Μία ιδιαίτερη εκδήλωση του Κτήματος Κυρ-Γιάννη με θέμα «Masterclass Ξινόμαυρου: Αμπελοτόπια, σοδιές, στυλ»

17.04.2019

Ισορροπώντας μεταξύ της μακράς οικογενειακής παράδοσης και της χρήσης νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, η Κυρ-Γιάννη παράγει κρασιά που γοητεύουν τον σύγχρονο καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών, και κυρίως του ευγενούς ερυθρού Ξινόμαυρου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων πραγματοποίησαν μία ιδιαίτερη εκδήλωση, στις 3 Απριλίου 2019 στο εστιατόριο “Walla Walla” στην Αθήνα, με θέμα “Masterclass Ξινόμαυρου: Αμπελοτόπια, σοδιές, στυλ”.

O οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης μαζί με την ομάδα της Κυρ-Γιάννη παρουσίασαν στους Έλληνες sommeliers το terroir του Αμυνταίου μέσα από ακυκλοφόρητες ετικέτες αλλά και εμπορικά ονόματα. Η αρχή έγινε με τα λευκά και ροζέ ξινόμαυρα και αφρώδη της περιοχής. Στη συνέχεια, συζήτησαν για τις τρεις περιοχές του Ξινόμαυρου – Αμύνταιο, Νάουσα, Γουμένισσα – με ερυθρά κρασιά.

Παράλληλα, ο επικεφαλής οινολόγος Αντώνης Κιοσέογλου και η επικεφαλής γεωπόνος Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπουλου εστίασαν στη συνέχεια στον αμπελώνα του Κτήματος στη Νάουσα και μίλησαν για την επιρροή των κλώνων και κυρίως των εδαφών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών, δοκιμάζοντας τα ακυκλοφόρητα Cru της Ράμνιστας (Σινιάκι, Κυκλάμινα, Λίμνη).

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη Ράμνιστα του 2009 και 2001, βλέποντας πώς εξελίσσεται η παλαίωση του Ξινόμαυρου, που αποτελεί έναν άξιο εκπρόσωπο της Νάουσας εντός και εκτός συνόρων.