Αμύνταιο

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο βρίσκονται στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών, στο οροπέδιο που ορίζεται από τα βουνά Βέρμιο, Βόρρας (Καϊμάκτσαλαν) και Βίτσι.

Ονομασία Προέλευσης Terroir

Ονομασία Προέλευσης

Απλωμένο στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας, το οροπέδιο του Αμυνταίου είναι η βάση ενός από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες στην Ελλάδα.

Οι πρώτες μαρτυρίες σχετικά με την οινοποίηση στην περιοχή του Αμυνταίου χρονολογούνται κάπου στον 3ο αιώνα π.Χ., όταν η αρχαία πόλη της Κέλλας ήταν γνωστή για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Η παραγωγή κρασιού συνεχίστηκε αδιάλειπτα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το κρασί του Αμυνταίου έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και ξεκίνησε να εξάγεται στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Το ξέσπασμα της φυλλοξήρας και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι οδήγησαν στην συρρίκνωση του αμπελώνα της περιοχής. Το 1959 ιδρύθηκε το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, αλλά ο αμπελώνας της περιοχής παρέμεινε παραμελημένος μέχρι τη ανακήρυξη της περιοχής ως ζώνης ΠΟΠ, η οποία προκάλεσε την αναβίωση του.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα και έδαφος, κατάλληλο για παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Tο Αμύνταιο σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, παράγοντας ξηρά ερυθρά και ροζέ αφρώδη κρασιά ΠΟΠ, ενώ είναι η μοναδική ελληνική ΠΟΠ ζώνη για ροζέ κρασιά.

Terroir

Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο 550 – 750 μέτρων στη βορειοδυτική Μακεδονία, σε μια περιοχή με γενικά φτωχά, αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με ασβεστολιθικό υπόστρωμα.

Πρόκειται για την πιο ψυχρή ζώνη οινοποίησης στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με δροσερά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες και κατά την εποχή της ανάπτυξης βροχοπτώσεις χαμηλότερες των 152 χιλιοστών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ρυθμίζονται από τις μάζες νερού από τις τέσσερις λίμνες που περιβάλλουν τους αμπελώνες, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών το Αμύνταιο είναι φημισμένο για τα κρασιά του από την αρχαιότητα. Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου καλύπτει σήμερα μια έκταση περίπου 6.500 στρεμμάτων με σύγχρονους αμπελώνες, σε γραμμική διαμόρφωση και έναν αριθμό παλαιών, αυτόριζων, προφυλλοξηρικών αμπελιών σε μορφή κυπέλλου.