Ιστορία

Η Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.

Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

1970

Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

1985-1990

Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 200 στρέμματα λευκών ποικιλιών στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου.

1985-1990

Τα αμπέλια των διεθνών ποικιλιών Merlot και Syrah που φυτεύονται σε επιλεγμένα τμήματα των αμπελώνων του Κτήματος Κυρ-Γιάννη προσαρμόζονται τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

1996

‘Ένα παλαιό οινοποιείο αγοράζεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμωνας. Το κτήριο αυτό, η «Παράγκα», γίνεται το οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.

1997

Η χρονιά που δημιουργείται η εταιρία Κυρ-Γιάννη και η πρώτη σοδειά που οινοποιείται εξολοκλήρου στο νέο οινοποιείο στο Κτήμα.

1999

Ο Στέλλιος Μπουτάρης, γιός του Γιάννη, αναλαμβάνει την διοίκηση της Κυρ-Γιάννη.

1999-2001

Ο Μιχάλης Μπουτάρης επιστρέφει από τις σπουδές του στο UC Davies. Μια περίοδος εντατικού πειραματισμού και έρευνας πάνω στο Ξινόμαυρο ξεκινά.

2003

Η χρονιά που ξεκινάει η νέα γενιά κρασιών της ποικιλίας Ξινόμαυρο, βάσει των αποτελεσμάτων των πειραμάτων που έγιναν την περίοδο που προηγήθηκε.

2004–2006

Διακόσια ογδόντα στρέμματα αμπελώνων φυτεύονται ξανά με Ξινόμαυρο και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλόνων Ξινόμαυρου.

2009

Εκατό ακόμη στρέμματα προστίθενται από τον Στέλλιο Μπουτάρη, που κάνουν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα.

2014

Το πρώτο Kir-Yianni Wine Bar ξεκινά τη λειτουργία του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και ακολουθεί ένα ακόμη το 2015.

Άνθρωποι

Γιάννης Μπουτάρης, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ.

Ίδρυσε την Κυρ-Γιάννη το 1997 έχοντας ως όραμα τη δημιουργία ενός ελληνικού Κτήματος για την παρασκευή κρασιού υψηλής ποιότητας. Έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια στον έλεγχο και τη διαχείριση της εταιρίας Μπουτάρη – της κορυφαίας ελληνικής εταιρίας κρασιού – ο Γιάννης αποφάσισε να προχωρήσει στην απόσχιση δύο από τους καλύτερους αμπελώνες που ανήκαν στον Όμιλο και να δημιουργήσει την Κυρ-Γιάννη. Ωστόσο, η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στο κρασί, αλλά περιλαμβάνει και άλλους τομείς, όπως την προστασία της άγριας ζωής και την πολιτική σε τοπικό επίπεδο, όπου έχει ενεργό ρόλο. Από το 2010 είναι δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος

Διευθύνει την Κυρ-Γιάννη από το 1999, με τη φιλοδοξία να τη μετατρέψει σε εταιρία παγκοσμίου επιπέδου. Ο Στέλλιος απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από τη σχολή INSEAD και μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Οικονομετρία από το πανεπιστήμιο του LSE, μετά το πτυχίο (BA) στα Μαθηματικά από το Wesleyan University στις ΗΠΑ. Ως brand manager της εταιρίας Paterno Imports κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τη διανομή των κρασιών της Μπουτάρη στη Βόρεια Αμερική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Στέλλιος ανέλαβε τις πωλήσεις του Ομίλου Μπουτάρη στη φάση της δημιουργίας της μπίρας Μύθος, έως ότου μεταπήδησε στην Κυρ-Γιάννη. Ο Στέλλιος είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Μιχάλης Μπουτάρης, Αντιπρόεδρος

Ο Μιχάλης είναι ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κυρ-Γιάννη. Είναι κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας (ΒΑ) από το Harvard και μεταπτυχιακού (M.Sc.) στην Αμπελουργία από το πανεπιστήμιο UC Davis. Έζησε για τρία χρόνια στο Κτήμα, μεταξύ 2000 και 2003, όταν ανανεώθηκαν και επεκτάθηκαν οι αμπελώνες και οι εγκαταστάσεις οινοποίησης. Τον τελευταίο καιρό είναι υπεύθυνος για την επέκταση της εταιρίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Κίνας και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και διευθύνει την εγκατάσταση του πιλοτικού κτήματος στο Tianshui, στην επαρχία Gansu, στην Κίνα. Οι βασικοί τομείς ευθύνης του περιλαμβάνουν νέα έργα ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας και έρευνας και ανάπτυξης. Είναι παντρεμένος με μια κόρη και προς το παρόν μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Άπω Ανατολής.

Γιώργος Αναστασόπουλος, Γενικός διευθυντής

Ήρθε στην Κυρ-Γιάννη το 2004 με κύριο στόχο να διαχειριστεί την ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρίας. Πρώην Διευθυντής της «Αρκτούρος», ο Γιώργος έχει εργαστεί ως οικονομικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρίες και σε αρκετές δικές του επιχειρήσεις. Έχοντας ως βάση το Κτήμα, επιβλέπει τη λειτουργία και τα οικονομικά της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που σχεδιάζει την ανάπτυξη παράλληλων προϊόντων, όπως τα αμπελόφυλλα και το ξίδι. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Αντώνης Κιοσέογλου, Οινολόγος

Ήρθε στην Κυρ-Γιάννη το 2010, έχοντας νωρίτερα εργαστεί στο Κτήμα Άλφα και στη Μεσημβρία Οινοποιητική. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Diplome National d’Oenologue του Πανεπιστημίου του Μπορντό. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Λάμπρος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη το 2013 για να ηγηθεί της διεθνούς ανάπτυξης της εταιρίας. Κατέχει πτυχία στην Μηχανολογία, στις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Aachen στη Γερμανία και είναι κάτοχος πτυχίου 3ου επιπέδου WSET. Διαθέτει εμπειρία 15 ετών στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, επικοινωνίας και συμβουλευτικής. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Σύμβουλος Αμπελουργός

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη το 2005 ως σύμβουλος για την αναβάθμιση των υφιστάμενων αμπελοκαλλιεργητικών μεθόδων και την τελειοποίηση των έργων εγκατάστασης των νέων αμπελώνων. Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της το 2005 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αφού πρώτα απέκτησε το πτυχίο Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και το Diplome d’ Agronomie Approfondie της σχολής ENSA του Μονπελιέ της Γαλλίας το 1995. Ειδικεύεται στην ευρωστία της αμπέλου και στη σχέση της με ζητήματα όπως η χλωρή λίπανση, η κλωνική επιλογή και τα συστήματα διαμόρφωσης. Η Χαρούλα έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, ενώ στο ενεργητικό της έχει πέντε άρθρα σε επαγγελματικές εκδόσεις και περισσότερες από δεκαπέντε ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικά άρθρα. Η πρωτοποριακή της εργασία στην ταυτοποίηση, επιλογή και πολλαπλασιασμό των κλώνων του Ξινόμαυρου κάτω από την αιγίδα της Οινοποιίας Μπουτάρη κατά τη δεκαετία του ’90, καθώς και η εκτεταμένη δουλειά πεδίου που πραγματοποίησε στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, αποτελούν πολύτιμα εφόδια για τις στοχευμένες προσπάθειες της ομάδας του αμπελιού. Η Χαρούλα έχει δύο γιους και διευθύνει το οικογενειακό οινοποιείο «Αργατία» μαζί με τον σύζυγό της, Παναγιώτη.

Δάμος Δαμιανίδης, Επικεφαλής κάβας

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη το 1997. Ήταν ο πρώτος υπάλληλος της εταιρίας και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτό που αποτελεί το κύριο αντικείμενο των εργασιών της. Ο Δάμος εργάστηκε ως επικεφαλής κάβας στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της Οινοποιίας Μπουτάρη στη Νάουσα, απ΄ όπου κέρδισε και την μεγάλη του εμπειρία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερο χρόνο του, λειτουργεί έναν μικρό άμβυκα με τον οποίο παρασκευάζει ένα θρυλικό τσίπουρο. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη.