All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Οι Δύο Ελιές 2009 είναι ένα κρασί με γοητευτικό βαθύ ρουμπινί χρώμα και έναν πληθωρικό αρωματικό χαρακτήρα, συνδυασμό από νότες καπνού, βανίλιας και καραμέλας, που ξεχωρίζουν επάνω σε ένα φόντο από ώριμα κόκκινα φρούτα και σοκολάτα. Το γεμάτο στόμα διαθέτει όγκο, πλούσια δομή, αλλά και μια νόστιμη οξύτητα που επιβεβαιώνει πως το κρασί μπορεί να παλαιώσει. Το Syrah καταλήγει σε μια παρατεταμένη, πικάντικη επίγευση

Ποικιλιακή σύνθεση

Syrah 60%, Merlot 30%, Ξινόμαυρο 10%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

12-15 έτη

Ωρίμανση

16 μήνες σε βαρέλια 225 λίτρων –περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Προέλευση

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος στο Γιανακοχώρι, και συγκεκριμένα τα τεμάχια #19, #23 και #27 για το Syrah, το Merlot και το Ξινόμαυρο, αντίστοιχα .

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συνοδεύει εξερετικά αρνάκι στο φούρνο, μοσχάρι κοκκινιστό, κόκκινα κυνήγια, χοιρινό ψητό στη σχάρα, κρεατόπιτες και γενικά αυτό που χρειάζεται είναι φαηγτό έντονο σε γεύση και πλούσιο σε υφή.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14.7% abv
pH:  3.42
Ολική οξύτητα:  6.4 g/L
Πτητική οξύτητα:  0.8 g/L
Σάκχαρα:  2.7 g/L
Φαινολικό δυναμικό:  n/a
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Μετά από δύο συνεχή έτη με ακραίες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, το 2009 ήρθε να αποκαταστή- σει την έλλειψη σε υδατικά αποθέματα. Η ατμο- σφαιρική υγρασία σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ήταν η υψηλότερη των τελευταίων τριάντα ετών, ενώ οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ανέβηκαν αρκετά ώστε να σταματήσουν την εξά- πλωση του περονόσπορου. Ωστόσο, η εξάπλωση της ασθένειας δεν ήταν αρκετή για να προκαλέ-
σει τη μείωση της παραγωγής, καθώς χάρη σε κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των φυτών. Αντί- θετα, το πλεόνασμα νερού ανέβασε τα επίπεδα της παραγωγής σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη.

Το Ξινόμαυρο τρυγήθηκε στα μέσα του Οκτώβρη. Οι συνθήκες αργής και όψιμης ωρίμανσης οδήγη- σαν σε συνεχή ανάπτυξη της ρώγας των σταφυλιών οι οποίες έφτασαν σε χαμηλότερα επίπεδα οξύ- τητας, αλλά ικανοποιητική φαινολική ωρίμανση. Τα νέα αμπελοτεμάχια που έχουν φυτευτεί αποκλειστι- κά με κλώνους Ξινόμαυρου απέδειξαν για ακόμα μία φορά την ανωτερότητά τους. Η διαδικασία προσεκτικής διαλογής των σταφυλιών αποδείχτηκε ακόμα πιο χρήσιμη αυτή τη δύσκολη χρονιά. Δια- λέγοντας τα σταφύλια ρώγα ρώγα, και όχι απλώς με το τσαμπί, καταφέραμε να πάρουμε καρπό υψηλής ποιότητας, χωρίς να υπολογίσουμε το επιπλέον κόστος. Τελικά, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς, μπορέσαμε να πετύχουμε κρασιά με έντονα και λεπτά αρώματα, μέτρια χρωματική ένταση, γεμάτο σώμα και εντυπωσιακή ισορροπία.

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 42 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Ειδικότερα, για τις Δύο Ελιές επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου 19, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 23 και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου 27. Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα.

Βασικός στόχος του οινοποιού είναι καταρχήν να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που χαρίζει στην κάθε ποικιλία το αμπελοτόπι του Κτήματος και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί παντρεύοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Ο προσανατολισμός των Δύο Ελιών προσδιορίζεται από το φαινολικό όγκο του Merlot, τη βελούδινη επίγευση και το μεσογειακό μπουκέτο του Syrah καθώς και τον αρωματικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών στους 11-12°C σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον για την κάθε ποικιλία χωριστά, καθώς κάθε μία έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 29-30°C, ενώ οδηγείται και σε μεταζυμωτική περίοδο εκχύλισης 3-4 ημερών. Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24°C και οδηγείται γρήγορα σε νέα βαρέλια προκειμένου να ολοκληρώσει τη μηλογαλακτική ζύμωση. Το Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22°C σε ανοιχτές δεξαμενές και ανακυκλώνεται με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των κουκουτσιών, που είναι η πηγή των δυσάρεστων τανινών, ενώ το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια των 225 λίτρων με ποσοστό νέου ξύλου 30%.

Βραβεύσεις

Downloads