Ιστορία
Η Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.
Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός 5ης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
1970
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.
1985-1990
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 200 στρέμματα λευκών ποικιλιών στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου.
1985-1990
Τα αμπέλια των διεθνών ποικιλιών Merlot και Syrah που φυτεύονται σε επιλεγμένα τμήματα των αμπελώνων του Κτήματος Κυρ-Γιάννη προσαρμόζονται τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
1996
‘Ένα παλαιό οινοποιείο αγοράζεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμωνας. Το κτήριο αυτό, η «Παράγκα», γίνεται το οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
1997
Η χρονιά που δημιουργείται η εταιρία Κυρ-Γιάννη και η πρώτη σοδειά που οινοποιείται εξολοκλήρου στο νέο οινοποιείο στο Κτήμα.
1999-2001
Ο Μιχάλης Μπουτάρης επιστρέφει από τις σπουδές του στο UC Davies. Μια περίοδος εντατικού πειραματισμού και έρευνας πάνω στο Ξινόμαυρο ξεκινά.
2003
Η χρονιά που ξεκινάει η νέα γενιά κρασιών της ποικιλίας Ξινόμαυρο, βάσει των αποτελεσμάτων των πειραμάτων που έγιναν την περίοδο που προηγήθηκε.
2004
Ο Στέλλιος Μπουτάρης, γιός του Γιάννη, αναλαμβάνει την διοίκηση της Κυρ-Γιάννη.
2004–2006
Διακόσια ογδόντα στρέμματα αμπελώνων φυτεύονται ξανά με Ξινόμαυρο και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλόνων Ξινόμαυρου.
2009
Εκατό ακόμη στρέμματα προστίθενται από τον Στέλλιο Μπουτάρη, που κάνουν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα.
Άνθρωποι

Γιάννης Μπουτάρης, Ιδρυτής (1942-2024)
Ίδρυσε την Κυρ-Γιάννη το 1997, έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας ως όραμα τη δημιουργία ενός ελληνικού Κτήματος για την παρασκευή κρασιού υψηλής ποιότητας. Οραματιστής, καινοτόμος, αντισυμβατικός, με ψυχή “vigneron” και στόχο τόσο το μεγάλο ελληνικό terroir κρασί όσο και το ποιοτικό κρασί για κάθε περίσταση, παραμένει ο πλέον επιδραστικός Έλληνας οινοποιός και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους παραγωγούς.

Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σε μια από τις ιστορικότερες οινικές οικογένειες της χώρας. Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Ανατόλια, οι σπουδές του εστίασαν στις θετικές επιστήμες -μαθηματικά και οικονομικά- και στη διοίκηση επιχειρήσεων, με πρώτο πτυχίο στο Wesleyan University των ΗΠΑ και μεταπτυχιακούς τίτλους από το London School of Economics και το INSEAD (MBA). Το 1989 απέκτησε και το WSET Diploma in Wines and Spirits. Η επαγγελματική του πορεία στο κρασί ξεκίνησε ως District Manager στη Νέα Υόρκη και μετα ως brand manager στην PATERNO IMPORTS (νυν TERLATO WINES). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1995, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ενεργά ως Διευθυντής Πωλήσεων στο λανσάρισμα της μπύρας ΜΥΘΟΣ, με πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ στην 3ετια.
Λίγο μετά την ίδρυση του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από τον Γιάννη Μπουτάρη το 1997, ο Στέλλιος εντάχθηκε σταδιακά στο νέο εγχείρημα, στο οποίο ανέλαβε τα ηνία το 2004. Σήμερα, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, με ιδιόκτητους αμπελώνες και οινοποιεία σε Νάουσα και Αμύνταιο, είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά οινοποιεία εντός και εκτός συνόρων, με παρουσία σε 54 χώρες. Το 2024 το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έγινε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε στο International Wineries for Climate Action (IWCA).
Το 2020, ο Στέλλιος Μπουτάρης επιστρέφει στη Σαντορίνη, 35 χρόνια μετά τον πρώτο του τρύγο στο νησί, ως Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Σιγάλα. Αεικίνητος και πολυσχιδής, το 2023 παρουσιάζει στην ελληνική αγορά τα SCAPERDAS FRERES, ένα αυτόνομο εγχείρημα αφιερωμένο αποκλειστικά σε premium αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο από Ξινόμαυρο Αμυνταίου. Με πίστη στη συλλογική δράση ο Στέλλιος Μπουτάρης δίνει ενεργό παρών στις Ενώσεις του κλάδου, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ και Μέλος του Δ.Σ. στον ΣΕΟ, ΕΔΟΑΟ, στον Σύνδεσμο Νάουσας, Αμυνταίου και Σαντορίνης. Τον Ιούνιο του 2025 εκλέχτηκε Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).
Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά. Ο γιος του Γιάννης Μπουτάρης έχει ξεκινήσει την πορεία του στο κρασί, με ενεργό ρόλο στο Κτήμα Σιγάλα.

Μιχάλης Μπουτάρης, Αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης είναι συνιδρυτής της Κυρ-Γιάννη και μέλος του Δ.Σ.. Ως μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος υποστηρίζει τη διοίκηση σε θέματα επενδύσεων, καινοτομίας, επιχειρησιακής ανάπτυξης και εταιρικής διακυβέρνησης & κοινωνικής ευθύνης. Μεταξύ 2000 και 2003 διηύθηνε τα οινοποιεία και τους αμπελώνες της Κυρ-Γιάννη. Μεταξύ 2011 και 2016 ανέπτυξε τις εξαγωγές της Κυρ-Γιάννη και άλλων Ελλήνων οινοποιών στις αγορές της Άπω Ανατολής. Την περίοδο αυτή ως κάτοικος της Κίνας, εγκατέστησε σε συνεργασία με δύο τοπικούς συνεταίρους το Domaine XiGu, ένα κτήμα στην πόλη Τιανσουέι της επαρχίας Γκανσού. Ως οινοποιός πέμπτης γενιάς σπούδασε στο UC Davis, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αμπελουργίας & οινολογίας, και εργάστηκε στον οινικό κλάδο στην Καλιφόρνια, στην Χιλή και στη Γαλλία.
Η καριέρα του επεκτείνεται πέρα από το κρασί σε διασυνοριακές και διατομεακές συνεργασίες για την εμπορική αξιοποίηση εφευρετικών τεχνολογιών, π.χ. ένα μυκητοκτόνο χαμηλού κινδύνου (που κυκλοφορεί στην αγορά ως “Mevalone”), ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής και το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτής & διαχειριστής της Athroa Innovations, ενός “venture studio” με έδρα την Αθήνα με έμφαση στις προκλήσεις της ανθρώπινης & πλανητικής υγείας, καθώς επίσης και διαχειριστής των δύο της νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Performance Shipping, μιας ναυτιλιακής εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο Γραφείο Καινοτομίας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιχειρηματικός σύμβουλος στη Boston Consulting Group. Είναι πτυχιούχος φιλοσοφίας του Χάρβαρντ, υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις.
Ο Μιχάλης ήταν από τους συνιδρυτές της ΜΚΟ «Αρκτούρος», ενώ είναι Γραμματέας του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη.
Είναι παντρεμένος με ένα παιδί.
Γιώργος Αναστασόπουλος, Γενικός διευθυντής
Ήρθε στην Κυρ-Γιάννη το 2004 με κύριο στόχο να διαχειριστεί την ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρίας. Πρώην Διευθυντής της «Αρκτούρος», ο Γιώργος έχει εργαστεί ως οικονομικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρίες και σε αρκετές δικές του επιχειρήσεις. Έχοντας ως βάση το Κτήμα, επιβλέπει τη λειτουργία και τα οικονομικά της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που σχεδιάζει την ανάπτυξη παράλληλων προϊόντων, όπως τα αμπελόφυλλα και το ξίδι. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Αντώνης Κιοσέογλου, Οινολόγος
Ήρθε στην Κυρ-Γιάννη το 2010, έχοντας νωρίτερα εργαστεί στο Κτήμα Άλφα και στη Μεσημβρία Οινοποιητική. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Diplome National d’Oenologue του Πανεπιστημίου του Μπορντό. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Λάμπρος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing
Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη το 2013 για να ηγηθεί της διεθνούς ανάπτυξης της εταιρίας. Kατέχει πτυχία στην Μηχανολογία, στις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Aachen στη Γερμανία. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου 3ου επιπέδου WSET και διαθέτει εμπειρία 20 ετών στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, επικοινωνίας και συμβουλευτικής.

Δάμος Δαμιανίδης, Επικεφαλής κάβας
Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη το 1997. Ήταν ο πρώτος υπάλληλος της εταιρίας και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτό που αποτελεί το κύριο αντικείμενο των εργασιών της. Ο Δάμος εργάστηκε ως επικεφαλής κάβας στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της Οινοποιίας Μπουτάρη στη Νάουσα, απ΄ όπου κέρδισε και την μεγάλη του εμπειρία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερο χρόνο του, λειτουργεί έναν μικρό άμβυκα με τον οποίο παρασκευάζει ένα θρυλικό τσίπουρο. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Γιάννης Αλμπάνης, Υπεύθυνος λειτουργίας και διαδικασιών
Εργάστηκε για πρώτη φορά στην Κυρ-Γιάννη το χρονικό διάστημα 1999 – 2001, δίπλα στον δημιουργό του Kτήματος, Γιάννη Μπουτάρη, όπου γνώρισε και αγάπησε το κρασί και τους ανθρώπους του κτήματος. Το 2022 επέστρεψε στην εταιρία για να την υποστηρίξει σε θέματα λειτουργίας και διαδικασιών. Είναι κάτοχος διπλώματος Χημικού Μηχανικού (Α.Π.Θ) και διαθέτει 25ετή εργασιακή εμπειρία σε εταιρίες τροφίμων & ποτών, σε τμήματα παραγωγής, διοίκησης, ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, ενώ επί 15 έτη διετέλεσε γενικός διευθυντής στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Δημήτρης Ηλιάκης, Διευθυντής Τεχνικών Λειτουργιών
Ξεκίνησε να εργάζεται στην Κυρ-Γιάννη από τον Σεπτέμβριο του 2022, ως Δντης Τεχνικών Λειτουργιών. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με master στα Προηγμένα Ενεργειακά Συστήματα. Εργάστηκε ως προϊστάμενος Τεχνικού Τμήματος από το 2009 έως το 2016 στην γαλακτοβιομηχανία της ΦΑΓΕ και μετ’ έπειτα ως Υπεύθυνος Τεχνικού Τμήματος στο οινοποιείο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ. Είναι παντρεμένος στο Αμύνταιο Φλώρινας και πατέρας 4 παιδιών.