All Vintages
Άλλες Σοδειές
Πληροφορίες εκ των έσω
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη με έντονο κόκκινο φρούτο, με κυρίαρχο το κεράσι, και νότες βανίλιας. Το στόμα επίσης φρουτώδες, πλούσιο και στρογγυλό. Βελούδινες τανίνες, πολύ καλά ενσωματωμένο βαρέλι και οξύτητα που προσδίδει ισορροπία. Μακρά επίγευση που αφήνει μια πικάντικη αίσθηση.
Ποικιλιακή σύνθεση
50% Ξινόμαυρο, Μerlot 30%, Syrah 20%
Προέλευση
ΠΓΕ Ημαθία
Γευστικοί Συνδυασμοί
Ταιριάζει με μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας όπως και με κρέατα στην σχάρα.
Αναλυτικά Χαρακτηριστικά
Χειμώνας στα φυσιολογικά επίπεδα της περιοχής. Η άνοιξη ξεκίνησε με έναν ψυχρό Μάρτιο που συνέβαλε σε μια μεγαλύτερη διάρκεια έως την ολοκλήρωση της έκπτυξης των οφθαλμών, ενώ οι Απρίλιος και Μάιος με ξηρασία και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, οδήγησαν στην πρωίμηση της ανθοφορίας κατά περίπου 1 εβδομάδα. Το καλοκαίρι μπήκε με χαλάζι στις 12 Ιουνίου, φαινόμενο που μείωσε συνολικά την παραγωγή στην περιοχή. Οι 2 επόμενοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασία, με ελπιδοφόρο μήνυμα τον γρήγορο ρυθμό του περκασμού στις αρχές Αυγούστου. Από τον Σεπτέμβριο, οι συνθήκες επανήλθαν στα φυσιολογικά, ιδανικά επίπεδα για την πλήρη ωρίμαση των σταφυλιών. Συνολικά μια καλή χρονιά για τις γαλλικές ποικιλίες και για το Ξινόμαυρο, με τις αποδόσεις να κυμαίνουναι ανάμεσα στα 800 και 1000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα.
Η υπεραιωνόβια δρυς που στεκόταν δίπλα στον Πύργο «Κούλα», αποτελεί το σύμβολο του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. Η πτώση της μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία στις 10 Ιουλίου 2019, ενέπνευσε αυτή την ετικέτα ως φόρο τιμής στην ιστορία, αλλά και την επόμενη ημέρα του Κτήματος. Έτσι, αυτό το κρασί αγκάλιασε τον βαθύ δεσμό του Κτήματος με το Ξινόμαυρο και την μεγάλη παράδοση στη δημιουργία χαρμανιών. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια για την κάθε ποικιλία από το Κτήμα στη Νάουσα.
Τρύγος και οινοποίηση για την κάθε ποικιλία χωριστά, αποβοστρυχώνοντας αλλά διατηρώντας άσπαστα τα σταφύλια. Προζυμωτική εκχύλιση για 4 ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 22 – 26 οC, ενώ ο διαχωρισμός από τα στέμφυλα γίνεται 5 ημέρες μετά το τέλος της. Μηλογαλακτική ζύμωση σε συνδυασμό ανοξείδωτης δεξαμενής και γαλλικού δρύινου βαρελιού. Η ωρίμαση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt & 500lt (2ης και 3ης χρήσης ) διαρκεί συνολικά έως 10 μήνες, με το πρώτο blend να γίνεται στον 6ο μήνα και το τελικό πριν από την εμφιάλωση.