All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου και των παλαιών κλημάτων. Η μύτη πολύπλοκη, με αρώματα από κεράσι και φράουλα, αλλά και φύλλα τομάτας και βιολέτα, μαζί με νότες βαρελιού. Το στόμα φρουτώδες και τραγανό, με βελούδινες τανίνες. Μακριά επίγευση.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 100%

Προέλευση

ΠΟΠ Αμύνταιο

Γευστικοί Συνδυασμοί

Ιδανικό για κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια, πιπεριές γεμιστές με κιμά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, κρεατόπιτες.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,5%
Σάκχαρα:  1,7 g/lt
Ολική οξύτητα:  7,0 g/lt
pH:  3,21

Ήπιος χειμώνας, ιδιαίτερα υγρός και με λίγες χιονοπτώσεις. Ψυχροί Μάρτιος και Απρίλιος.
Το κρύο στις αρχές Απριλίου δεν επηρέασε σημαντικά την έκπτυξη οφθαλμών. Ο υγρός Ιούνιος δεν ήταν ιδανικός για την καρπόδεση, συμβάλλοντας σε τσαμπιά με αραιότερες ράγες. Από τα μέσα Ιουλίου, ο καιρός ήταν πολύ ξηρός και ζεστός. Εξαιτίας του καύσωνα του Αυγούστου, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή καταγράφηκαν -ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι ξηροθερμικές συνθήκες επιτάχυναν την φαινολική ανάπτυξη των φυτών, παρά ταύτα ο καύσωνας καθυστέρησε την ωρίμαση κατά 5 μέρες από το σύνηθες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα μετά τα μέσα Αυγούστου, επιτάχυναν τον περκασμό και την ωρίμαση. Ως όψιμη ποικιλία, το Ξινόμαυρο ευνοήθηκε από αυτές τις συνθήκες, καθώς ακολούθησε και ένας ήπιος Σεπτέμβριος που συνέβαλε στην ωρίμασή του.

Τρύγος: Με το χέρι και αυστηρή επιλογή στις 6 Οκτωβρίου 2021, προλαβαίνοντας τις βροχές που ακολούθησαν.
Μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης τα 680 κιλά.

Ένα ιδιαίτερο αμπελουργικό εγχείρημα που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στόχος, ο εντοπισμός και η διάσωση παλαιών κλημάτων Ξινόμαυρου στην ΠΟΠ ζώνη του Αμυνταίου. Μια αφοσιωμένη και συστηματική προσπάθεια από την ομάδα γεωπόνων του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ για περισσότερα από 20 χρόνια, στηρίζοντας τους μικρούς καλλιεργητές, παρέχοντας τεχνογνωσία και βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και δίνοντας κίνητρο να συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη κληρονομιά και στις επόμενες γενιές της οικογένειάς τους.
Κάθε εσοδεία αυτού του κρασιού παράγεται από μια «δεξαμενή» επιλεγμένων μικρών αμπελώνων που πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας των κλημάτων (40-60 χρόνια), των ορθών αμπελουργικών πρακτικών και της ποιότητας, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων τέτοιων blocks συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Αμπελώνας (στρεμ.) : 6.2
Έτος Φύτευσης: 1940
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 3%
Πυκνότητα: 4,400
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.2
Έτος Φύτευσης: 1973
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 5%
Πυκνότητα: 3,300
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 2.4
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1
Αμπελώνας (στρεμ.) : 1.4
Έτος Φύτευσης: 1964
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.2

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.5
Έτος Φύτευσης: πριν από το 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.7
Έτος Φύτευσης: ≈1963
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 9%
Πυκνότητα: 3,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.8
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: Α
Κλίση: 2%
Πυκνότητα: 2,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αυστηρή διαλογή των καλύτερων τσαμπιών σε δονούμενη τράπεζα. Τα σταφύλια ψύχονται στους 8-10 °C. Αποβοστρύχωση, εκραγισμός και προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ημέρες σε θερμοκρασία 10 °C. Ζύμωση για 2 εβδομάδες, και μεταζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών στη συνέχεια. Ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (κυρίως παλαιά) για 12 μήνες, με ελαφριά ανάδευση των οινολασπών περιοδικά. Το κρασί παραμένει στο κελλάρι για 18 μήνες πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Βραβεύσεις

Downloads