All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με πορφυρές ανταύγειες. Εκφραστική μύτη με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων και βανίλιας.
Οι νότες μαύρου πιπεριού εμπλουτίζονται σταδιακά με αυτές από καραμέλα και ξηρούς καρπούς. Το στόμα γεμάτο με βύσσινο, δαμάσκηνο και φραγκοστάφυλο, ενώ ακολουθούν νύξεις σοκολάτας και κανέλας. Εξαιρετική δομή με βελούδινη υφή τανινών, σε εξαιρετική αρμονία με την οξύτητα. Μακρά, πλούσια επίγευση με γλυκά μπαχαρικά και νότες από καπνό και δρυ. Ένα κρασί με πολυπλοκότητα, χαρακτήρα και βάθος.

Ποικιλιακή σύνθεση

Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot

Προέλευση

ΠΓΕ Ημαθία

Γευστικοί Συνδυασμοί

Έντονο, στιβαρό, με μια ζεστή αίσθηση του αλκοόλ και βελούδινη υφή, η Μπλε Αλεπού είναι ένα κρασί που προορίζεται για τολμηρούς γευστικούς συνδυασμούς, είτε με πιάτα της κλασσικής γαλλικής κουζίνας είτε με πιάτα που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  15%
Σάκχαρα:  2,7 g/L
Ολική οξύτητα:  5,5 g/L
pH:   3,61

Χειμώνας στα φυσιολογικά επίπεδα της περιοχής. Η άνοιξη ξεκίνησε με έναν ψυχρό Μάρτιο που συνέβαλε σε μια μεγαλύτερη διάρκεια έως την ολοκλήρωση της έκπτυξης των οφθαλμών, ενώ οι Απρίλιος και Μάιος με ξηρασία και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, οδήγησαν στην πρωίμηση της ανθοφορίας κατά περίπου 1 εβδομάδα. Το καλοκαίρι μπήκε με χαλάζι στις 12 Ιουνίου, φαινόμενο που μείωσε συνολικά την παραγωγή στην ΠΟΠ ζώνη. Οι 2 επόμενοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασία, με ελπιδοφόρο μήνυμα τον γρήγορο ρυθμό του περκασμού στις αρχές Αυγούστου. Από τον Σεπτέμβριο, οι συνθήκες επανήλθαν στα φυσιολογικά, με εξαιρετική διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Ο τρύγος των ερυθρών γαλλικών ποικιλιών αυτού του blend ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, οι αμπελουργοί μας τρυγούσαν σταδιακά τα κλήματα σε κάθε αμπελοτόπι ανάλογα με την ωρίμασή τους, επιστρέφοντας για τα υπόλοιπα στον πιο κατάλληλο χρόνο.

O οινοποιός για αυτό το κρασί επέλεξε με προσοχή τα καλύτερα αμπελοτόπια του Κτήματος στη Νάουσα που προσέφεραν τις πλέον ιδανικές συνθήκες έκφρασης στην κάθε ποικιλία. Από τη μια, το Syrah και το Merlot με απαράμιλλη προσαρμογή στο terroir και αποδεδειγμένο ιστορικό σπουδαίων παραγόμενων κρασιών, από την άλλη σταφύλια από ένα φυτώριο πειραματισμού φυτεμένο το 2005, με αξιοσημείωτη δυναμική. Κοινό γνώρισμα όλων, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους όπως η οξύτητα, το αλκοόλ, η φαινολική ωρίμαση και η ένταση αρωμάτων και χρώματος.

Μετά τον επιλεκτικό τρύγο με το χέρι για κάθε ποικιλία χωριστά και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής στο οινοποιείο, εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση στους 9-10° C, για 5 έως 7 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία και την διαφορετική ημερομηνία της πλήρους ωρίμασής τους. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε ξύλινες δεξαμενές σε απόλυτα ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Παράλληλα γίνεται ανακύκλωση με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των γιγάρτων που είναι η πηγή της δυσάρεστης τανικότητας. Ωρίμαση για 16 μήνες σε κυρίως νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Ακολουθεί παραμονή στη φιάλη για 12 μήνες.

Βραβεύσεις

Downloads