/lt
pH:  3,57

Χειμώνας στα φυσιολογικά επίπεδα της περιοχής. Η άνοιξη ξεκίνησε με έναν ψυχρό Μάρτιο που συνέβαλε σε μια μεγαλύτερη διάρκεια έως την ολοκλήρωση της έκπτυξης των οφθαλμών, ενώ οι Απρίλιος και Μάιος με ξηρασία και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, οδήγησαν στην πρωίμηση της ανθοφορίας κατά περίπου 1 εβδομάδα. Το καλοκαίρι μπήκε με χαλάζι στις 12 Ιουνίου, φαινόμενο που μείωσε συνολικά την παραγωγή στην ΠΟΠ ζώνη. Οι 2 επόμενοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασία, με ελπιδοφόρο μήνυμα τον γρήγορο ρυθμό του περκασμού στις αρχές Αυγούστου. Από τον Σεπτέμβριο, οι συνθήκες επανήλθαν στα φυσιολογικά, ιδανικά επίπεδα για την πλήρη ωρίμαση των σταφυλιών έως τον τρύγο με το χέρι, που ξεκίνησε στα τέλη του μήνα και ολοκληρώθηκε πριν τα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως λέει το όνομά της(Cuvée Villages), η ΝΑΟΥΣΣΑ παράγεται από μια αυστηρή επιλογή
Ξινόμαυρων, τόσο από το Κτήμα μας στο Γιαννακοχώρι (κυρίως νεαρότερης ηλικίας κλήματα) όσο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια συνεργαζόμενων καλλιεργητών από τις διάφορες κοινότητες(χωριά) της ΠΟΠ ζώνης. Τα χωριά της Νάουσας, προσφέρουν μια ξεχωριστή ποικιλομορφία συνθηκών στο λοφώδη ανάγλυφο (υψόμετρο, κλίσεις, εδάφη, έκθεση στον ήλιο κλπ) δημιουργώντας ένα μωσαϊκό μεσοκλιμάτων. Στόχος, ένα κρασί που εισάγει τον οινόφιλο στην τεράστια αμπελοοινική κληρονομιά της Νάουσας(διατηρώντας στην ετικέτα και τον παλιό τρόπο αναγραφής της) αναδεικνύονταςτη δυναμική του Ξινόμαυρου σε ένα terroir απόλυτα συνυφασμένο με την ποικιλία αυτή.

Τα σταφύλια ψύχονται αρχικά στους 10 °C και στη συνέχεια οδηγούνται σε τράπεζες
διαλογής. Προζυμωτική εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες
για 6 μέρες, που ακολουθείται από ζύμωση σε θερμοκρασίες 20-23 °C για 12 με 15
ημέρες. Μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμαση σε βαρέλια γαλλικής κυρίως δρυός 225 και
500 λίτρων, σε συνδυασμό νέων και παλαιότερων χρήσεων (3ης με 5ης), για 12 μήνες. Το
πρώτο χαρμάνι γίνεται στον 6ο μήνα, και το τελικό λίγο πριν από την εμφιάλωση.

Βραβεύσεις

Downloads