All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Η Καλή Ρίζα 2010 έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα με ελαφριές χάλκινες ανταύγειες, τυπικό για το Ξινόμαυρο του Αμυνταίου. Στη μύτη, τα έντονα αρώματα άγριας φράουλας και κερασιού μπλέκονται με λεπτές βοτανικές νότες, ενώ στο στόμα η τονισμένη οξύτητα ισορροπεί με τον όγκο του σώματος, δημιουργώντας ένα κρασί καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση.

Ποικιλιακή σύνθεση

100% Ξινόμαυρο Αμυνταίου από παλιά κλήματα

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

5-8 έτη

Ωρίμανση

Εξελίσσεται για για 14 μήνες με τη διαδικασία των αναδεύσεων σε ελαφριές οινολάσπες σε γαλλικά βαρέλια 2ης και 3ης χρονιάς. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση για 1 χρόνο στη φιάλη

Προέλευση

Αμπελώνες ομάδας παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα στη ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου

Γευστικοί Συνδυασμοί

Ιδανικό για κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια, πιπεριές γεμιστές με κιμά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, κρεατόπιτες.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13.4 % abv
pH:  3.31
Ολική οξύτητα:  6.6 g/L
Πτητική οξύτητα:  0.43 g/L
Σάκχαρα:  2.1 g/L
Φαινολικό δυναμικό:  n/a
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Μετά από δύο συνεχή έτη με ακραίες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, το 2009 ήρθε να αποκαταστήσει την έλλειψη σε υδατικά αποθέματα. Η ατμοσφαιρική υγρασία σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ήταν η υψηλότερη των τελευταίων τριάντα ετών, ενώ οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ανέβηκαν αρκετά ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του περονόσπορου. Ωστόσο, η εξάπλωση της ασθένειας δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει τη μείωση της παραγωγής, καθώς χάρη σε κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των φυτών. Αντίθετα, το πλεόνασμα νερού ανέβασε τα επίπεδα της παραγωγής σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη.

Το Ξινόμαυρο τρυγήθηκε στα μέσα του Οκτώβρη. Οι συνθήκες αργής και όψιμης ωρίμανσης οδήγησαν σε συνεχή ανάπτυξη της ρώγας των σταφυλιών οι οποίες έφτασαν σε χαμηλότερα επίπεδα οξύτητας, αλλά ικανοποιητική φαινολική ωρίμανση. Τα νέα αμπελοτεμάχια που έχουν φυτευτεί αποκλειστικά με κλώνους Ξινόμαυρου απέδειξαν για ακόμα μία φορά την ανωτερότητά τους. Η διαδικασία προσεκτικής διαλογής των σταφυλιών αποδείχτηκε ακόμα πιο χρήσιμη αυτή τη δύσκολη χρονιά. Διαλέγοντας τα σταφύλια ρώγα ρώγα, και όχι απλώς με το τσαμπί, καταφέραμε να πάρουμε καρπό υψηλής ποιότητας, χωρίς να υπολογίσουμε το επιπλέον κόστος. Τελικά, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς, μπορέσαμε να πετύχουμε κρασιά με έντονα και λεπτά αρώματα, μέτρια χρωματική ένταση, γεμάτο σώμα και εντυπωσιακή ισορροπία.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 600μ. και υπάγονται στο Δήμο Αγ. Παντελεήμονα εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου. Το μικρόκλιμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία τεσσάρων λιμνών στην περιοχή δημιουργεί ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια της ποικιλίας του Ξινόμαυρου. Tα αμμώδη και φτωχά εδάφη προσφέρουν τη δυνατότητα για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Τα σταφύλια προέρχονται από κλήματα 40 ετών και άνω (‘’παλιά κούτσουρα’’), των οποίων η απόδοση δεν ξεπερνά τα 600-800 κιλά ανά στρέμμα. Τα αμπελοτόπια επιλέχθηκαν με κριτήρια το έδαφος, την υγεία των κλημάτων και την ικανότητά τους να φτάνουν σε πολύ καλή ωριμότητα.

Το γλεύκος προέρχεται κατά 100% από Ξινόμαυρο της περιοχής του Αμυνταίου, από τους αμπελώνες του Αγίου Παντελεήμονα. Η επιλογή των σταφυλιών γίνεται κατά τον τρύγο με βάση την ηλικία αλλά και την τεχνολογική ωριμότητά τους, δηλαδή την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, φαινόλες και οξέα. Μεγάλη σημασία δίνεται και στην υγεία των σταφυλιών. Αμέσως μετά την παράδοσή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια ψύχονται στους 8-10°C. Ακολουθεί αποβοστρύχωση και εκραγισμός και στη συνέχεια προζυμωτική κρυοεκχύλιση για περίοδο 6 ημερών σε θερμοκρασία 10°C, με σκοπό την εκχύλιση εντονότερου χρώματος και περισσότερων αρωμάτων. Η αλκοολική ζύμωση διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, ενώ ακολουθεί μεταζυμωτική εκχύλιση μίας εβδομάδας. Αμέσως μετά, το κρασί οδηγείται για την ωρίμανσή του στα βαρέλια, όπου παραμένει για 14 μήνες. Στο διάστημα αυτό, το κρασί υφίσταται μηλογαλακτική ζύμωση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης γίνεται ελαφριά ανάδευση των οινολασπών (batonnage). Στη συνέχεια, το κρασί εμφιαλώνεται και παραμένει στη φιάλη για 1 ακόμα χρόνο.

Βραβεύσεις

Downloads