All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Βαθύ ρουμπινί στην όψη με πληθωρικό αρωματικό χαρακτήρα από μπαχαρικά και πιπέρια, που ξεχωρίζουν επάνω σε φόντο από μαύρα φρούτα και διακριτικές νότες δρυός. Το γεμάτο στόμα διαθέτει όγκο, πλούσια δομή με νόστιμη οξύτητα και ευχάριστες τανίνες που καταλήγει σε μια παρατεταμένη πικάντικη επίγευση.

Ποικιλιακή σύνθεση

Syrah 70%, Merlot 30%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

12-15 έτη

Ωρίμανση

14 μήνες σε βαρέλια 225 λίτρων – περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για 12 μήνες

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος στο Γιανακοχώρι, και συγκεκριμένα τα τεμάχια #19 και #23 για το Syrah και το Merlot αντίστοιχα.

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συνοδεύει εξαιρετικά αρνάκι στο φούρνο, μοσχάρι κοκκινιστό, κόκκινα κυνήγια, χοιρινό ψητό στη σχάρα, κρεατόπιτες και γενικά αυτό που χρειάζεται είναι φαγητό έντονο σε γεύση και πλούσιο σε υφή

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14.6% abv
pH:  3.66
Ολική οξύτητα:  4.8 g/L
Πτητική οξύτητα:  0.64 g/L
Σάκχαρα:  2.3 g/L
Φαινολικό δυναμικό:  n/a
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280μ., στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση των 560 στρεμμάτων, χωρίζεται σε 42 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Ειδικότερα, για τις Δύο Ελιές επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου 19 και το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 23. Και τα δύο τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα.

Μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών στους 11-12οC σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον για την κάθε ποικιλία ξεχωριστά καθώς κάθε μια έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνεται στους 23-26οC, ενώ οδηγείται σε μεταζυμωτική περίοδο εκχύλισης 3-4 ημερών. Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24οC και οδηγείται απευθείας στα βαρέλια προκειμένου να ολοκληρώσει τη μηλογαλακτική ζύμωση. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων με ποσοστό νέου ξύλου 20%, για 6 μήνες.

Βραβεύσεις

Downloads