
All Vintages
Άλλες Σοδειές
Πληροφορίες εκ των έσω
Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα. Πολύ εκφραστική μύτη από λευκά άνθη, λευκόσαρκο ροδάκινο, κυδώνι αλλά και νότες από εσπεριδοειδή. Τα αρώματα ακολουθούν και στο στόμα, όπου η οξύτητα προσδίδει σφρίγος και ένταση στο γεμάτο σώμα. Μακρά επίγευση.
Ποικιλιακή σύνθεση
Mαλαγουζιά 100%
Προέλευση
ΠΓΕ Φλώρινα
Γευστικοί Συνδυασμοί
Με παρατεταμένη επίγευση η Μαλαγουζιά συνοδεύει ευχάριστα ορεκτικά της Μεσογειακής κουζίνας, δροσιστικές σαλάτες και τυριά αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και ως απεριτίφ.
Αναλυτικά Χαρακτηριστικά
Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες — τις εντονότερες των τελευταίων είκοσι ετών. Τα φαινολογικά στάδια (έκπτυξη, άνθηση, περκασμός) εμφανίστηκαν 10–12 ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ η άγονη τοποθεσία του αμπελώνα οδήγησε σε υδατική καταπόνηση των φυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 20%. Ωστόσο, οι ίδιες κλιματικές συνθήκες , σε συνδυασμό με το υψόμετρο, συνέβαλαν στην ομαλή και χωρίς πιέσεις από ασθένειες ωρίμαση των σταφυλιών.
Τρύγος: Με το χέρι στις 25 Αυγούστου 2024 -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- και με την απόδοση στα 670 κιλά /στρέμμα.
Το block #11 της ‘Σαμαρόπετρας’, του αμπελώνα του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου στη Φλώρινα, πήρε το όνομα ‘Μπάρα’. Αγγίζει τα 720 μέτρα, ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα που καλλιεργείται η ποικιλία στην Ελλάδα.
Έτος φύτευσης: 2004
Έκθεση: ΒΔ
Σύστημα διαμόρφωσης: Μονό guyot
Πυκνότητα φύτευσης (φυτά/στρ): 380
Κλίση: 10%
pH εδάφους: 8.1
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Αυστηρή διαλογή των καλύτερων τσαμπιών σε τράπεζα. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Ζύμωση στους 16 με 18 °C σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Παραμονή για 6 μήνες σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες εφαρμόζοντας ήπια ανάδευση (bâtonnage) περιοδικά.