Δελτίο Τρύγου 2022

10.01.2023

«Ο φετινός τρύγος ήρθε να μας υπενθυμίσει την αξία της υπομονής. Να μας δοκιμάσει, να «παίξει» με την ψυχολογία μας και τελικά, να μας ανταμείψει για τις αποφάσεις μας. Δοκιμάζοντας το Ξινόμαυρο του 2022 έχουμε μείνει άφωνοι. Οι δύσκολες τανίνες του είναι μαλακές και βελούδινες, το σώμα δομημένο και γεμάτο, τα χρώματα από άλλον κόσμο, και ο αρωματικός πλούτος τεράστιος. Μια ποιοτική χρονιά τελικά!»
Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ – ΝΑΟΥΣΑ

Ο καιρός μέσα στη χρονιά

ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Με έντονο το στοιχείο του ψύχους, χιονισμένες βουνοκορφές και διαστήματα με βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του λήθαργου και την αύξηση της γονιμότητας των οφθαλμών, τον εμπλουτισμό του υδατικού ορίζοντα με νερό και την οψιμότερη έκπτυξη.

ΑΝΟΙΞΗ
Ξεκίνησε με έναν Μάρτιο σημαντικά ψυχρότερο -στοιχείο που χαρακτήρισε και τους τρείς μήνες της εποχής- και υγρότερο από το μέσο όρο του μήνα των τελευταίων χρόνων, ενώ συνέχισε αρκετά πιο ξηρή από το σύνηθες. Η έκπτυξη ήταν οψιμότερη -κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την περσινή χρονιά (8/4/2022)- και ομοιόμορφη. Μετά τις 10 Μαΐου, οι θερμοκρασίες ήταν πλέον τυπικές της εποχής για την περιοχή. Παρ΄όλα αυτά, η ανθοφορία συνέπεσε ημερολογιακά (20/5/2022) με το 2021.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΡΥΓΟΥ
Ένα καλοκαίρι ήπιο με εξαίρεση τον καύσωνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με έντονη βροχόπτωση (100mm), συνεχίζοντας με καλοκαίρι -με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ψυχρές τη νύχτα- για μια περίοδο 40 ημερών. Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν στην οψίμηση της συγκομιδής σε σχέση με άλλες χρονιές, παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά ξεκίνησε την ίδια περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο τρύγος φέτος ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022, όταν πέρσι η αντίστοιχη περίοδος ήταν από 30 Αυγούστου έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Αυτές οι συνθήκες έφεραν αλλαγές και στα συνήθη χρονοδιαγράμματα ωρίμασης των ποικιλιών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Syrah που ενώ συνήθως ακολουθεί το Merlot και ενίοτε συμπίπτει με το Cabernet Sauvignon, φέτος τρυγήθηκε μετά το Cabernet Sauvignon και λίγο πριν το Ξινόμαυρο. Το τελευταίο, λόγω της φυσιολογίας της ποικιλίας, ήταν και αυτό που πιέστηκε περισσότερο από τη βροχή.

Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ BLOCKS ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝA

Block Ποικιλία ‘Εναρξη-λήξη τρύγου Δυνάμενος αλκοολικός τίτλος
Cru Κυκλάμινα Ξινόμαυρο 30 Σεπτεμβρίου 2022 13,6
Cru Σινιάκι Ξινόμαυρο 30 Σεπτ -2 Οκτ 2022 13,3
Cru Λίμνη Ξινόμαυρο 4 Οκτωβρίου 2022 13,8
Γάστρα* Ξινόμαυρο 8 Οκτωβρίου 2022 13,5
*Νέο αμπελοτόπι της Κυρ-Γιάννη από το οποίο δημιουργήθηκε το ΑΓΚΑΘΩΤΟ, το πρώτο ροζέ του Κτήματος από τον αμπελώνα της Νάουσας


Αξιολόγηση εσοδείας 2022

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η αυξημένη γονιμότητα των οφθαλμών από τις συνθήκες του χειμώνα, οδήγησαν σε μια αύξηση της φετινής παραγωγής κατά 12% σε σχέση με το 2021.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
«Ήταν μια από τις λίγες χρονιές που ο χειμώνας ήταν χειμώνας, η άνοιξη ήταν άνοιξη, το καλοκαίρι καλοκαίρι -με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Πέρα από τις εκπλήξεις, η ποιότητα των σταφυλιών από άποψη υγείας των φυτών ήταν άριστη σε όλες τις ποικιλίες. Οι συνθήκες ευνόησαν την ολοκλήρωση του περκασμού και τον καλό χρωματισμό των σταφυλιών, δίχως να ξεχνάμε τις αρνητικές επιπτώσεις της έντονης βροχόπτωσης στην καρδιά του τρύγου. Το δροσερό καλοκαίρι είναι ίσως το κυρίαρχο στοιχείο των σταφυλιών του 2022».
Χαράλαμπος Παρχαρίδης, Γεωπόνος Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα

«Ο τρύγος του 2022 χαρακτηρίζεται από τη λέξη “υπομονή”. Να περιμένεις μετά τις βροχές και ανάμεσα από αυτές τα σταφύλια να επανέλθουν, να βασίζεσαι στις μετρήσεις και να έχεις εμπιστοσύνη ότι όλα έχουν γίνει σωστά και τα σταφύλια θα αντέξουν, θα τα καταφέρουν. Ναι, το νερό της βροχής αύξησε λίγο, συγκριτικά με άλλες χρονιές, τα pH, αλλά οι οξύτητες υπάρχουν και είναι υψηλές. Πολύ καλές οι γαλλικές ποικιλίες, ακόμη καλύτερα τα ξινόμαυρα. Ο τρύγος του 2022 μας έμαθε πολλά. Τον ευχαριστούμε.»
Αντώνης Κιοσέογλου, Επικεφαλής Οινολόγος Κτήματος Κυρ-Γιάννη

Kir-ianni vineyard in Amyndeon Greece

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Ο καιρός μέσα στη χρονιά
Harvest time at Ktima Kir-Yianni in Amyndeon GreeceΧΕΙΜΩΝΑΣ
Τυπικός της περιοχής με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, επιτρέποντας στα φυτά να «ξεκουραστούν» και το έδαφος να αναπληρώσει τα υδατικά του αποθέματα με νερό. Δεν υπήρχαν αξιόλογες μεταβολές συγκριτικά με τις συνθήκες των τελευταίων ετών.

ΑΝΟΙΞΗ
Μπήκε «χειμωνιάτικη» με έναν Μάρτιο από τους ψυχρότερους όλων των εποχών, χωρίς όμως πολλές βροχοπτώσεις. Αυτό συνέβαλλε στην οψιμότερη έκπτυξη των οφθαλμών κατά 7 ημέρες από το συνηθισμένο για την περιοχή. Στη συνέχεια, ο καιρός ήρθε στα φυσιολογικά για την εποχή και περιοχή επίπεδα, κλείνοντας όμως με έναν ζεστό και σημαντικά ξηρότερο Μάιο.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΡΥΓΟΥ
Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησε ο Ιούνιος, που όμως διακόπηκαν από ένα έντονο επεισόδιο χαλαζόπτωσης. Το ευτύχημα ήταν ότι η άνθηση καθυστέρησε κατά μια εβδομάδα από το σύνηθες της περιοχής, για αυτό και το ακραίο φαινόμενο βρήκε σε αυτή τη φάση μόνο το Chardonnay και η ζημιά στις υπόλοιπες ποικιλίες όσον αφορά στην καρπόδεση, ήταν σημαντικά μικρότερη. Ο Ιούλιος ξεκίνησε με εναλλαγές παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας, και βροχοπτώσεις με σχετικά δροσερό καιρό. Ακολούθησαν 30 ημέρες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών -ηπιότερων όμως από το 2021- που δοκίμασαν αλλά δεν καταπόνησαν τα φυτά.

Ένα κύμα βροχοπτώσεων και χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών μας ανησύχησαν ιδιαίτερα, καθώς οι πρώιμες ποικιλίες, αφενός βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής ωρίμασης αφετέρου είναι γενικά περισσότερο ευαίσθητες στις σήψεις. Έως και τις 5 Σεπτεμβρίου όπου επιτέλους φύσηξε ο γνωστός βοριάς του Αμυνταίου και ο καιρός «άνοιξε», ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση που ζητούσε εγρήγορση, εμπειρία και υπομονή. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτώβρη. Οι αντίστοιχες περσινές ημερομηνίες ήταν 25 Αυγούστου και 30 Οκτωβρίου.
Η έναρξη του τρύγου έγινε με Traminer -και όχι με Sauvignon Blanc όπως είθισται- και με αμπελώνες μικρής συγκομιδής λόγω χαλαζιού. Ο καιρός επέβαλε μικρά παράθυρα συγκομιδής και ζυγίζοντας την τεχνολογική ωριμότητα και την υγιεινή των σταφυλιών, δόθηκε προτεραιότητα σε ωριμότερους αμπελώνες και όπου διαφαίνονταν πιθανά προβλήματα. Ακόμη και στις ποικιλίες που δοκιμάστηκαν περισσότερο φέτος, στο οινοποιείο έφτασαν ποιοτικά σταφύλια χάρη στην αυστηρή διαλογή από τους αμπελουργούς στο αμπέλι.

Από τις 5/9, η αλλαγή των συνθηκών με σχετικά μειωμένη υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρες ημέρας και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, ευνόησε ιδιαίτερα τα σταφύλια που δεν είχαν τρυγηθεί, επιτρέποντας να παραμείνουν περισσότερο στα φυτά και να κερδίσουν το μέγιστο δυνατό. Οι ίδιες συνθήκες ευνόησαν ως συνήθως στο Αμύνταιο, τόσο τη συγκέντρωση των σακχάρων όσο και ανθοκυανών στο Ξινόμαυρο.

Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ BLOCKS ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Block Ποικιλία Έναρξη-λήξη τρύγου Δυνάμενος αλκοολικός τίτλος
Ντρούμο Sauvignon Blanc 29 Αυγούστου 2022 13,2
Σαμαρόπετρα Μαλαγουζιά 6 Σεπτεμβρίου 2022 13,3
Πάλπο Chardonnay 11 Σεπτεμβρίου 2022 14,1
Ταρσανάς Ασύρτικο 26 Σεπτεμβρίου 2022 13,1
Ράστο Ξινόμαυρο 8 Οκτωβρίου 2022 14,4


Αξιολόγηση εσοδείας 2022

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η χαλαζόπτωση και η μειωμένη έκπτυξη γονιμότητας των οφθαλμών οδήγησε σε μείωση της συνολικής ποσότητας της παραγωγής κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Να σημειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις επηρέασαν και τις αποδόσεις των αμπελώνων, αυξάνοντάς τες ελαφρώς, σε σχέση με το αναμενόμενο, βοηθώντας να μετριαστεί ως ένα βαθμό η ζημιά από το χαλάζι.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
«Η χρονιά χαρακτηρίζεται από πλούσια αρώματα και φαινολικά, κανονικό αλκοόλ, υψηλή ολική οξύτητα και υψηλά pH. Το τελευταίο είναι και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της χρονιάς, δίνοντας μια ιδιαιτερότητα στα κρασιά της περιοχής που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες τιμές».
Βασίλειος Μυλωνάς, Γεωπόνος Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο

«Αν στη Νάουσα βάλαμε τίτλο τη λέξη «υπομονή» για τον τρύγο του 2022, στο Αμύνταιο μπαίνει δικαιωματικά το “Indian Summer”. Οι βροχές δύσκολες αλλά δίνουν ζωή σε μια περιοχή όπου πολλά αμπέλια δεν ποτίζονται. Και στην περίπτωσή μας, τα Ξινόμαυρα -με τη βοήθεια του «Ινδικού Καλοκαιριού»- ωριμάζουν σε πρωτόγνωρο βαθμό. Πέρασαν πιο δύσκολα τα Syrah, τα Ασύρτικα και οι Μαλαγουζιές, αλλά ο παράδεισος δεν είναι εδώ. Ο τρύγος του 2022 στο Αμύνταιο θα μας θυμίζει τι μπορεί να κάνουν ο ήλιος και η ζέστη του Φθινοπώρου…»
Αντώνης Κιοσέογλου, Επικεφαλής Οινολόγος Κτήματος Κυρ-Γιάννη

Harvesting at Ktima Kir-Yianni in Amyndeon Greece