Τα αφρώδη της Κυρ-Γιάννη και οι συνδυασμοί τους

04.07.2019

Γλυκά στο πιάτο, αλμυρά στον δίσκο, μπουφές ή δείπνο στο τραπέζι, πρωινό στο κρεβάτι, κυριακάτικο brunch με φίλους, γεύμα μετά από μια γεμάτη μέρα, δώρο για το πάρτι, ένα κοκτέιλ, πολλές προπόσεις, δύο φιάλες γεμάτες φυσαλίδες να απολαύσεις… Όποια κι αν είναι η περίσταση, όταν το ρολόι δείχνει καλή ζωή, ελεύθερα λεπτά και ανεκτίμητα δευτερόλεπτα είναι ώρα για ένα αφρώδες κρασί Κυρ-Γιάννη!

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη πιστεύουμε ότι έχει σημασία να διαλέγεις ένα κρασί με βάση τόσο τη διάθεση όσο και τη γεύση του φαγητού. Είναι που μερικές φορές η στιγμή μετρά πάνω από όλα και τότε, οι φυσαλίδες έχουν την τιμητική τους ακόμα κι αν το φαγητό είναι απλά, πίτσα! Είτε είναι καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Αγίου Βαλεντίνου ή απλά μια ευκαιρία για να μοιραστεί κανείς με φίλους τους χαρούμενους σκοπούς της ζωής, τα αφρώδη κρασιά μας μπορούν να κάνουν θαύματα!

Με αυτό το σκεπτικό, οι παρακάτω γευστικοί συνδυασμοί που συνοδεύουν τις ροζέ Ακακίες Sparkling και τη λευκή Παράγκα Sparkling μπορούν να θεωρηθούν τεχνικά σωστοί, γαστρονομικά απολαυστικοί και χρονικά πάντα επίκαιροι και ταιριαστοί. Κάποιοι από αυτούς αποτελούν προτάσεις φίλων και συνεργατών, ενώ άλλοι συστήνονται από την ομάδα της Κυρ-Γιάννη – όλοι είναι άξιοι της προσοχής και του ουρανίσκου σας.

Παίζοντας solo

Κομψά, φρέσκα και ισορροπημένα, τα δύο αφρώδη κρασιά της Κυρ-Γιάννη μπορούν να δώσουν τον τόνο πριν και μετά από όλα. Σαν aperitif μπορούν να ανοίξουν μια γιορτή. Ενώ σε ένα πάρτι μπορούν να κρατήσουν το κέφι ψηλά, όσο υπάρχει πάγος που θα τα διατηρήσει παγωμένα (ιδανική θερμοκρασία 6 έως 8°C) και ποτήρια flute να αγκαλιάζουν τις φυσαλίδες τους.

Solo σημαίνει ότι και τα δύο αφρώδη της Κυρ-Γιάννη έχουν την οξύτητα που ξυπνά και ιντριγκάρει τις αισθήσεις, καθώς επίσης, και την ισορροπημένη γεύση που τους επιτρέπει να στέκονται τελείως, μόνα τους.

Παράγκα F-Spritz κοκτέιλ

Η λευκή Παράγκα Sparkling είναι φρουτώδης και τραγανή, ένα λευκό κρασί τέλειο για απεριτίφ. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για υπέροχα κοκτέιλ.

Το Παράγκα F-Spritz είναι ένα αφρώδες ποτό με ελληνικό στιλ, έντονα αρώματα και ολοζώντανο κεχριμπαρένιο χρώμα.  Είναι εύκολο να το φτιάξεις! Βάλε παγάκια σε ένα ψηλό ποτήρι. Γέμισέ το μέχρι τη μέση με το χειροποίητο λικέρ «Φ», ένα απόσταγμα σταφυλιών από τα Κύθηρα, μια ξεχωριστή φατουράδα εμπλουτισμένη με αρώματα. Απογεμίστε το ποτήρι με Παράγκα Sparkling. Λίγη συμπληρωματική σόδα, μία φλούδα πορτοκάλι για γαρνιτούρα και απολαμβάνεις υπεύθυνα!

 Ροζέ Ακακίες Sparkling με μια εκπληκτική παρέα γεύσεων

Οι Ακακίες Sparkling είναι ένα κομψό ξηρό κρασί με έντονο ροζ χρώμα, ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων, πληθωρικές φυσαλίδες που αναδεικνύουν τα σύνθετα αρώματα του Ξινόμαυρου, πλούσιο στόμα με ζωντανή οξύτητα, εκρηκτικό και ισορροπημένο χαρακτήρα, μακριά επίγευση και αλκοολικό βαθμό 11,5%.

Το κρασί αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν passe-partout σε ένα ολοκληρωμένο μενού, καθώς συνοδεύει εξαιρετικά ένα ευρύ φάσμα γεύσεων από μεσογειακά πιάτα μέχρι πικάντικες εξωτικές σπεσιαλιτές, από τις πιο λεπτές γεύσεις μέχρι αλμυρά, από λιπαρά ψάρια και φρέσκα θαλασσινά έως ελαφρά λευκά κρέατα.

Στη Βοστόνη ο σεφ Brendan Pelley του Doretta Taverna & Raw Bar συνδύασε την αναζωογονητική οξύτητα του κρασιού με ένα «γύρο» από τηγανητά όστρακα. Τραγανά στρείδια, αχιβάδες, μύδια και χτένια μέσα σε αφράτες πίτες με πιπεράτη μαγιονέζα και σπιτικά kimchi (κορεάτικο τουρσί) διατηρούν τον γοητευτικό, φωτεινό και φιλικό χαρακτήρα του κρασιού.

Η Patty Dimitriadis που γράφει στο Hellenic Lifestyle, πάντρεψε τις Ακακίες Sparkling με ένα μενού που περιλάμβανε Κινέζικα πικάντικα πιτάκια, Καλιφορνέζικα ρολά σούσι και σουηδικό κρύο σολομό. Συστήνει επίσης, το κρασί με ελαφριά πιάτα όπως συνδυασμούς λαχανικών και ελληνικές πίτες με χειροποίητο φύλλο, όπως μία πρασόπιτα.

Ο Denis Sodomka από το Σικάγο συνόδευσε με τις Ακακίες Sparkling ένα πανέ ψαρονέφρι με πουρέ πατάτας, καλαμπόκι και μια σαλάτα. Οι προτάσεις του για το κρασί περιλαμβάνουν ακόμη πικάντικα ασιατικά πιάτα, μεσογειακές συνταγές βασισμένες στα λαχανικά και φυσικά, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, πέστροφα, σαρδέλες, ρέγκες, τόνος και κολιός.

Εμείς λατρεύουμε τις Ακακίες Sparkling με τη συνοδεία ομελέτας με μαύρη τρούφα, ένα εξαιρετικό πιάτο για κάθε ώρα της ημέρας. Ακολουθώντας αυτό το κάπως casual και λιγότερο επίσημο στιλ συνδυασμών προτείνουμε επίσης, ένα club σάντουιτς σολομού & μπέικον με αβοκάντο και κάπαρη, ή μια πίτσα με μοτσαρέλα. Αν θέλετε να σερβίρετε το κρασί με επιδόρπιο, τότε προτιμήστε γλυκά, κρέμες ή τάρτες με φράουλες.

Λευκή Παράγκα Sparkling με ελληνικούς μεζέδες και στιλάτα ορεκτικά

Η Παράγκα Sparkling είναι ένα χαρούμενο, τραγανό, ευκολόπιοτο χαρμάνι από Chardonnay, Ξινόμαυρο και Μοσχάτο με φωτεινό χρώμα, ζωηρά αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου και όμορφες επίμονες φυσαλίδες. Η αναζωογονητική οξύτητα του κρασιού ισορροπεί με τη διακριτική γλυκύτητα και συνεισφέρει σε ένα μεσαίο σώμα με αλκοολικό βαθμό 11,8% και κομψό ξηρό τελείωμα.

Η Παράγκα Sparkling αγαπά τις λεπτές, φίνες γεύσεις και τα ελαφριά πιάτα όπως τις σαλάτες και τους χορτοφαγικούς συνδυασμούς, τα θαλασσινά στον ατμό και τα τυριά ελαφριάς οξύτητας, όπως η Φέτα.

Στο Σίδνεϋ ο Σύλλογος οίνου και γαστρονομίας την απόλαυσε τον περασμένο Μάρτιο με φρέσκα στρείδια και αυστραλιανά μοσχολέμονα.

Στο Matsuhisa, ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια sushi στην Αθήνα, η Παράγκα Sparkling συνδυάστηκε με sashimi σολομού με γλυκιά και καυτερή miso, σησαμέλαιο και κρεμμυδάκια φρέσκα.

Ο Peter Minaki από το Club Ελληνικού Δείπνου στο Τορόντο αξιοποίησε τη δυνατότητα του κρασιού να συνδυάζεται με χορτοφαγικούς μεζέδες και το συνδύασε με Σαλάτα από σπαράγγια, πορτοκάλια και τυρί.

Εμείς στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχουμε απολαύσει την Παράγκα Sparkling σε αμέτρητους συνδυασμούς με finger food από popcorn έως πατάτες τηγανητές, αλλά δύο είναι οι αγαπημένες μας προτάσεις: ένα κυρίως πιάτο – αγκινάρες με γαρίδες και πουρές μαύρων φασολιών από τις Πρέσπες – και ένα επιδόρπιο – μία Παύλοβα με βερίκοκα και νεκταρίνια.

Τα αφρώδη κρασιά με τις φίνες φυσαλίδες, όπως οι ροζέ Ακακίες και η λευκή Παράγκα καθαρίζουν φυσικά τον ουρανίσκο επιτρέποντας σας να απολαύσετε καλύτερα το φαγητό. Το ξηρό ύφος τους, η αμυδρή γλυκύτητά τους και οι αναζωογονητικές φυσαλίδες τους προετοιμάζουν αβίαστα το στόμα σας για την επόμενη μπουκιά. Ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική ιδέα να έχετε πάντα, ένα Κυρ-Γιάννη Sparkling στο ψυγείο!