Ο πιο όψιμος τρύγος στη πιο όψιμη περιοχή

17.12.2018


Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Κυρ-Γιάννη φύτεψε την ποικιλία Gewürztraminer στον αμπελώνα της Σαμαρόπετρας στο Αμύνταιο στα 700 μέτρα υψόμετρο. Στο ψυχρό κλίμα της περιοχής, αυτή η πολύ ιδιαίτερη ποικιλία, έδωσε από την αρχή κρασιά με τυπικότητα, έντονα αρώματα και πολύ καλή οξύτητα.

Κάθε χρονιά, από το 2010 και μετά, μερικές σειρές του Gewürztraminer μένουν ατρύγητες το καλοκαίρι, ώστε να τρυγηθούν όψιμα. Το 2018, είναι η 8η χρονιά κατά την οποία πραγματοποιείται ο όψιμος τρύγος και η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, αυτές τις μέρες, μαζεύει με προσοχή τα υπερώριμα σταφύλια.

Τα σταφύλια προστατεύονται με δίχτυα από τα πουλιά και παραμείνουν στο αμπέλι έως και τις αρχές Δεκεμβρίου. Έτσι, υπερωριμάζουν με φυσικό τρόπο πάνω στο φυτό, οι ράγες αφυδατώνονται, με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας των σακχάρων και τη συμπύκνωση των αρωμάτων. Αμέσως μετά τον τρύγο, τα σταφύλια οδηγούνται στο οινοποιείο όπου πατιούνται σε κάθετο, χειροκίνητο πιεστήριο (στροφυλιά) με διαδοχικές,ελαφριές πιέσεις. Ο χυμός, αφού παραμείνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή για μία νύχτα προκειμένου να καθαρίσει με στατική απολάσπωση, οδηγείται για ζύμωση σε καινούρια, γαλλικά, δρύινα βαρέλια, κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και ωριμάζει 18 μήνες σε βαρέλια. 

Από τη σοδειά του 2013 κυκλοφόρησε ο Χρυσογέρακας, το πρώτο γλυκό κρασί όψιμου τρύγου της Κυρ-Γιάννη, με μέρος του Gewürztraminer από τη Σαμαρόπετρα. Το κρασί είναι γλυκό με ισορροπημένη οξύτητα και βαθιά συμπύκνωση ενώ ξεχωρίζουν τα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, κυδωνόπαστο, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί. Ο Χρυσογέρακας της σοδειάς του 2013 έχει, μετά από ενίσχυση, 14% αλκοολικό βαθμό και 81 γραμμάρια υπολειπόμενα σάκχαρα.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει η επόμενη σοδειά του 2015!

Στο Αμύνταιο λέμε Καλό Τρύγο και το Δεκέμβρη!