Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Αντίστροφη μέτρηση για τον τρύγο του 2020

28.08.2020


Η ομάδα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη μετρά αντίστροφα για την έναρξη του φετινού τρύγου.

Ο τρύγος του 2020  θα είναι πιο όψιμος, περίπου 7 ημέρες σε σχέση με τους τρύγους των προηγούμενων ετών και κοντά στα συνήθη των ποικιλιών, για τις αμπελουργικές περιοχές της Νάουσας και του Αμύνταιου.

Αρχές Σεπτέμβρη, θα τρυγηθούν τα πρώτα Sauvignon Blanc στο Αμύνταιο και Merlot στο Γιαννακοχώρι, στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Οι λευκές ποικιλίες, φέτος, αναμένονται πιο αρωματικές, με λιγότερα σάκχαρα και περισσότερη οξύτητα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, λόγω των βροχοπτώσεων του Αυγούστου, που παρέτειναν την περίοδο ωρίμανσης. Οι βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν σημαντικά την υγεία των σταφυλιών, γιατί έχουμε σχετικά αραιόραγα τσαμπιά, που επιτρέπουν στις ράγες να μεγαλώσουν, χωρίς να σχιστούν ή να προσβληθούν εύκολα από βοτρύτη και όξινη σήψη.

Η παράταση της περιόδου ωρίμανσης βοηθάει και τα ερυθρά του Κτήματος στη Νάουσα. Ειδικότερα το Merlot, να συγκεντρώσει σταδιακά σάκχαρα, με τη φαινολική ωρίμανση να πηγαίνει παράλληλα με την τεχνολογική και την οξύτητα να διατηρείται. Έτσι, θα έχουμε σταφύλια με πιθανόν λιγότερα σάκχαρα αλλά καλύτερη δομή και συγκέντρωση, απαραίτητες για τη μακρόχρονη παλαίωση που επιθυμούμε.