All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Η Διάπορος 2009 είναι ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα. Η μύτη προσφέρει έναν πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα με έντονα κόκκινα φρούτα και νότες από μπαχαρικά, τυπικά ενός νεαρού Ξινόμαυρου. To στόμα, πλούσιο και συμπυκνωμένο με την παρουσία αρωμάτων βανίλιας, καφέ και καπνού, που ισορροπούνται με την υψηλή οξύτητα και τις στιβαρές τανίνες. Η ποικιλία Syrah προσδίδει όγκο και νότες γλυκών μπαχαρικών και πιπεριού με μακρά επίγευση. Ένα δυναμικό κρασί με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στο χρόνο και υποσχόμενη εξέλιξη με την παλαίωση.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

10-12 έτη

Ωρίμανση

22 μήνες παλαίωσης σε 225 L δρύινα βαρέλια και 6 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.

Προέλευση

Αμπελοτεμάχιο #5 του κτήματος στο Γιανακοχώρι

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συμπυκνωμένο γευστικά ερυθρό κρασί που δίνει τη δυνατότητα γαστρονομικών συνδυασμών υψηλής έντασης.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  14.2% abv
pH:  n/a
Ολική οξύτητα:  n/a
Πτητική οξύτητα:  n/a
Σάκχαρα:  3.3 g/L
Φαινολικό δυναμικό:  73.3
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Μετά από δύο συνεχή έτη με ακραίες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, το 2009 ήρθε να αποκαταστήσει την έλλειψη σε υδατικά αποθέματα. Η ατμοσφαιρική υγρασία σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ήταν η υψηλότερη των τελευταίων ετών, ενώ οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ανέβηκαν αρκετά ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του περονόσπορου. Ωστόσο, η εξάπλωση της ασθένειας δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει τη μείωση της παραγωγής, καθώς χάρη σε κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των φυτών. Αντίθετα, το πλεόνασμα νερού ανέβασε τα επίπεδα της παραγωγής σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη.
Διαλέγοντας τα σταφύλια ρώγα ρώγα, και όχι απλώς με το τσαμπί, καταφέραμε να πάρουμε καρπό υψηλής ποιότητας, χωρίς να υπολογίσουμε το επιπλέον κόστος. Τελικά, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς, μπορέσαμε να πετύχουμε κρασιά με έντονα και λεπτά αρώματα, μέτρια χρωματική ένταση, γεμάτο σώμα και εντυπωσιακή ισορροπία.

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες με άφθονες βροχές, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία.Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαικό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 560 στρεμμάτων, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια,το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για τη Διάπορο επιλέγεται το Ξινόμαυρο από την καρδιά του αμπελοτεμαχίου 5, το υψηλότερο σημείο του κτήματος στη Νάουσα. Το έδαφος διαθέτει σημαντική κλίση, ενώ είναι αργιλοπηλώδες με υψηλό ρΗ. Η απόδοση των πρέμνων σε αυτό το τεμάχιο δεν ξεπερνά τα 650 kg/στρ, με το φορτίο να χαρακτηρίζεται από αραιοραγία, μικροραγία και ενίοτε από απουσία γιγάρτων στηράγα

Η πρώτη ύλη υφίσταται προζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών σε θερμοκρασία 8-10°C και σε πλήρως αντιοξειδωτικό περιβάλλον. Η ζύμωση, η οποία διαρκεί 10-15 ημέρες, γίνεται σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο pigeage. Η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης συντηρείται στους 23-26°C και σ’αυτά τα επίπεδα παραμένει για μεταζυμωτική εκχύλιση 10-12 ημερών. Η συγκεκριμένη διαδικασία οινοποίησης έχει ως στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη σταθεροποίηση του χρώματος του Ξινόμαυρου και το «μαλάκωμα» των τανινών του. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε 100% καινούρια γαλλικά βαρέλια, τα οποία προσφέρουν μικροοξυγόνωση, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται πρόγραμμα τακτικού batonnage. Το κρασί παραμένει σε καινούρια γαλλική δρυ καθ' όλη τη διάρκεια της παλαίωσης.

Βραβεύσεις

Downloads