Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού 2018: Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη πάνω σε ένα μπλε τρακτέρ

12.12.2018


Από τον 19ο αιώνα που οι Γάλλοι περιηγητές Pouqueville και Cousinery και λίγο αργότερα, η Βρετανή Mary Adelaide Walker επισκέφθηκαν τη Νάουσα και εκθείασαν τα κρασιά της, πολύς μούστος έχει ζυμωθεί στα βαρέλια του τόπου και εκατομμύρια επισκέπτες έχουν γνωρίσει τις ομορφιές του, επισκεπτόμενοι τα αμπέλια και τα οινοποιεία του.

Ο οινικός τουρισμός στην πρωτεύουσα του Ξινόμαυρου αποτελεί πλέον καθιερωμένη «εξόρμηση ανάπτυξης» τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τις κοινότητες που δραστηριοποιούνται εδώ. Διασχίζοντας κανείς τα πιο γραφικά σημεία της αμπελουργικής ζώνης και δοκιμάζοντας τα εμβληματικά κρασιά της περιοχής, έρχεται σε επαφή με ένα αληθινά ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, συμβάλλει στην ευημερία των ανθρώπων και μυείται στην Ελλάδα που καλλιεργεί τον πολιτισμό και εξελίσσει το μέλλον της μέσα από τη γη, την αμπελουργία, την εξωστρέφεια και το καλό κρασί.

Το 2009, καθιερώθηκε για όλες τις πόλεις Αμπέλου και Οίνου, όπως η Νάουσα, ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη. Έτσι, την Κυριακή, 11 του μήνα, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο κτήμα Κυρ-Γιάννη γιορτάσαμε τη δική μας Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού. Με έναν ήλιο πανταχού παρόντα, ελεύθερη είσοδο κι ένα ξεχωριστό αμπελοοινικό πρόγραμμα γεμάτο δράσεις, γευστικές δοκιμές και μουσική, υποδεχθήκαμε περισσότερους από 700 επισκέπτες στο Γιαννακοχώρι. Αυτή η μαζική προσέλευση ήταν μεγάλη χαρά και τιμή.

Η Νάουσα είναι μία εξαιρετικά ποικιλόμορφη αμπελουργική ζώνη και το κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι αποτελεί μία «αμπελοοινική κιβωτό» που συγκεντρώνει στα 580 στρέμματά του διαφορετικούς τύπους εδαφών, διαφορετικές κλίσεις και τους διαφορετικούς ορίζοντες από τους πρόποδες του Βερμίου.  Αυτό τον θησαυρό είναι πάντα, χαρά μας να τον μοιραζόμαστε με νέους και παλιούς φίλους του κρασιού. Η Ευρωπαϊκή οινική γιορτή της Κυριακής δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Με ενθουσιασμό συστήσαμε στους επισκέπτες μας τους αμπελώνες που αναπαύονται γυμνοί λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του φετινού τρύγου, τους γνωρίσαμε την Κούλα, τον πύργο-έμβλημα του κτήματος, τους ξεναγήσαμε στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης με τα δρύινα βαρέλια, τους συστήσαμε νέες και παλιές σοδειές και βάλαμε μαζί τους μπροστά το Μπλε Τρακτέρ.

Το Μπλε Τρακτέρ είναι η καινούρια ετικέτα της Κυρ-Γιάννη που αποτελεί φόρο τιμής στον Έλληνα αμπελουργό.  Προέρχεται από αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών της Κυρ-Γιάννη, στη Νάουσα και το Αμύνταιο, και παντρεύει τρεις γαλλικές ποικιλίες Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας –  Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot. Οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία ανάμεσα στα αγαπημένα κρασιά του κτήματος να δοκιμάσουν και το νέο ερυθρό κρασί που είχε την τιμητική του στο φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού. Μαζί του, και το μπλε Bungartz στην είσοδο του κτήματος, πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της νέας ετικέτας και σημείο αναφοράς στην ιστορία της Κυρ-Γιάννη. Αυτό το τρακτέρ που είχε κατά τη δεκαετία του ’70 ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν φύτεψε το κτήμα έγινε το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν οι εκατοντάδες επισκέπτες μας

Όπως κάθε θεματικός φωτογραφικός διαγωνισμός έτσι και αυτός κατέληξε σε έναν πολυφωνικό εικαστικό σχολιασμό πάνω στο κρασί, την απόλαυση και τις πολύτιμες ηλιόλουστες εξορμήσεις στη φύση. Μέσα από τις φωτογραφίες τους οι φίλοι μας απαθανάτισαν το ημερολόγιο της ημέρας άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με διάθεση ανατρεπτική, άλλοτε με τρυφερότητα, χαρά και πολλή φαντασία. Κάθε εικόνα του Μπλε Τρακτέρ έγινε πρόσκληση σε μια επόμενη συνάντηση.

Ευχαριστούμε για τα κλικ και του χρόνου!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού εορτάζεται από το 2009 με την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων Κρασιού (RECEVIN) και τη συμμετοχή όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας μας (Ενώσεις: Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Οινοπαραγωγοί Κεντρικής Ελλάδος, Αμπελώνα Αττικής, Αμπελώνα Πελοποννήσου, Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης).
  • Δείτε εδώ, όλες τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Δοκιμάστε και φωτογραφίστε το Μπλε Τρακτέρ» και τους νικητές με τα περισσότερα Likes.