All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Bαθύ κόκκινο με πορφυρές ανταύγειες. Πολύπλοκη μύτη με αρώματα ώριμης φράουλας και βιολέτας που συνοδεύονται από αυτά της βανίλιας και της σοκολάτας. Νότες γλυκών μπαχαρικών και πιπεριού προδίδουν την παρουσία του Syrah, συμπληρώνοντας αρμονικά το σύνολο. To στόμα, πλούσιο και συμπυκνωμένο με στιβαρές τανίνες, μακρά διάρκεια και ισορροπημένη οξύτητα. Ένα δυναμικό κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης στο χρόνο.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%

Προέλευση

Αμπελοτεμάχιο #5 του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συμπυκνωμένο γευστικά ερυθρό κρασί που δίνει τη δυνατότητα γαστρονομικών συνδυασμών υψηλής έντασης.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14%
Σάκχαρα:  2,8 g/lt
Ολική οξύτητα:  5,2 g/lt
pH:  3,54

Ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Ο κρύος χειμώνας, η ιδιαίτερα βροχερή άνοιξη και το ξηρό καλοκαίρι ακολούθησαν 2 μήνες (Αύγουστος και Σεπτέμβριος) με ιδανικές, ήπιες συνθήκες και αξιοσημείωτη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Για επιπλέον ενίσχυση της ποιότητας, έγινε πράσινος τρύγος σε όλον τον αμπελώνα.

Τρύγος: Με το χέρι και με αυστηρή διαλογή στις αρχές Σεπτεμβρίου για το Syrah και στα τέλη Οκτωβρίου για το Ξινόμαυρο.

Η ΔΙΑΠΟΡΟΣ είναι μια σπουδή /ανακάλυψη των δυνατοτήτων του Ξινόμαυρου. Τα σταφύλια προέρχονται από το αμπελοτόπι #5 στο Κτήμα της Νάουσας, που ξεχωρίζει για την μορφολογία και την τοποθεσία του -μεγάλη κλίση, ενώ φτάνει στα υψηλότερα σημεία του αμπελώνα (230-240μ), ενώ συγκαταλλέγεται στα ποιοτικότερα blocks της ποικιλίας. Η διακριτική συμβολή του Syrah προέρχεται από τα παλαιότερα κλήματα της ποικιλίας του Κτήματος στη Νάουσα, που διακρίνονται για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ: Αμπελοτόπι #5
‘Ετος φύτευσης: 1972
Έκθεση: ΝΑ
Κλίση: 5-16%
Σύστημα διαμόρφωσης: Διπλό κορδόνι
Πυκνότητα (φυτά/στρ.): 400
Εδαφος: Αμμοαργιλο-πηλώδες
pH εδάφους: 7.1

SYRAH: Αμπελοτόπια #1 και 2
‘Ετος φύτευσης: 1987
Έκθεση: Β
Κλίση: 5-8%
Σύστημα διαμόρφωσης: Διπλό κορδόνι
Πυκνότητα (φυτά/στρ.): 417
Έδαφος: Αργιλώδες με ανθρακικό ασβέστιο
pH εδάφους: 7.1 & 7.9

Αυστηρή διαλογή σε δονούμενη τράπεζα για κάθε ποικιλία ξεχωριστά (τρυγήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο).

Για το Ξινόμαυρο: Προζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών σε θερμοκρασία 8-10°C σε πλήρως αντιοξειδωτικό περιβάλλον. Ζύμωση με pigeage για 10-15 ημέρες σε ανοικτούς ξύλινους κάδους 5 τόνων από γαλλική δρυ, σε θερμοκρασία 20-26°C που διατηρείται και κατά τη διάρκεια της μεταζυμωτικής εκχύλισης (10-12 ημερών). Μηλογαλακτική ζύμωση σε κυρίως νέα βαρέλια από γαλλική δρυ. Ωρίμαση για 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια 228 λίτρων 1ης, 2ης και 3ης χρήσης.

Για το Syrah: Προζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών. Ζύμωση στους 22-24°C. Μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλια από γαλλική δρυ. Ωρίμαση για 14 μήνες σε βαρέλια γαλλικής δρυός 225 λίτρων (20% πρώτης χρήσης). Μετά το τέλος της περιόδου ωρίμασης, το κρασί μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, Μόλις ολοκληρωθεί και ο χρόνος ωρίμασης του Ξινόμαυρου, γίνεται το τελικό blend στα βαρέλια.

Βραβεύσεις

Downloads