All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Γοητευτικά αρώματα ώριμου κερασιού και βατόμουρου είναι το χαρακτηριστικό μιας πολύ καλής χρονιάς με ζεστές καιρικές συνθήκες. Τα μπαχαρικά του Syrah και οι νότες βανίλιας και καπνού από την παλαίωση στο βαρέλι συμπληρώνουν τον σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού, ενώ οι βελούδινες τανίνες και η πικάντικη, παρατεταμένη επίγευση υπογραμμίζουν τον πλούτο και τη γευστική του ένταση.

Ποικιλιακή σύνθεση

Syrah 60%, Merlot 30%, Ξινόμαυρο 10%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

12-15 έτη

Ωρίμανση

16 μήνες σε βαρέλια 225 λίτρων –περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος στο Γιανακοχώρι, και συγκεκριμένα τα τεμάχια #19, #23 και #27 για το Syrah, το Merlot και το Ξινόμαυρο, αντίστοιχα .

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συνοδεύει εξερετικά αρνάκι στο φούρνο, μοσχάρι κοκκινιστό, κόκκινα κυνήγια, χοιρινό ψητό στη σχάρα, κρεατόπιτες και γενικά αυτό που χρειάζεται είναι φαηγτό έντονο σε γεύση και πλούσιο σε υφή.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  15% abv
pH:  3.41
Ολική οξύτητα:  5.9 g/L
Πτητική οξύτητα:  0.66 g/L
Σάκχαρα:  3.4 g/L
Φαινολικό δυναμικό:  n/a
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 42 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Ειδικότερα, για τις Δύο Ελιές επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου 19, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 23 και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου 27. Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα.

Βασικός στόχος του οινοποιού είναι καταρχήν να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που χαρίζει στην κάθε ποικιλία το αμπελοτόπι του Κτήματος και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί παντρεύοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Ο προσανατολισμός των Δύο Ελιών προσδιορίζεται από το φαινολικό όγκο του Merlot, τη βελούδινη επίγευση και το μεσογειακό μπουκέτο του Syrah καθώς και τον αρωματικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών στους 11-12°C σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον για την κάθε ποικιλία χωριστά, καθώς κάθε μία έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 29-30°C, ενώ οδηγείται και σε μεταζυμωτική περίοδο εκχύλισης 3-4 ημερών. Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24°C και οδηγείται γρήγορα σε νέα βαρέλια προκειμένου να ολοκληρώσει τη μηλογαλακτική ζύμωση. Το Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22°C σε ανοιχτές δεξαμενές και ανακυκλώνεται με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των κουκουτσιών, που είναι η πηγή των δυσάρεστων τανινών, ενώ το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια των 225 λίτρων με ποσοστό νέου ξύλου 30%.

Βραβεύσεις

Downloads