
All Vintages
Άλλες Σοδειές
Πληροφορίες εκ των έσω
Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Ιδιαίτερα εκφραστική μύτη που αποκαλύπτει επίπεδα αρωμάτων, τα οποία ακολουθούν και στο στόμα. Τα λευκά άνθη -κυρίως εσπεριδοειδών- σύντομα συνοδεύονται από μοσχολέμονο, πυρηνόκαρπα και αχλάδι, μαζί με διακριτικές νότες βανίλιας. Γεμάτο σώμα, με μια αίσθηση λιπαρότητας και την κοφτερή οξύτητα να προσδίδει ισορροπία. Μεγάλης διάρκειας επίγευση.
Ποικιλιακή σύνθεση
Chardonnay 100%
Προέλευση
ΠΓΕ Φλώρινα
Γευστικοί Συνδυασμοί
Γεμάτο στόμα με βελούδινη επίγευση, το CHARDONNAY, ΠΑΛΠΟ, αναδεικνύει γεύσεις όπως το ριζότο λαχανικών ή θαλασσινών, ψάρια ψητά, λευκά κρέατα, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα και σολομό.
Αναλυτικά Χαρακτηριστικά
Χειμώνας ασυνήθιστα ζεστός και σχετικά άνυδρος, χωρίς χιόνια μετά από πολλά χρόνια -μια πρόκληση για τα υδατικά αποθέματα. Από την άλλη, η άνοιξη ήταν βροχερή και αρκετά ψυχρότερη οδηγώντας σε μια οψιμότερη (κατά 10 με 12 μέρες) έκπτυξη των οφθαλμών. Ο επίσης βροχερός και συννεφιασμένος Μάιος μας ώθησε να επιταχύνουμε εργασίες όπως το βλαστολόγημα για να βελτιώσουμε τον αερισμό και την έκθεση των βλαστών στον ήλιο.
Το καιρικό αυτό μοτίβο συνεχίστηκε και τον Ιούνιο συντελώντας στην οψιμότερη από το σύνηθες άνθιση. Από τα τέλη του ξηροθερμικού Ιουλίου, οι συνθήκες επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας την παρατεταμένη ωρίμαση του Chardonnay, τη διατήρηση της υψηλής οξύτητας και την ανάπτυξη πλούσιου αρωματικού δυναμικού. Μια εξαιρετική χρονιά για το ΠΑΛΠΟ.
Τρύγος: Με το χέρι στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και την απόδοση να φτάνει στα 810 κιλά ανά στρέμμα.
Το αμπελοτόπι ‘Πάλπο’ βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου. Αυτή η φύτευση του Chardonnay ήταν μια από τις πρώτες της ποικιλίας στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Επιπλέον, έγινε στο Block #3, η εδαφολογική σύσταση του οποίου δεν ακολουθεί το σύνηθες της ζώνης.
Έτος φύτευσης: 1989
Έκθεση: ΒΔ
Σύστημα διαμόρφωσης:
Αμφίπλευρο royat & μονό guyot
Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρ): 400
Κλίση: 8%
pH εδάφους: 8.2
Έδαφος: Αμμοαργιλοπηλώδες
Αυστηρή διαλογή τσαμπιών σε δονούμενη τράπεζα. Προζυμωτική εκχύλιση. Ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων -εκ των οποίων 50% νέα και 50% παλαιότερων χρήσεων. Ωρίμαση για 6 μήνες στα βαρέλια με ελαφριά ανάδευση των λεπτών οινολασπών (bâtonnage).