All Vintages

Winemaker's Note

Προϊόν μιας πολύ δύσκολης χρονιάς, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2014 είναι η επιλογή των καλύτερων σταφυλιών του Κτήματος στο Γιαννακοχώρι. Σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων σε φόντο από νότες καφέ, κακάο, κόρας ψωμιού και βανίλιας από την ωρίμανση στο βαρέλι. Το στόμα είναι μαλακό, με διακριτικές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και μια παρατεταμένη επίγευση, που αφήνει στο στόμα λεπτές γήινες νότες.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 50%, Merlot 30%, Syrah 20%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

10-12 έτη

Ωρίμανση

14 μήνες σε βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι

Food Pairing

Συνοδεύει άριστα μια ευρύτατη γκάμα πιάτων με βάση το κρέας.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,8 %
pH:  3,58
Ολική οξύτητα:  5,4 g/lit
Πτητική οξύτητα:  0,64 g/lit
Σάκχαρα:  3,0 g/lit
Phenolic index:  n/a
Color intensity:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  20/89 mg/lit

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει ποικιλόμορφη ασβεστώδη και αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.
Ειδικότερα, για το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα).

Η πρώτη ύλη περνάει από αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει μείνει για μία νύχτα σε
θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, απουσία οξυγόνου, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε. Ολόκληρη η ποσότητα Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah ζυμώνει στους 22-26°C, ενώ το τράβηγμά της από τα στέμφυλα γίνεται 5 μέρες μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της παλαίωσης στην κάβα.

Downloads