Οι άνθρωποι του Κτήματος Κυρ-Γιάννη: Βασίλης Μυλωνάς – Γεωπόνος

31.07.2020
© Alex Grymanis

23 χρόνια από την ίδρυση της Κυρ-Γιάννη, από τον Γιάννη Μπουτάρη, η ομάδα του Κτήματος συνεχώς μεγαλώνει. Νέοι συνεργάτες ενσωματώνονται στο δυναμικό της Κυρ-Γιάννη, πλάι σε αυτούς που εργάζονται από το 1997 στα οινοποιεία της Νάουσας και του Αμύνταιου.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τον Βασίλη Μυλωνά, γεωπόνο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο. Ο Βασίλης συμμετείχε πρώτη φορά σε τρύγο του Κτήματος το 2012 και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στην αμπελουργική ομάδα της Κυρ-Γιάννη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμύνταιο στη Φλώρινα. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό Αμπελουργίας-Οινολογίας της ίδιας σχολής.

«Η πρώτη μου επαφή με το αμπέλι ήταν οι οικογενειακοί μας αμπελώνες, που περισσότερο σαν παιχνίδι, ο πατέρας μου προσπαθούσε να μας μάθει να τους φροντίζουμε. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, τα μαθήματα αμπελουργίας και οινολογίας στη σχολή με ενέπνευσαν να το επιλέξω συνειδητά ως κατεύθυνση. Η ενασχόληση στην Κυρ-Γιάννη και οι άνθρωποί της με έκαναν να το αγαπήσω βαθιά και να το καταλάβω στην πραγματική του διάσταση» αναφέρει ο Βασίλης.

Ως επικεφαλής γεωπόνος της αμπελουργικής ομάδας στο Αμύνταιο, έθεσε τους εξής στόχους: α) η παραγωγή σταφυλιών να εκφράζει ιδανικά τον τόπο τους, β) περαιτέρω διερεύνηση του δυναμικού του Ξινόμαυρου, γ) εκτενέστερη μελέτη των υποπεριοχών της ζώνης του Αμυνταίου, γ) πειραματισμός με τις υπάρχουσες αλλά και νέες ποικιλίες, ε) εκπαίδευση των συνεργαζόμενων αμπελουργών για την παραγωγή ακόμα καλύτερης ποιότητας σταφυλιών.

«Για εμένα το αμπέλι είναι η ίδια η ζωή, αφού ακολουθεί τον κύκλο των εποχών, ορίζεται από αυτές, γεννιέται, μεγαλώνει και χάνεται μέσα τους. Είναι ένα μάθημα της προσωρινότητας αλλά και της αθανασίας. Είναι ο κόπος όλης της χρονιάς, η απογοήτευση στις αποτυχίες και η ανταμοιβή που μπορεί να σου δώσει δοκιμάζοντας το κρασί από τα σταφύλια που έχεις προσέξει όλη τη χρονιά», σημειώνει ο Βασίλης Μυλωνάς.