Έφτασε ο καιρός για βλαστολόγημα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

24.04.2019

Το βλαστολόγημα ανήκει στα λεγόμενα θερινά κλαδέματα της αμπέλου και είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες που πραγματοποιούνται την άνοιξη στους αμπελώνες.

Πραγματοποιείται όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος 10-15 cm και έχει ως στόχο τη διατήρηση ή διόρθωση του σχήματος του φυτού, τον σωστό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό του πρέμνου και την απόκτηση της ποσότητας των σταφυλιών που ο αμπελουργός επιθυμεί.

Το αμπέλι, ως φυτό ευλογημένο, διαθέτει οφθαλμούς με καταβολές 2-3 βλαστών. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη ζωηρότητα του φυτού και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορούν από έναν οφθαλμό που αφήνουμε στο κλάδεμα να εκπτυχθούν 2-3 βλαστοί, από τους οποίους ο αμπελουργός κατά το βλαστολόγημα θα αφήσει μόνο έναν, τον καλύτερο σε θέση και παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί ο σωστός αερισμός και ο φωτισμός στο εσωτερικό του φυτού και η επιθυμητή παραγωγή.

Παράλληλα, το φυτό της αμπέλου έχει τη δυνατότητα να δώσει γένεση σε βλαστούς από οφθαλμούς που υπάρχουν στο παλιό ξύλο (βραχίονες,κορμό). Οι βλαστοί αυτοί είναι γόνιμοι ή άγονοι, ανάλογα με τη θρεπτική κατάσταση των φυτών και την ποικιλία και θα πρέπει να αφαιρεθούν, για τους λόγους που προαναφέραμε. Βλαστοί από το παλαιό ξύλο διατηρούνται μόνο όταν θέλουμε να διορθώσουμε το σχήμα του φυτού, για παράδειγμα όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε μία κεφαλή που έχει επιμηκυνθεί πολύ, ή όταν κάποιες κεφαλές έχουν πλησιάσει πολύ κοντά η μία με την άλλη.

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη η διαδικασία του βλαστολογήματος γίνεται χειρωνακτικά, πετυχαίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με οινοποιεία άλλων χωρών στα οποία το βλαστολόγημα γίνεται μηχανικά.