Τα ροζέ της γαστρονομικής ευτυχίας

21.05.2018

Αν η χαρά είχε χρώμα θα ήταν ροζ, θα γέμιζε τα ποτήρια, θα ταίριαζε με όλα τα αγαπημένα φαγητά και θα συνόδευε κάθε πρόποση, πριν από τις μικρές ή μεγάλες στιγμές της ζωής.  Για τα αιώνια καλοκαίρια της ψυχής και των ηλιόφωτων συναρθροίσεων προτείνουμε τα τέσσερα συναρπαστικά ροζέ της Κυρ-Γιάννη με γεύσεις από όλο τον κόσμο.

 Από το 2004 που η Κυρ-Γιάννη ξεκίνησε να φτιάχνει ροζέ κρασιά μέχρι σήμερα, έχει συμπληρωθεί ένα ξεχωριστό κουαρτέτο που εκφράζει όλο τον πλούτο του Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο με τον πιο λαμπρό, δροσερό και φίνο τρόπο.

Ακακίες, Ακακίες Sparkling, Παράγκα Flowers και το τελευταίο δημιούργημα της Κυρ-Γιάννη, Esprit du Lac. Τα τέσσερα διαφορετικά ροζέ της Κυρ-Γιάννη είναι προικισμένα από το μοναδικό terroir και την ΠΟΠ καταγωγή τους. Μοσχοβολούν φραουλοτριαντάφυλλο και μούρο, παίζουν με τους κάλυκες της γεύσης μας και προκαλούν, καθώς πάνε με όλα! Εντούτοις ακόμα κι αν είναι ικανά να δοξάσουν κάθε τραπέζι, κάποιες γεύσεις τις αναδεικνύουν καλύτερα από άλλες.

Το προοίμιο και ο επίλογος μίας αξέχαστης βραδιάς

Οι Ακακίες Sparkling μαγνητίζουν σαν ρόδο στον κήπο και δένουν με το κορδόνι των φυσαλίδων τους σχέσεις, γεύσεις, όνειρα, στιγμές. Φρουτώδεις, γλυκά αρωματικές, με φρέσκια, πυκνή, αλλά ελαφριά γεύση, διαπεραστική αίσθηση και αναζωογονητική διάρκεια, παίζουν στη μύτη και προκαλούν μικρές εκρήξεις χαράς στο στόμα. Μπορούν να ανοίξουν ιδανικά και εορταστικά μια βραδιά συνοδεύοντας γκουρμέ ορεκτικά, όπως φωλιές από κανταϊφι με σολομό, αυγά ψαριών, αυγοτάραχο ή αχινό, σπαράγγια με προσούτο και ροδάκινο, ή γαρίδες με ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο. Μπορούν βεβαίως, και να την κλείσουν, συνοδεύοντας ελαφριές μους, τάρτες και μαρέγγες με κόκκινα φρούτα και λευκές κρέμες.

Μεσημεριανό στο Tiffany’s

To L’ Esprit du Lac είναι κομψό και ευθύβολο με ένα ντελικάτο έντονο ροζ σομόν χρώμα. Λουλούδια και λευκόσαρκα φρούτα κυριαρχούν στη μύτη και παραπέμπουν στα μαγευτικά τοπία της Προβηγκίας. Ενώ, στο στόμα παίζουν όλα τα αρώματα, μαζί με φράουλα και δροσερά φύλλα ντομάτας. Μπολιασμένο με τη σπάνια ποιότητα που έχουν τα παλιά κλήματα της αμπελουργικής ζώνης του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου, το Πνεύμα της Λίμνης αναδεικνύει εξαιρετικά αμυλούχα πιάτα, όπως ριζότι, ζυμαρικά, κους-κους, αλλά και όσπρια, χωρίς ιδιαίτερα λεμονάτη γεύση.

Πρόσκληση για ελληνικό barbeque

Οι Ακακίες είναι μία οπτική απόλαυση πριν ακόμα ανοίξεις τη φιάλη. Η μεγάλη ικανότητα προσαρμογής αυτού του κρασιού είναι ανάλογη του ανθοφόρου δέντρου που έγινε η πηγή έμπνευσης για το όνομά του.  Αρωματικά και γευστικά αφοπλίζει με νότες μαύρων κερασιών, αγριοφράουλες και ντομάτας να συνθέτουν το μεστό προφίλ και ξηρό χαρακτήρα του. Κινείται με άνεση ανάμεσα στα λευκά και τα ερυθρά και αφήνει μία γεύση μαλακιά, ευχάριστη, χωρίς ίχνος στυφάδας ή τραχύτητας. Με αυτές τις αρετές μπορεί να απογειώσει ξινούτσικα πιάτα, όπως τα φρικασέ και οι αγγινάρες, λαδερά πιάτα της Μεσογείου, αλλά και ζουμερά, ψητά κόκκινα κρέατα συνοδεία πράσινων δροσερών πιάτων.

Λουλούδια και καρποί της φύσης για μία εξωτική εμπειρία

Το Παράγκα Flowers ευωδιάζει άνθη και καλοκαιρινά φρούτα, όπως καρπούζι και πεπόνι. Στο στόμα φρέσκα ροδοπέταλα και δροσεροί καρποί ισορροπούν τη γλυκύτητα με την οξύτητα και τις τανίνες. Μπορείτε να το απολαύσετε ως επιδόρπιο κρασί με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κίτρινα τυριά, όπως η γραβιέρα Κρήτης, αλλά και ως συνοδευτικό αλμυρών πιάτων που φέρουν μια γλύκα, όπως οι γλυκόξινες κινέζικες σπεσιαλιτέ, τα παϊδάκια με την κλασική αμερικάνικη barbeque σος, κρέατα με δαμάσκηνα, ψάρια με σάλτσες, πουρέδες και κρέμες παντζαριών ή μήλων.