Νέα εποχή στις δύο μονοποικιλιακές ετικέτες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη

23.11.2020

Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τότε που το Κτήμα Κυρ Γιάννη ξεκίνησε τη δημιουργία μίας νέας σειράς premium μονοποικιλιακών λευκών κρασιών.

Το Ντρούμο και το Πάλπο, ήταν τα δύο πρώτα single vineyard λευκά της Κυρ-Γιάννη που δημιουργήθηκαν το 2014 και προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου.

Μετά από έξι χρόνια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά και τις 37 χώρες στις οποίες εξάγει η Κυρ-Γιάννη, το Κτήμα προχώρησε σε αλλαγή των ετικετών των δύο κρασιών, δίνοντας πρωταρχικό ρόλο και έμφαση στις ποικιλίες.

Sauvignon Blanc, Ντρούμο
Ο Γιάννης Μπουτάρης άρχισε να πειραματίζεται με τη φύτευση του Sauvignon Blanc στο Αμύνταιο το 1989. Ήταν από τους πρώτους οινοποιούς στην Ελλάδα που πίστευε ότι το κρύο κλίμα και το ιδιαίτερο terroir θα ωφελούσαν τη φύτευση αυτού το διαδεδομένου «άγριου λευκού» σταφυλιού. Σήμερα, ο αμπελώνας Ντρούμο των 14 στρεμμάτων παράγει το παλαιότερο Sauvignon Blanc της περιοχής, και ίσως όλης της χώρας. Είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ενδιαφέροντα κρασιά του είδους στην Ευρώπη. Από το 2014, εμφιαλώνεται ξεχωριστά σε περιορισμένο αριθμό φιάλων.

Το Sauvignon Blanc, Ντρούμο χαρακτηρίζεται από έντονα φρέσκα αρώματα κομμένου γρασιδιού και ακτινίδου, χαρακτηριστικό της ποικιλίας του. Με τις νότες λευκών λουλουδιών, το γενναιόδωρο σώμα του, την έντονη οξύτητα και τη μακρόχρονη επίγευση, το Sauvignon Blanc, Ντρούμο έχει γίνει μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες Κυρ Γιάννη.


Chardonnay, Πάλπο

Η Ελλάδα γνώρισε για πρώτη φορά το Πάλπο το 2014. Πρόκειται για ένα κρασί ζυμωμένο σε βαρέλι , περιορισμένης παραγωγής Chardonnay, μία ποικιλία που από μόνη της αποτελεί έμπνευση για την απροσδόκητη και ταπεινή γενεαλογική της καταγωγή.

Τα 10 στρέμματα Chardonnay του αμπελώνα Πάλπο φυτεύτηκαν το 1990 από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Το Chardonnay, Πάλπο χαρακτηρίζεται από πλούσιο χρυσό χρώμα που υποδεικνύει τον πλούσιο και ώριμο χαρακτήρα της ποικιλίας. Στη μύτη, έντονα αρώματα δρύινου βαρελιού που συνοδεύονται από χαρακτηριστικά λευκών λουλουδιών, άνθη εσπεριδοειδών και πυρινόκαρπων φρούτων. Ένα κρασί με γεμάτο στόμα και βελούδινη επίγευση.