Δελτίο τρύγου 2021

28.01.2022

Νάουσα

Ο Δεκέμβριος στη Νάουσα ξεκίνησε με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Στη συνέχεια, οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου κυμάνθηκαν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η άνοιξη φέτος μας επιφύλαξε δύο εκπλήξεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έναν ψυχρό Μάρτιο που οδήγησε σε μακρά διάρκεια ολοκλήρωσης της έκπτυξης των οφθαλμών, παρότι η έναρξη αυτής ξεκίνησε τις ίδιες ημερολογιακά ημέρες με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Απρίλιος με τον Μάιο χαρακτηρίστηκαν από έντονη ξηρασία και  μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ημέρας και νύχτας. Αυτό οδήγησε στην οψίμηση της ανθοφορίας κατά μία εβδομάδα για όλες τις ποικιλίες.

Γράφημα 1. Η μέση θερμοκρασία αέρα στη Νάουσα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον μ.ο. των μέσων θερμοκρασιών 2004-2020.

 

Στις 12 Ιουνίου έριξε χαλάζι με αποτέλεσμα ένα τμήμα του αμπελώνα μας να υποστεί ζημίες  από 25% έως 5%.

Γενικά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν δυο μήνες με έντονα στοιχειά παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας. Το ελπιδοφόρο μέσα σε όλο αυτό ήταν ο γρήγορος ρυθμός περκάσμου αρχές Αυγούστου.

Μετά από όλα αυτά αναζωογονηθήκαμε με ένα Σεπτέμβρη που θύμιζε πια αληθινό φθινόπωρο έντονη δροσιά τη νύχτα(16°C) και την ημέρα θερμοκρασίες (32°C). Κάπου εδώ τα χαμόγελα όλων άρχισαν να φαίνονται, ο περκασμός είχε ολοκληρωθει και οι συνθήκες επέτρεπαν όλους μας να ελπίζουμε ότι θα βοηθούσαν στην φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών μας.

Ο Οκτώβριος είχε κάποιες βροχοπτώσεις στις αρχές του αλλά δεν επηρέασαν την ήδη εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών Ξινόμαυρου, που είχαν απομείνει.

Η συγκομιδή στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, φέτος ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου για τα Merlot, Syrah,Cabernet Sauvignon και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Είχε ενδιαφέρον η εναλλαγή του τρύγου αυτών των ποικιλιών και όχι ο ξεκάθαρος διαχωρισμό τους ανά ποικιλία. Ο τρύγος του Ξινόμαυρου ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Αν έπρεπε να κάνουμε ένα σχόλιο για τη χρονιά, τότε σίγουρα θα λέγαμε πως πρόκειται μια διαφορετική χρονιά σε σχέση με τους τρύγους της τελευταίας 5ετίας. Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η μεγάλη ομοιομορφία και ο πλούσιος φαινολικός  πλούτος με ικανοποιητικές αποδόσεις.

Αμπελουργικά τα σταφύλια ήταν απαλλαγμένα από ασθένειες λόγω του ξηρού και έντονα θερμού καλοκαιριού. Η πίεση όλων μας ήταν η σωστή διαχείριση του νερού, ώστε να διαφυλαχτούν όλα τα θετικά της χρονιάς.

 

Γράφημα 2. Η βροχόπτωση στη Νάουσα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2021 σε    σύγκριση με τον μ.ο. βροχοπτώσεων 2004-2020

 

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο: 10

Merlot: 9

Syrah: 10

Cabernet Sauvignon: 10

Μαυροδάφνη: 8

 

Αμύνταιο                                                                          

Ο χειμώνας ήταν σχετικά ζεστός και βροχερός, χωρίς πολλές χιονοπτώσεις. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος ήταν ψυχροί, με έντονα επεισόδια ψύχους. Ειδικότερα, ο παγετός του Απριλίου έκανε λίγες ζημιές στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς, χωρίς όμως να είναι σημαντικές. Οι συνθήκες αυτές καθυστέρησαν την έκπτυξη κατά 5-7 ημέρες. Ο Μάιος ήταν σχετικά θερμός και ξηρός κάτι που στρέσαρε τα φυτά και παρουσίασαν ανομοιομορφία στην έκπτυξη και μια επιπλέον καθυστέρηση στην έναρξη της ανθοφορίας. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Ιούνιο οι συνθήκες ήταν βροχερές με αποτέλεσμα η καρπόδεση να μην είναι ικανοποιητική, κάτι που έκανε τους βότρεις λιγότερο πυκνούς. Το γεγονός αυτό συνέβαλε θετικά στη μειωμένη προσβολή από ασθένειες λόγω καλύτερου αερισμού, χωρίς να αυξάνεται το μέγεθος των ραγών λόγω των συνθηκών που ακολούθησαν. Ήταν ένα καλοκαίρι θερμό και ξηρό, που εντάθηκε από το τέλος Ιουλίου ως και τα μέσα Αυγούστου. Ο καύσωνας του Αυγούστου ήταν πρωτόγνωρος για την περιοχή με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από τους 20°C. Αρχικά, αυτές οι συνθήκες επιτάχυναν φαινολογικά τα φυτά αλλά ο καύσωνας έφερε τον περκασμό σε ημερομηνίες 5-7 ημέρες αργότερα από το συνηθισμένο. Οι χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες μετά τις 15/08, επιτάχυναν τον περκασμό στις ποικιλίες που ήταν σε αυτό το στάδιο και την ωριμάνση στις πρωιμότερες. Επίσης, οι αποδόσεις στις πρώιμες ποικιλίες ήταν μειωμένες, ειδικά για τους νεαρούς αμπελώνες ηλικίας ως 7 ετών χωρίς άρδευση.

Γράφημα 3. Η μέση θερμοκρασία αέρα στο Αμύνταιο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον μ.ο. των μέσων θερμοκρασιών 2003-2020

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 25/08 με μικρές ποσότητες Chardonnay και συνέχισε με Sauvignon Blanc και Traminer.  Ο μεγάλος όγκος των πρώιμων ποικιλιών συγκομίστηκε μετά τις 03/09. Η ωρίμανση των πρώτων σταφυλιών που συγκομίστηκαν έγινε σε ξηροθερμικές συνθήκες έχοντας ως αποτέλεσμα αρχικά μειωμένες οξύτητες, κάτι που διορθώθηκε με τα σταφύλια που συγκομίστηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Εκεί τα σταφύλια ήταν αρωματικά και ισορροπημένα με τις ποικιλίες Chardonnay, Traminer και Μαλαγουζιά να πρωταγωνιστούν, χωρίς να υπολείπεται το Sauvignon Blanc.
Οι ερυθρές ποικιλίες Merlot και Syrah φαίνεται πως ευνοήθηκαν από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού έχοντας ως αποτέλεσμα σταφύλια υγιή, αρωματικά και πλούσια φαινολικά.

Οι καιρικές συνθήκες παρέμειναν καλές για όλο σχεδόν τον Σεπτέμβρη, όμως η ξηρασία που επικρατούσε καθυστέρησε την ωρίμανση του Ροδίτη και του Ξινόμαυρου. Μια βροχόπτωση στο τέλος Σεπτέμβρη επιτάχυνε την ωρίμανση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο τρύγος τότε. Το Ασύρτικο επίσης τρυγήθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, στις συνήθεις ημερομηνίες για την περιοχή. Είχε υψηλές για τη χρονιά οξύτητες και έδειξε ανθεκτικότητα στην ξηρασία και τη ζέστη της χρονιάς
Οι έντονες βροχές από τις 06/10 και μετά καθυστέρησαν τη συγκομιδή, χωρίς όμως να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα όσο αφορά την υγιεινή των σταφυλιών. Αυτό οφείλεται στις ξηροθερμικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος. Τα σταφύλια είχαν περιθώριο να απορροφήσουν νερό, χωρίς να εμφανιστούν σήψεις. Σε κάποιες περιπτώσεις το είχαν και ανάγκη. Σε γενικές γραμμές οι βροχές δυσκόλεψαν τα σταφύλια να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα σάκχαρα αλλά στο τέλος έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Ροδίτης είναι μέτρια αρωματικός με σχετικά χαμηλή οξύτητα. Το Ξινόμαυρο για ροζέ και ροζέ αφρώδες είναι αρωματικό, με καλή οξύτητα. Το Ξινόμαυρο για Καλή Ρίζα έχει λιγότερη ένταση και αλκοόλ σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά είναι αρκετά αρωματικό.

Γράφημα 4. Η βροχόπτωση στο Αμύνταιο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2021 σε    σύγκριση με τον μ.ο. βροχοπτώσεων 2003-2020

 

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο : 8

Merlot : 10

Syrah : 10

Ροδίτης: 8

Μαλαγουζιά : 10

Chardonnay : 10

Sauvignon Βlanc : 9

Gewürtztraminer: 10

 

Γουμένισσα

Στη Γουμένισσα ο χειμώνας ήταν σχετικά φυσιολογικός με τις συνηθισμένες παγωνιές και λίγες βροχές. Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε στις 10 Απριλίου με τους παγετούς της εποχής εκείνης, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές στους οφθαλμούς. Δύο ισχυρές βροχοπτώσεις μεταξύ 5-10 Ιουνίου, ήταν αυτές που βοήθησαν τα αμπέλια να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό το πολύ ζεστό καλοκαίρι. Ακολούθησαν έντονα και παρατεταμένα από τα τέλη Ιουνίου με διάρκεια σχεδόν 2 μηνών, με απουσία βροχοπτώσεων. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν μόλις 28mm βροχοπτώσεων από τον μετεωρολογικό σταθμό του Συνεταιρισμού.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε μη αρδευόμενους αμπελώνες. Η ισχυρή υδατική καταπόνηση του καλοκαιρινούς μήνες λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών οδήγησε σε ισορροπημένες οξύτητες στα λευκά και μεγάλη εκχυλισιμότητα ανθοκυανών στα ερυθρά. Ο Σεπτέμβριος συνέχισε με φυσιολογικές θερμοκρασίες, χωρίς βροχές. Αυτό βοήθησε να κυλήσει ομαλά ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών. Ένα κύμα βροχοπτώσεων στις αρχές Οκτώβρη δεν επηρέασε σημαντικά τον τρύγο του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, ολοκληρώνοντας τον τρύγο. Η παραγωγή ήταν μειωμένη σε ποσοστό 10-15% σε σχέση με το 2020.

 

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο : 9

Merlot: 8

Syrah: 10

Cabernet Sauvignon:  9

Νεγκόσκα: 8

Μαλαγουζιά : 8

Chardonnay: 8

Sauvignon Blanc: 9

Ασύρτικο: 9