Τα αφρώδη κρασιά της Κυρ-Γιάννη

04.07.2019


Οι φυσαλίδες στο κρασί είναι ένα είδος μαγείας και το Αμύνταιο στη Βόρεια Ελλάδα είναι μία μαγική πατρίδα για τα αφρώδη κρασιά από Ξινόμαυρο και η μόνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ελλάδα για τα αφρώδη ροζέ. Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη παρουσίασε τον πρώτο του οίνο με φυσαλίδες το 2012 και σήμερα, οι δύο ετικέτες του είναι από τις πιο αγαπημένες εντός και εκτός Ελλάδας.

Ακακίες Sparkling, Ξινόμαυρο / ΠΟΠ
Καθώς οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν στο Λονδίνο, στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη είχαμε τη δική μας γιορτή. Το πρώτο μας αφρώδες κρασί ήταν πραγματικότητα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχαμε ολοκληρώσει τις δοκιμές μας για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα ροζέ αφρώδες Ξινόμαυρο. Και η λέξη κλειδί στην ιστορία αυτή είναι «Αμύνταιο».

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε την πιο ζωηρή και παιχνιδιάρικη έκφραση του Ξινόμαυρου. Η ζώνη του Αμύνταιου και η παράδοσή της στα αφρώδη έγιναν αμέσως πηγή έμπνευσης και σταφυλιών. Η ζώνη εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Φλώρινας, κυρίως στο οροπέδιο του Αμυνταίου, σε υψόμετρο από 300 έως 750μ και θεσπίστηκε το 1972. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα τρία βήτα, Βέρμιο, Βίτσι και Βόρας ορίζεται από τέσσερις λίμνες και χαρακτηρίζεται από φτωχά, αμμώδη εδάφη. Το κρύο κλίμα της περιοχής δίνει ένα ξεχωριστό Ξινόμαυρο με υψηλή οξύτητα και έντονα φρουτώδη αρώματα, ένα ιδανικό σταφύλι για αφρώδεις οίνους. Για το λόγο αυτό, το Αμύνταιο συγκαταλέγεται στις δύο ζώνες ΠΟΠ για την παραγωγή αφρώδους οίνου στην Ελλάδα (η άλλη είναι η Ζίτσα) και είναι η μόνη ζώνη παραγωγής αφρώδους ροζέ, εξαιρετικά σημαντική τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας.

Το Ακακίες Sparkling τίμησε τη ζώνη και άλλαξε όσα ξέραμε για τα ροζέ αφρώδη κρασιά στην Ελλάδα. Η εμπειρία του προσφέρει στο βλέμμα το φωτεινό χρώμα των λουλουδιών της Κωνσταντινουπολίτικης Ακακίας, στη μύτη οι πληθωρικές και επίμονες φυσαλίδες τονίζουν τα εκρηκτικά αρώματα της ώριμης φράουλας και του κερασιού, τυπικά του Ξινόμαυρου, και στον ουρανίσκο μια κομψή στρογγυλή οξύτητα που προσθέτει φρεσκάδα, συνδυάζεται αρμονικά με τη διακριτική γλυκύτητα. Αυτό το ξηρό δροσιστικό κρασί μετρίου σώματος είναι άξιο αδελφάκι του Ακακίες ροζέ – πολυδιάστατο, ευγενικό, πάντα επιθυμητό, αποτελεί μια εξαιρετική ερμηνεία του Ξινόμαυρου.

Παράγκα Sparkling, Ξινόμαυρο, Chardonnay, Μοσχάτο

Το 1996, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης αγόρασε το παλιό οινοποιείο στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αμύνταιο, εκτός από πρόχειρο κατάλυμα η έννοια της λέξης «παράγκα» είχε ταυτιστεί με τα κυκλώματα διαφθοράς που μάστιζαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κτίριο του νεοαποκτηθέντος παλιού οινοποιείου απείχε πολύ από μια παράγκα. Παρ’ όλα αυτά ο ιδρυτής της Κυρ-Γιάννη, γνωστός για την αίσθηση του χιούμορ του και την αγάπη του για το οξύμωρο, βάφτισε την έδρα στο Αμύνταιο κι ένα από τα πρώτα κρασιά του «Παράγκα».

Είκοσι χρόνια περίπου αργότερα, είχαμε όλους τους λόγους για να δημιουργήσουμε την αφρώδη εκδοχή της Παράγκας. Το ήρεμο αδελφάκι της είχε ήδη καθιερωθεί και οι Ακακίες Sparkling ροζέ αποτελούσαν ένα όμορφο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει το Αμύνταιο. Ήταν η ώρα για ένα λευκό κρασί απεριτίφ.

Το Παράγκα Sparkling είναι το τέλειο πακέτο, από τη φιάλη έως την επίγευση. Όταν γεμίζεις ένα ποτήρι, η μύτη γεμίζει ευχάριστα αρώματα φρέσκου ροδάκινου και βερίκοκου από το Chardonnay, που συνδυάζονται με λουλουδάτες νότες από το Μοσχάτο. Η πρώτη γουλιά προσφέρει ένα ζωντανό ισορροπημένο στόμα με μικρές φίνες φυσαλίδες που αναζωογονούν. Κάθε γουλιά αποκαλύπτει τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού, ένα πικάντικο υπαινιγμό και ξηρό τελείωμα.

Είτε λευκοί είτε ροζέ, οι αφρώδεις οίνοι της Κυρ-Γιάννη, πρωτοστατούν στη χαρά των φυσαλίδων και την απόλαυση κορυφαίας οινικής ποιότητας με άνεση και στιλ.