Γνωρίζουμε την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου

12.07.2017

Το δεύτερο οινοποιείο της Κυρ-Γιάννη, αυτό της «ΠΑΡΑΓΚΑΣ», καθώς και 300 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, στο Νομό Φλώρινας.

Το οινοποιείο στο Αμύνταιο δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη μιας τότε σχετικά υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά από τις συστηματικές αναζητήσεις του Γιάννη Μπουτάρη. Η οικογένεια Μπουτάρη έχει ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή, λόγω της καταγωγής της από το Νυμφαίο, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αμύνταιο και τη Φλώρινα.

Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου εκτείνεται σε ένα οροπέδιο, το οποίο ορίζεται από τα βουνά Βέρμιο, Βόρρας (Καϊμακτσαλάν) και Βίτσι. Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Οι τέσσερις λίμνες του Αμυνταίου, η Βεγορίτιδα, η Πετρών, η Χειμαδίτιδα και η Ζάζαρη επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής, εξισορροπώντας τις ακραίες συνθήκες και ευνοώντας την αμπελουργία.

Τα εδάφη στο Αμύνταιο είναι κυρίως αμμώδη και φτωχά, γεγονός που σε συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα ευνοεί την παραγωγή κομψών κρασιών με έντονα αρώματα και φρεσκάδα.

Θέλοντας να αξιοποιήσει το δυναμικό της περιοχής, ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε τη δεκαετία του ’90 λευκές ποικιλίες (sauvignon blanc, chardonnay, gewürztraminer) στα αμπελοτόπια Ντρούμο και Πάλπο, ενώ τη δεκαετία του 2000 φυτεύτηκαν 150 στρέμματα στη Σαμαρόπετρα, το πιο ψηλό σημείο της ζώνης, σε υψόμετρο 720 μέτρων, επίσης με λευκές ποικιλίες. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη ζώνη είναι ξινόμαυρο, merlot, syrah από τις ερυθρές και ροδίτης, ασύρτικο, μαλαγουζιά από τις λευκές.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για την περιοχή είναι το γεγονός ότι η φυλλοξήρα δεν προσέβαλε ένα τμήμα του αμπελώνα, ο οποίος είναι φυτεμένος σε αμμώδη εδάφη. Για το λόγο αυτό βρίσκουμε στο Αμύνταιο καλές, παλιές ρίζες ξινόμαυρου, οι οποίες έχουν ηλικία 40 έως και 100 έτη. Το βαθύ ριζικό σύστημα των αμπελώνων σε συνδυασμό με την πολύ μικρή παραγωγή ανά φυτό, έχει ως αποτέλεσμα να δίνει σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων.

Το ξινόμαυρο είναι κυρίαρχο στη ζώνη και παράγει κρασιά ΠΟΠ Αμυνταίου ερυθρά, ροζέ και ροζέ αφρώδη. Το Αμύνταιο είναι η μόνη ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας για ροζέ και ροζέ αφρώδες, καταδεικνύοντας το καταπληκτικό δυναμικό του ξινόμαυρου σε αυτήν την περιοχή για παραγωγή ροζέ (ερυθρωπών) κρασιών.

Τα κρασιά Κυρ-Γιάννη που παράγονται στην περιοχή είναι τα:

ΠΑΡΑΓΚΑ ΛΕΥΚΗ, ΠΑΡΑΓΚΑ ΕΡΥΘΡΗ, ΠΑΡΑΓΚΑ flowers, ΠΑΡΑΓΚΑ Sparkling, ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΙΜΝΕΣ, ΝΤΡΟΥΜΟ, ΠΑΛΠΟ, ΧΡΥΣΟΓΕΡΑΚΑΣ, ΑΚΑΚΙΕΣ, ΑΚΑΚΙΕΣ Sparkling, L’ ESPRIT DU LAC, ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ

Οι 3 αμπελώνες από τους οποίους δόθηκαν και οι αντίστοιχες ονομασίες σε κρασιά μας είναι οι εξής:

  • Αμπελώνας Σαμαρόπετρα

Ο αμπελώνας Σαμαρόπετρα βρίσκεται στον Αγ. Παντελεήμονα στο Αμύνταιο. Είναι ο υψηλότερος αμπελώνας της περιοχής, στα 720 μ. με βόρειο προσανατολισμό και μεγάλες  κλίσεις. Η φύτευσή του ξεκίνησε το 2001 από τους κκ. Γιάννη και Μιχάλη Μπουτάρη με λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.

  • Αμπελώνας Ντρούμο

Το 1990, στο αμπελοτόπι του Ντρούμο, στο Αμύνταιο, φυτεύτηκε ένας από τους παλαιότερους αμπελώνες Sauvignon Blanc, Gewürztraminer και Chardonnay στην Ελλάδα και ο πιο παλιός στο Αμύνταιο. Το έδαφος είναι αμμώδες και φτωχό, δίνοντας ένα κρασί εξαιρετικά ισορροπημένο και κομψό.

  • Αμπελώνας Πάλπο

Από τους πιο παλιούς αμπελώνες ποικιλίας Chardonnay στη περιοχή του Αμυνταίου. Ο αμπελώνας Πάλπο έχει περισσότερο άργιλο και ανθρακικό ασβέστιο, δίνοντας κρασί με όγκο, σώμα και δομή, διατηρώντας παράλληλα την οξύτητα που δίνει η περιοχή.

Η περιοχή του Αμυνταίου αποτελεί έναν παράδεισο για τον αμπελουργό και βέβαια τον οινοποιό, προσφέροντας δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών κρασιών, ιδιαίτερου χαρακτήρα, αφήνοντας το γευστικό «στίγμα» τους στους λάτρεις του κρασιού!