Το σταφύλι & η γη

Το σταφύλι & η γη

Το Ξινόμαυρο, είναι μία από τις πιο σπάνιες και ευγενικές ερυθρές ποικιλίες που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρόλη την ευαισθησία του στις κακές συνθήκες και τις ασθένειες, είναι προικισμένο με ένα μοναδικό ταλέντο για κρασιά που δημιουργούν φανατικούς φίλους.

Το Ξινόμαυρο μπορεί να συγκριθεί με τα Barolo που έχουν βάση την ποικιλία Nebbiolo ή το Pinot Noir της Βουργουνδίας λόγω του δομημένου και σύνθετου αρωματικού χαρακτήρα του. Εντούτοις στην πραγματικότητα η ποικιλία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί τελικά ως μοναδική. Με το πέρασμα των χρόνων η ατίθαση αυτή ποικιλία δαμάστηκε στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη με στόχο τη δημιουργία μεγάλων κρασιών παγκοσμίου επιπέδου.

Υψηλή οξύτητα (Ξινό-, οξύ), πλούσιο σε φαινόλες, με ένα βαθύ, μαύρο χρώμα (-μαυρο) και έντονες τανίνες, τα κρασιά από Ξινόμαυρο μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια, συχνά για δεκαετίες. Χάρη στον ιδιαίτερο και σύνθετο χαρακτήρα του, ο οποίος αποτελείται από αρώματα φρουτώδη και φυτικά, αυτά της ντομάτας και της ελιάς, το Ξινόμαυρο έχει δημιουργήσει φανατικούς φίλους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Terroir

Στη Μακεδονία, οι διαφοροποιήσεις στο κλίμα και στη σύνθεση του εδάφους δημιουργούν αμπελώνες που παρουσιάζουν διαφορετικό χαρακτήρα από τόπο σε τόπο.

Κάτω από συνθήκες που κυμαίνονται από παραθαλάσσια έως ηπειρωτικά, σε αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη, πλούσια ή φτωχά, σε πεδιάδες, οροπέδια ή σε πλαγιές βουνών, δίπλα σε λίμνες ή ποτάμια, το Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη τοπική ερυθρή ποικιλία, καλλιεργείται εδώ από τα πανάρχαια χρόνια. Από τα αιωνόβια προ-φυλλοξέρας αμπέλια μέχρι τα πιο νέα, και τις πιο πρόσφατες πειραματικές φυτεύσεις, η Μακεδονία είναι ένας προνομιακός τόπος όπου οι παραδόσεις γίνονται χαρμάνι μαζί με την καινοτομία και πρωτοποριακές τεχνικές.

Το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται σε ορισμένες από τις πιο εξέχουσες ελληνικές Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Η πιο γνωστή είναι η ΠΟΠ Νάουσας και ΠΟΠ Αμύνταιο, όπου τα κρασιά είναι 100% Ξινόμαυρο. Στα ΠΟΠ Γουμένισσα το Ξινόμαυρο είναι χαρμάνι με Νεγκόσκα και στο ΠΟΠ Ραψάνη, είναι χαρμάνι με Κρασάτο και Σταυρωτό. Τέλος, τα ΠΓΕ Βελβεντού, ΠΓΕ Σιάτιστα, ΠΓΕ Γρεβενά, ΠΓΕ Πέλλα, ΠΓΕ Πλαγιές Βερτίσκου και ΠΓΕ Χαλκιδική είναι μερικές από τις περιοχές όπου το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται μόνο του ή σε χαρμάνια.

 

Κρασιά & Συνδυασμοί

Το Ξινόμαυρο είναι μία πολύπλευρη ποικιλία ικανή να δώσει κρασιά με ένα μεγάλο εύρος στυλ, από blanc de noir μέχρι ροζέ και βαθύ κόκκινο, αφρώδη ή μη, ξηρά ή γλυκά.

Χάρη στο σύνθετο και ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα του, ο οποίος αποτελείται από αρώματα φρουτώδη και φυτικά, με χαρακτηριστικότερα αυτά του κερασιού, της ντομάτας και της ελιάς, στην έντονη τανική δομή του και την μακρά επίγευση, ένα τυπικό Ξινόμαυρο είναι το ιδανικότερο κρασί για τους λάτρεις του κρέατος και συνδυάζεται τέλεια με πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.

Με την πάροδο του χρόνου το Ξινόμαυρο αναπτύσσει μια εκπληκτική πολυπλοκότητα αρωμάτων από αποξηραμένα φρούτα και νότες τρούφας και καπνού. Τότε είναι που θα το συνδυάσετε με ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια ή παλαιωμένα κίτρινα τυριά. Δοκιμάστε επίσης το ροζέ Ξινόμαυρο με θαλασσινά σε σάλτσα ντομάτας ή ακόμη με μια σαλάτα με λιαστή ντομάτα και τυρί φέτα, ή τελειώστε το γεύμα σας με ένα ημίξηρο αφρώδες από Ξινόμαυρο που θα συνοδεύσει μια τάρτα με φράουλες.