Έφυγε από τη ζωή ο κυρ-Γιάννης

09.11.2024

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.
Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η ιστορία, αλλά και η πηγή έμπνευσης της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού.Και όχι μόνο. Μια ανεξάντλητη δύναμη της φύσης που απαντούσε στο μικρό της όνομα. Ο κυρ-Γιάννης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας.

— ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ —

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης σε αυτή τη δύσκολη ώρα.
Θερμή παράκληση, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στη μνήμη του κυρ-Γιάννη στα ιδρύματα που ακολουθούν.

Η οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη

Ιδρύματα (με αλφαβητική σειρά):

ΑΡΓΩ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πληροφορίες για τη διαδικασία δωρεών κάνοντας κλικ πάνω στο κάθε ίδρυμα.

Σύντομο βιογραφικό του Γιάννη Μπουτάρη (1942 – 2024):

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Απόγονος της ιστορικής οινικής οικογένειας Μπουτάρη που ίδρυσε ο πατέρας του το 1879, η επαγγελματική πορεία του Γιάννη Μπουτάρη ήταν προδιαγεγραμμένη, οδηγώντας τον σε σπουδές στη Χημεία και την Οινολογία. Από νωρίς, το ανήσυχο πνεύμα του, η αντισυμβατικότητά του, ο εμπνευσμένος πλουραλισμός του και η πίστη του στη δύναμη της ομαδικής προσπάθειας, ενέπνευσαν αλλά και «ταρακούνησαν» τον κλάδο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 έκανε το πρώτο μεγάλο αμπέλι στη Νάουσα, φυτεύοντας αποκλειστικά Ξινόμαυρο και ακολουθώντας πρωτοποριακά αμπελουργικά πρωτόκολλα -εκεί που σήμερα είναι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι- που σηματοδότησε την αναβίωση του Ξινόμαυρου και την επανεκκίνηση της ζώνης, δίνοντας δύναμη και κίνητρο στους ντόπιους παραγωγούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Λίγο αργότερα, κατανοώντας τη μοναδικότητα της Σαντορίνης, συνέβαλε στην προστασία και την ανάδειξη της αμπελοοινικής παράδοσης και δυναμικής του νησιού, εντός και εκτός συνόρων. 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών, υποστηρικτής και συνοδοιπόρος της Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα και του έργου του Ινστιτούτου Οίνου, και έβαλε τα θεμέλια του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη και τον πρώτο Πρόεδρο της Ένωσης Οινοποιών Βόρειας Ελλάδας το 1993, παρουσιάζοντας  λίγα χρόνια αργότερα (1997) τους 8 Δρόμους του Κρασιού του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Η ιδέα του “vigneron”, του αμπελουργού – οινοποιού, ήταν πάντα ο πυρήνας του οράματος και της φιλοσοφίας του. Και αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ το 1997, έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή επιχείρηση. Με αμπελώνες και οινοποιεία στη Νάουσα και το Αμύνταιο, τα δύο σπουδαία terroirs της Βόρειας Ελλάδας και του Ξινόμαυρου. Την ίδια στιγμή, η πολύπλευρη δυναμική του Αμυνταίου ήταν ξεκάθαρη στα μάτια του, για αυτό και προχώρησε στις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών σε επιλεγμένα αμπελοτόπια, ήδη από το 1989 (Chardonnay, Sauvignon Blanc αρχικά, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης λίγο αργότερα). Η σημερινή θέση του Αμυνταίου, επιβεβαιώνει τη διορατικότητα αλλά και τη τεράστια συμβολή και το συστηματικό ερευνητικό έργο του Γιάννη Μπουτάρη και του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη ζώνη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης βραβεύτηκε ως «Οινοποιός της Χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 από την Ένωση Οινογράφων Ελλάδας.

Το 2004 παρέδωσε επίσημα τη σκυτάλη στον γιο του, οινοποιό 5ης γενιάς, Στέλλιο Μπουτάρη, ενώ ο μικρότερος γιος του, Μιχάλης Μπουτάρης, είναι υπεύθυνος για το R&D του αμπελώνα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Ιδρυμα Μπουτάρη.

Δείχνοντας  τον δρόμο  της ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης
Εκ φύσεως ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν αδύνατον να δει τα πράγματα μόνο μέσα από τον μικρόκοσμο του κρασιού, μιλώντας και κυρίως πράττοντας στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όταν ο όρος (sustainability) ήταν άγνωστος ή αόριστος για τους περισσότερους. Το 1992, ίδρυσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Ξεκινώντας από την ανάγκη αντίδρασης στην αιχμαλωσία των αρκούδων (αρκούδες-χορεύτριες), σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς ΜΚΟ με αποστολή την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντός της, έχοντας καταφέρει -μεταξύ άλλων- να εντάξει σε καθεστώς προστασίας 9 είδη.  

Έχει επίσης διατελέσει Προεδρος της «Φύσης 2000», μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κένρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, υποστηρικτής της WWF Ελλάδας.

Το 2003, ανακηρύχθηκε «European Hero» από το περιοδικό TIME για το έργο του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και το 2022 έλαβε το ειδικό βραβείο «Βύρων Αντύπας» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύση.

Συμμετοχή στα κοινά και λοιπές δραστηριότητες
Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ο πρώτος οινοποιός στον κόσμο που έγινε δήμαρχος. Εξελέχη στη Θεσσαλονίκη το 2010 και παρέμεινε στη θέση για 2 θητείες. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής του, παρουσίασε και ξεκίνησε την υλοποίηση του οράματός του για μια εξωστρεφή, ανοιχτή σε νέες ιδέες πόλη που θα καθιερωνόταν ως κέντρο πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης, βιώσιμου τουρισμού, γαστρονομία και φυσικά κρασιού, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και σε όλο τον κόσμο.

Ήταν συνιδρυτής του Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν ανάμεσα στις πιο δραστήριους και επιδραστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας (δίνοντας άδεια για τη διεξαγωγή του πρώτου Thessaloniki Pride ως δήμαρχος), και πρωτεργάτης πολλών κινημάτων πολιτών.
Γνωστή η αγάπη του για την ομάδα μπάσκετ του ΑΡΗ, στην οποία αποτέλεσε από τους πιο σημαντικούς χορηγούς.

Αντί επιλόγου:
Αξίζει να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Γιάννη Μπουτάρη στο TED X με τίτλο «Η γοητεία της τόλμης» που έχει ανθολογηθεί ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του θεσμού διεθνώς

https://www.youtube.com/watch?v=NlMFEUxjiYE