All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου και των παλαιών κλημάτων. Η φρουτώδης μύτη, κυρίως με αγριοφράουλα και κεράσι, συνοδεύεται από ντελικάτες νότες βοτάνων και τριαντάφυλλου. Τα αρώματα ακολουθούν και στο στόμα, όπου οι βελούδινες τανίνες και η καλή οξύτητα προσδίδουν ισορροπία. Μακρά επίγευση, πάντα με την κομψότητα – σήμα κατατεθέν του terroir του Αμυνταίου.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 100%

Προέλευση

Αμπελώνες ομάδας παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα στη ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου

Γευστικοί Συνδυασμοί

Ιδανικό για κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια, πιπεριές γεμιστές με κιμά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, κρεατόπιτες.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,5%
Σάκχαρα:  1,7 g/lt
Ολική οξύτητα:  6,3 g/lt
pH:  3,39

2020: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΧΡΟΝΙΑ
Ο χειμώνας ήταν ήπιος και υγρός ως και τις αρχές της άνοιξης. Tέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου δύο χιονοπτώσεις, ακολουθούμενες από χαμηλές θερμοκρασίες, καθυστέρησαν την έκπτυξη των οφθαλμών κατά 5-7 μέρες από το σύνηθες για την περιοχή. Η έκπτυξη των οφθαλμών ήταν σχετικά ανομοιόμορφη λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα. Ακολούθησαν βροχές και ένα κρύο ξεκίνημα τον Μάιο που καθυστέρησε την αύξηση των βλαστών. Ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα του μήνα, δοκίμασαν υδατικά τα αμπέλια. Η διάρκεια της άνθησης ήταν κανονική αλλά με χαμηλές θερμοκρασίες, νέφωση και βροχές. Αυτές οι συνθήκες ευνόησαν ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, να σχηματίσουν μακριά και αραιά τσαμπιά. Το καλοκαίρι ήταν ψυχρό και υγρό. Μέχρι τον Ιούνιο οι βροχοπτώσεις ήταν λίγες, με χαμηλές θερμοκρασίες που επίσης καθυστέρησαν την αύξηση των βλαστών. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν οι πιο βροχεροί των τελευταίων 15 ετών. Αυτό είχε ως συνέπεια την υψηλή πίεση από ασθένειες, που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά χάρη και στην εγρήγορση καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Ο περκασμός πραγματοποιήθηκε 5-7 ημέρες αργότερα από το σύνηθες για την περιοχή. Με συνεχείς δειγματοληψίες για να βρούμε την κατάλληλη ανά αμπελοτόπι ημερομηνία τρύγου διαχειριστήκαμε την ανομοιόμορη λόγω συνθηκών ωρίμαση των σταφυλιών. Παρά ταύτα, ο θερμός και ξηρός Σεπτέμβριος συνέβαλε στην ήπια ωρίμαση των όψιμων ποικιλιών όπως το Ξινόμαυρο και στη σταδιακή βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σταφυλιών. Ο θερμός και ξηρός Σεπτέμβρης -χωρίς σοβαρές διακυμάνσεις και τον Οκτώβριο- βοήθησε την ήπια ωρίμαση των όψιμων ποικιλιών, όπως το Ξινόμαυρο. Σταδιακά, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά βελτιώνονταν με εξαιρετικά αποτελέσματα στην εποχή του τρύγου. Οι παλιοί αμπελώνες Ξινόμαυρου είχαν εξαιρετική φαινολική ωρίμαση και pH υψηλότερα από τα συνήθη.

Τρύγος: Με το χέρι και αυστηρή επιλογή στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2020. Μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης, τα 639 κιλά.

Ένα ιδιαίτερο αμπελουργικό εγχείρημα που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στόχος, ο εντοπισμός και η διάσωση παλαιών κλημάτων Ξινόμαυρου στην ΠΟΠ ζώνη του Αμυνταίου. Μια αφοσιωμένη και συστηματική προσπάθεια από την ομάδα γεωπόνων του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ για περισσότερα από 20 χρόνια, στηρίζοντας τους μικρούς καλλιεργητές, παρέχοντας τεχνογνωσία και βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και δίνοντας κίνητρο να συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη κληρονομιά και στις επόμενες γενιές της οικογένειάς τους.
Κάθε εσοδεία αυτού του κρασιού παράγεται από μια «δεξαμενή» επιλεγμένων μικρών αμπελώνων που πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας των κλημάτων (40-60 χρόνια), των ορθών αμπελουργικών πρακτικών και της ποιότητας, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων τέτοιων blocks συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Αμπελώνας (στρεμ.) : 6.2
Έτος Φύτευσης: 1940
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 3%
Πυκνότητα: 4,400
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.2
Έτος Φύτευσης: 1973
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 5%
Πυκνότητα: 3,300
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 2.4
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1
Αμπελώνας (στρεμ.) : 1.4
Έτος Φύτευσης: 1964
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.2

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.5
Έτος Φύτευσης: πριν από το 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.7
Έτος Φύτευσης: ≈1963
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 9%
Πυκνότητα: 3,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.8
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: Α
Κλίση: 2%
Πυκνότητα: 2,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αυστηρή διαλογή σε δονούμενη τράπεζα. Τα σταφύλια ψύχθηκαν στους 8-10 °C. Αποβοστρύχωση, εκραγισμός και προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ημέρες σε θερμοκρασία 10 °C. Ζύμωση για 2 εβδομάδες, και μεταζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών στη συνέχεια. Ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (κυρίως παλαιά)για 12 μήνες, με ελαφριά ανάδευση των οινολασπών περιοδικά. Το κρασί παραμένει στο κελλάρι για 1 χρόνο πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Βραβεύσεις

Downloads