Η διαδικασία του τρύγου μέσα από τον φακό της Όλγας Δέικου

04.04.2022
Στιγμιότυπο από τον τρύγο του 2021 στο Γιαννακοχώρι

Μια διαφορετική φωτογραφική συνεργασία, με στόχο την αποτύπωση της σπουδαίας διαδικασίας του τρύγου, πραγματοποίησε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη φωτογράφο Όλγα Δείκου.

Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών, που επιχειρεί να αναδείξει μια από τις κρισιμότερες φάσεις στη δημιουργία του κρασιού, καθώς εκεί φαίνονται τα αποτελέσματα ενός ολόκληρου χρόνου σκληρών εργασιών και προσπάθειών στο αμπέλι.

«Η  πρόταση συνεργασίας με την Κυρ-Γιάννη, για ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον τρύγο, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και στον Άγιο Παντελεήμωνα Αμυνταίου ήταν για μένα κάτι πολύ περισσότερο από μία ανάθεση», μας εξομολογείται η Όλγα.

“Προσπάθησα μέσω των εικόνων να δείξω την αλήθεια όλων αυτών των ανθρώπων” περιγράφει η Όλγα Δέικου

«Ήταν οι διαδρομές που έκανα με τους ανθρώπους εκεί  από τις πρώτες πρωινές ώρες πριν την ανατολή , ήταν τα σκοτεινά αμπέλια πρoτού  τα αγγίξει το φως, ήταν  οι χαιρετισμοί και οι πρώτες κουβέντες με τα παιδιά που θα τρυγούσαν ,ήταν τα διαλλείματα που κάναμε για φαγητό καθώς και όλες οι γνώσεις που μου χάρισαν  οι γεωπόνοι για τα πολύκαρπα αμπέλια  και τις ποικιλίες», συνεχίζει τη διήγησή της, δίνοντας μας την αίσθηση πως έγινε «ένα» με τους ανθρώπους του τρύγου κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων. Πως θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά, αφού για την Όλγα, η φωτογραφία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω της. «Μια άλλη γλώσσα» επικοινωνίας όπως περιγράφει και η ίδια.

Πέρα από τα αμπέλια, η Όλγα Δείκου περιηγήθηκε και στον χώρο του επισκέψιμου οινοποιείου, όπου αυτό που κράτησε έντονα χαραγμένο στη μνήμη της ήταν οι άνθρωποι του επισκέψιμου και οι  ιστορίες  που της διηγήθηκαν για το πύργο «Κούλα», για τις 2 ελιές και την περήφανη ροδιά που στέκει ανάμεσα στα αμπέλια.

Μιλώντας για την εμπειρία τις με τους ανθρώπους της Κυρ-Γιάννη η Όλγα περιγράφει: «Άνθρωποι φιλόξενοι ,όπως ένα ποιοτικό κρασί δίπλα σε ένα φαγητό , με ανοιχτές αγκαλιές για όποιον επισκέπτεται το μαγικό αυτό μέρος. Προσπάθησα μέσω των εικόνων να δείξω την αλήθεια όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Κυρ-Γιάννη. Και αυτό που τόσα χρόνια πρεσβεύουν, τιμούν και υποστηρίζουν. Την αγάπη τους για το κρασί».

Προσεχώς, μια επιλογή από τις φωτογραφίες θα εκτίθεται στους επισκέψιμους χώρους του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο οινόφιλο κοινό.

Η αφίσα της επερχόμενης έκθεσης της Όλγας Δέικου στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Η φωτογραφία που θα αποτελέσει και την αφίσα της έκθεσης, ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες για τη δημιουργό, καθώς όπως σημείωσε «το να δημιουργείς οτιδήποτε σχεδόν πάντα είναι συνυφασμένο με μόχθο, κούραση και θυσίες πέρα από τις χαρές που μπορεί να σου δώσει η επιτυχία του. Αυτός λοιπόν είναι και σκοπός της βροχής και της ομίχλης σε αυτην την φωτογραφία. Συμβολίζουν τις δυσκολίες, την αγωνία και τον μόχθο. Ειδικά σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή είναι φλέγον ζήτημα».

 

Η φωτογράφος Όλγα Δέικου

Λίγα λόγια για την Όλγα Δείκου:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ακριτική πόλη της Φλώρινας.  Το 2002 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο τμήμα Χημικών Μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και έκτοτε ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.  Στη συνέχεια σπούδασε  φωτογραφία και εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος συνεργαζόμενη με εταιρείες ,ιδιώτες, έντυπα τα τελευταία 12  χρόνια. Η πορεία της συμπεριλαμβάνει σπουδαία έργα, μεταξύ αυτών και η εικαστική ταυτότητα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.