
All Vintages
Άλλες Σοδειές
Πληροφορίες εκ των έσω
Μέτριας έντασης γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Η μύτη είναι πολύπλοκη, με τα αρώματα από μικρά κόκκινα φρούτα -σμέουρα και κράνμπερι-, και την ανθικότητα να κυριαρχούν. Φυλλα ντομάτας και νότες από το βαρέλι συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα που ξεδιπλώνεται και στο στόμα. Η «ταυτότητα» του Αμυνταίου και των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής, αποτυπώνεται στο σφρίγος που προσδίδει η οξύτητα, στη συμπύκνωση του φρούτου και στην ισορροπία. Η ιδιαίτερη ποιότητα και υφή των τανινών -παρούσες αλλά με λεπτότητα- αποτελούν τη συνεισφορά των παλαιών κλημάτων και της αυστηρής διαλογής των καλύτερων αμπελοτοπιών τους. Ένα κρασί που διακρίνεται για την κομψότητά του, με μακρά επίγευση και μεγάλες δυνατότητας εξέλιξης στον χρόνο.
Ποικιλιακή σύνθεση
Ξινόμαυρο 100%
Προέλευση
ΠΟΠ Αμύνταιο
Γευστικοί Συνδυασμοί
Ιδανικό για κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια, πιπεριές γεμιστές με κιμά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, κρεατόπιτες.
Αναλυτικά Χαρακτηριστικά
Σχετικά τυπικός χειμώνας και αντίστοιχα άνοιξη, με εξαίρεση τον ψυχρότερο από τα συνηθισμένα Μάρτιο που συνέβαλε στην οψιμότερη έκπτυξη των οφθαλμών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου διακόπηκαν από μια χαλαζόπτωση, που λόγω της καθυστερημένης άνθησης δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Το υπόλοιπο καλοκαίρι ξεκίνησε με εναλλαγή ξηροθερμικών συνθηκών και βροχοπτώσεων με δροσερό καιρό, ενώ έκλεισε με 30 μέρες υψηλών θερμοκρασιών -ηπιότερων του 2021 – και ένα κύμα με βροχές. Από τις 5 Σεπτεμβρίου, ο γνωστός βοριάς του Αμυνταίου επανέφερε τις συνθήκες στα συνήθη επίπεδα για την εποχή και την περιοχή. Ως όψιμη ποικιλία, το Ξινόμαυρο ευνοήθηκε από τη μειωμένη υγρασία της ημέρας και τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, ωριμάζοντας σε συνθήκες που συνέβαλαν στη συγκέντρωση των σακχάρων και των ανθοκυανών.
Τρύγος: Με το χέρι και αυστηρή επιλογή ξεκινώντας από ένα αμπελοτόπι στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίζοντας στα επόμενα από τις 3 έως και τις 8 Οκτωβρίου 2022. Μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης τα 700 κιλά.
Ένα ιδιαίτερο αμπελουργικό εγχείρημα που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στόχος, ο εντοπισμός και η διάσωση παλαιών κλημάτων Ξινόμαυρου στην ΠΟΠ ζώνη του Αμυνταίου. Μια αφοσιωμένη και συστηματική προσπάθεια από την ομάδα γεωπόνων του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ για περισσότερα από 20 χρόνια, στηρίζοντας τους μικρούς καλλιεργητές, παρέχοντας τεχνογνωσία και βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και δίνοντας κίνητρο να συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη κληρονομιά και στις επόμενες γενιές της οικογένειάς τους. Κάθε εσοδεία αυτού του κρασιού παράγεται από μια «δεξαμενή» επιλεγμένων μικρών αμπελώνων που πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας των κλημάτων (40-60 χρόνια), των ορθών αμπελουργικών πρακτικών και της ποιότητας, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων τέτοιων blocks συνεχίζεται ακατάπαυστα.
Για την εσοδεία του 2022, ακολουθεί πίνακας με τα κυριότερα αμπελοτόπια που αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή της:
Αμπελώνας 6,2 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1940 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 440
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: 8.1
Αμπελώνας 4,2 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1973 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 330
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: 8.1
Αμπελώνας 2,4 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1930 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: 8.1
Αμπελώνας 1,4 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1964 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: 8.2
Αμπελώνας 9 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1976 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 400
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: 8.0
Αμπελώνας 4,3 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1977 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 1,7 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1975 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 4,5 στρεμ.
Έτος φύτευσης: Πριν το 1930 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 4,7 στρεμ.
Έτος φύτευσης: ≈1963 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 380
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 2,2 στρεμ.
Έτος φύτευσης: ≈1940 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 380
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 2.6 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1976 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 380
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 2,5 στρεμ.
Έτος φύτευσης: ≈1940 / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 1,6 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1963 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αμπελώνας 1,3 στρεμ.
Έτος φύτευσης: 1960 (αυτόρρζα) / Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρεμ): 310
Έδαφος: Αμμοπηλώδες / pH εδάφους: ≈8.0
Αυστηρή διαλογή των καλύτερων τσαμπιών σε τράπεζα. Τα σταφύλια ψύχονται στους 8-10 °C. Αποβοστρύχωση, εκραγισμός και προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ημέρες σε θερμοκρασία 10 °C. Ζύμωση για περίπου 2 εβδομάδες και μεταζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών στη συνέχεια. Ακολουθεί η δημιουργία του χαρμανιού (blend) από τα διάφορα αμπελοτόπια. Ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 3ης και 4ης χρήσης για 12 μήνες, με ελαφριά ανάδευση των οινολασπών περιοδικά. Το κρασί παραμένει στο κελάρι για 18 μήνες πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.