All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Μύτη με διακριτικά αρώματα μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών. Πλούσια και ευχάριστη αίσθηση στο στόμα με την οξύτητα να προσδίδει νεύρο στις γεύσεις πυρηνόκαρπων φρούτων και τις νότες βαρελιού. Μακρύ τελείωμα με λεπτές νότες αλμυρότητας, σε απόλυτη ισορροπία με το βαρέλι.

Ποικιλιακή σύνθεση

100% Ασύρτικο

Προέλευση

n/a

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συνδυάζεται με μεσογειακά πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, πράσινες δροσερές σαλάτες όπως και πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14,5%
Σάκχαρα:  1,0 g/L
Ολική οξύτητα:  6,3 g/L
pH:  3,15

Ήπιος χειμώνας, ιδιαίτερα υγρός και με λίγες χιονοπτώσεις. Ψυχροί Μάρτιος και Απρίλιος. Το κρύο στις αρχές Απριλίου δεν επηρέασε σημαντικά την έκπτυξη οφθαλμών. Ο υγρός Ιούνιος δεν ήταν ιδανικός για την καρπόδεση, συμβάλλοντας σε τσαμπιά με αραιότερες ράγες. Από τα μέσα Ιουλίου, ο καιρός ήταν πολύ ξηρός και ζεστός. Εξαιτίας του καύσωνα του Αυγούστου, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή καταγράφηκαν -ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι ξηροθερμικές συνθήκες επιτάχυναν την φαινολική ανάπτυξη των φυτών, παρά ταύτα ο καύσωνας καθυστέρησε την ωρίμαση κατά 5 μέρες από το σύνηθες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα μετά τα μέσα Αυγούστου, επιτάχυναν τον περκασμό και την ωρίμαση. Ως όψιμη ποικιλία, το Ασύρτικο ευνοήθηκε από αυτές τις συνθήκες, ενώ ο ήπιος Σεπτέμβριος ήταν ιδανικός για την πλήρη ωρίμασή του.

Τρύγος: Στο block ‘Ταρσανάς’ πραγματοποιήθηκε με το χέρι στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 (σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες). Η παραγωγή ήταν 15% υψηλότερη από το μέσο όρο του αμπελοτεμαχίου (829 κιλά/στρ).

Το αμπέλι του Aσύρτικου φυτεύτηκε το 2004, στον λόφο της Σαμαρόπετρας σε υψόμετρο 700 μ. εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου, στον Αγ. Παντελεήμονα. Το συγκεκριμένο terroir κρίθηκε ιδιαίτερα κατάλληλο για την καλλιέργεια της λευκής ποικιλίας λόγω του μικροκλίματος της περιοχής, του υψομέτρου και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ο αμπελώνας διαθέτει βορειο-δυτικό προσανατολισμό, ενώ η κλίση και το μικρό βάθος του εδάφους ευνοούν την αποστράγγιση του νερού. Το αβαθές και φτωχό έδαφος περιορίζει επίσης τη ζωηρότητα και παραγωγικότητα του αμπελιού με αποτέλεσμα να έχουμε μικρό- τερες αποδόσεις με καλύτερη ωρίμανση, αφού στην περιοχή του Αμυνταίου, το Ασύρτικο θεωρείται μέσο όψιμη ως όψιμη ποικιλία.

Έτος φύτευσης: 2004
Έκθεση: ΒΔ
Σύστημα διαμόρφωσης: Μονό guyot
Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρ): 380
Κλίση: 10%
pH εδάφους: 8.2
Έδαφος: Φτωχό, αβαθές αμμοαργιλώδες με ασβεστολιθικό υπόστρωμα

Αυστηρή διαλογή των καλύτερων ραγών σε δονούμενη τράπεζα. Τα σταφύλια ψύχονται και ακολουθεί προζυμωτική εκχύλιση. Η ζύμωση ξεκινά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και συνεχίζει σε βαρέλια γαλλικής δρυός 228 λίτρων (1ης, αλλά και 2ης και 3ης χρήσης). Ωρίμανση για 8 μήνες στα βαρέλια με περιοδική ανάδευση των λεπτών οινολασπών (bâtonnage) κατά το πρώτο μισό της περιόδου ωρίμασης.

Βραβεύσεις

Downloads