ΑΓΚΑΘΩΤΟ, το πρώτο μας ροζέ από τον αμπελώνα της Νάουσας

24.01.2023

AGATHOTO rose wine from Xinomavro grapes grown in Naoussa vineyard Greece

Σε μόλις 2.400 φιάλες κυκλοφόρησε το ΑΓΚΑΘΩΤΟ, το πρώτο ροζέ της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ από τον αμπελώνα της Νάουσας. Με τη δύναμη του Ξινόμαυρου που ωριμάζει για 12 μήνες σε παραδοσιακά μεγάλα βαρέλια tonnaux, η νέα ετικέτα παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων ροζέ, προτάσσοντας χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.

Το ΑΓΚΑΘΩΤΟ κρύβει όμως μια ακόμα έκπληξη. Αποτελεί την πρώτη οινοποίηση νεαρών κλημάτων Ξινόμαυρου από ένα μικρό αμπελοτεμάχιο στη Γάστρα. Η απόκτησή του μάς έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να πειραματιστούμε με μια ακόμη υπό-περιοχή της Νάουσας. Η φύτευση με Ξινόμαυρο εγινε από την ομάδα γεωπόνων της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ το 2012, με τα νεαρά κλήματα να δείχνουν από πολύ νωρίς αξιοσημείωτα ποιοτικά γνωρίσματα φέρνοντας χαμόγελα για το μέλλον αλλά και ατελείωτο brainstorming για το πως μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα πιο άμεσα.

Ο εξαιρετικός τρύγος του 2021 στη Γάστρα έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του ΑΓΚΑΘΩΤΟΥ. Κάθετο πιεστήριο, ζύμωση και 12μηνη ωρίμαση σε βαρέλια tonnaux 1 τόνου, έδωσαν ένα ροζέ που «τσιμπάει» τις αισθήσεις με τον πλούτο των αρωμάτων και γεύσεών του χωρίς λεπτό να χάνει τη φινέτσα του.

Το ΑΓΚΑΘΩΤΟ συμπληρώνει την οικογένεια Single Vineyard της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, με την πρώτη ροζέ ετικέτα και μάλιστα από τον αμπελώνα της Νάουσας. Ξεχωριστό και περιορισμένο, διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

#agathoto #ktimakiryianni #kiryianni #naoussa #xinomavro #rosewine #singlevineyard