Το κρασί πίσω από την ετικέτα: Κτήμα Κυρ-Γιάννη

28.04.2016

Το όνομα

Το Γιανακοχώρι είναι ένα χωριό της περιοχής της Νάουσας, εκεί όπου ο Γιάννης Μπουτάρης αγόρασε το 1968 μια έκταση 500 στρεμμάτων. Την εποχή εκείνη, οι περισσότεροι παραγωγοί ξερίζωναν τα αμπέλια για να φυτέψουν ροδακινιές. Οι πρώτες φυτεύσεις Ξινόμαυρου, που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σήμαναν την αρχή της αναβίωσης του αμπελώνα της περιοχής. Δύο δεκαετίες αργότερα, το Κτήμα στο Γιανακοχώρι έδωσε το όνομά του σε ένα νέο για την εποχή χαρμάνι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε ως κλασικό.

naoussa estate 013 - under the oak tree (1) copy

Το οινοπέδιο

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι, με έκταση αμπελώνων που σήμερα φτάνουν τα 560 στρέμματα, βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 280-330 μέτρων. Αν η Νάουσα θεωρείται μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη αμπελουργική ζώνη, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι είναι μια μικρογραφία της. Στην έκτασή του περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους εδαφών, αλλά και τμήματα με διαφορετική κλίση και έκθεση προς τον ήλιο. Για το λόγο αυτό έχει χωριστεί σε 38 αμπελοτεμάχια, καθένα από τα οποία καλλιεργείται ξεχωριστά. Ο ορεινός όγκος του Βερμίου προστατεύει τα αμπέλια από τους ψυχρούς ανέμους που κατεβαίνουν το χειμώνα από τα ηπειρωτικά, ενώ στέλνει τη δροσερή του αύρα τα καλοκαίρια, που είναι κατά κανόνα θερμά και ξηρά. Αυτή η συνύπαρξη τόσο διαφορετικών στοιχείων σε τόσο μικρή έκταση προσφέρει τη δυνατότητα για ιδιαίτερα σύνθετα και πολύ διαφορετικά κρασιά, αλλά αποτελεί και συνεχή πρόκληση για τον παραγωγό.

Version 3
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα. Το Γιαννακοχώρι φαίνεται στο βάθος.

Το σταφύλι

Το Ξινόμαυρο είναι η εμβληματική ποικιλία του αμπελώνα της Νάουσας. Σε αυτή την περιοχή καλλιεργείται για αιώνες και εδώ είναι που παράγει ορισμένα από τα καλύτερά του αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στους περισσότερους αμπελώνες της Νάουσας το Ξινόμαυρο φυτευόταν ανακατεμένο με διάφορες άλλες ερυθρές ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Μαυρούδι, Μαυροδάφνη κ.ά. Οι πρώτες φυτεύσεις του Κτήματος στο Γιανακοχώρι συνέπεσαν με την ανακήρυξη της Νάουσας σε ζώνη ΟΠΑΠ και σηματοδότησαν την αναβίωση του αμπελώνα της περιοχής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρισκόταν από εδώ και πέρα το Ξινόμαυρο.

Τα πρώτα αμπέλια Merlot φυτεύτηκαν στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη το 1985. Η πρόθεση του Γιάννη Μπουτάρη ήταν να μελετήσει τις δυνατότητες των διεθνών ποικιλιών στο έδαφος και το κλίμα της περιοχής. Από πολύ νωρίς, το Merlot τον δικαίωσε δείχνοντας ότι στο Γιανακοχώρι μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά, με σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα και ένα βελούδινο σώμα.

Το κρασί

Γιαννακοχώρι 1992
Γιαννακοχώρι 1992

Οι πρώτες φιάλες βγήκαν στην αγορά ως «Κτήμα Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι» το 1995 και περιείχαν κρασί της σοδειάς του 1992. Το αρχικό χαρμάνι αποτελούνταν από 70% Ξινόμαυρο και 30% Merlot. Η ιδέα ήταν του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ήθελε να ερευνήσει το κατά πόσο μια διεθνής ποικιλία μπορεί να βοηθήσει μια ελληνική να αναδείξει τις δυνατότητές της. Τώρα, ανάλογα με τη χρονιά, το ποσοστό του Merlot μπορεί να φτάσει και το 60%, ενώ μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, αυτό που τότε ήταν καινοτομία, τώρα θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά κρασιά.

Όψη: Βαθύ ερυθρό με πορφυρές ανταύγειες.

Μύτη: Ένα γοητευτικό σύνολο με πληθωρικό και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα, που συνδυάζει τη δύναμη με την κομψότητα. Σε πρώτο επίπεδο διακρίνονται αρώματα φράουλας, σμέουρων, δαμάσκηνου, μαύρου και πράσινου πιπεριού, τα οποία ακουμπούν πάνω σε ένα φόντο από κακάο, βανίλια, γλυκόριζα, αλλά και ντομάτα, το τυπικό άρωμα του Ξινόμαυρου.

Στόμα: Όγκος και γευστικός πλούτος σε ισορροπία με τη ζουμερή οξύτητα και στιβαρή δομή, χάρη στις δυνατές αλλά κομψές τανίνες. Μεγάλη αρωματική διάρκεια.

Πληροφορίες εκ των έσω

Στέλλιος Μπουτάρης

 Όταν βγήκε το Γιανακοχώρι το 1995, ήταν για την ελληνική αγορά ένα από τα πρώτα «μικρά» κρασιά, αλλά για τον πατέρα μου ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή τα χαρμάνια ελληνικών και ξένων ποικιλιών δε συνηθίζονταν στην Ελλάδα. Όμως το Merlot έδινε ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα και ο βελούδινος χαρακτήρας του έδενε ιδανικά με το αψύ Ξινόμαυρο. Μέσα από τα χρόνια, κι ενώ η ετικέτα και η σύνθεση του χαρμανιού άλλαξαν πολλές φορές, το Γιανακοχώρι καθιερώθηκε ως ένα από τα cult ελληνικά κρασιά. Για εμάς όμως θα είναι πάντα η πρώτη μας μεγάλη αγάπη!

8

Γιαννακοχώρι και φαγητό

Πολύ σύνθετο αρωματικά, με πλούσιο και γεμάτο σώμα, βελούδινες αλλά στιβαρές τανίνες, το Γιανακοχώρι είναι ένα κρασί που δεν κρύβει την προτίμησή του στις πρωτεΐνες, αλλά είναι ανοιχτό σε κάθε εκδοχή τους: κρέατα μαγειρευτά ή ψητά, σκέτα ή με πικάντικες σάλτσες συνδυάζονται ιδανικά με το Γιανακοχώρι και αναδεικνύουν κάποια από τις πολλές πτυχές του πολύπλοκου χαρακτήρα του. Απολαύστε το παρέα με μια ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα στη σχάρα, μια μελωμένη μοσχαρίσια ουρά στιφάδο, χοιρινά κότσια, ψαρονέφρι με σάλτσα πιπεριών, χοιρινό με δαμάσκηνα, σπιτικά λαζάνια με κιμά, πικάντικα αλλαντικά ή παλαιωμένα κίτρινα τυριά, όπως κασέρι.