«Τι γυρεύει ο Βλάχος στα νησιά;»

01.08.2022

 

Για κάθε γνήσιο Σαλονικιό σαν τον Στέλλιο Μπουτάρη, κάθε χρόνο το πρόγραμμα των διακοπών λέει «Χαλικιδική» γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, «σαν την Χαλλλκιδική, δεν έχει!»

Πέρυσι όμως, ο Στέλλιος και η συζυγός του Μαρία, αποφάσισαν να κάνουν την ανατροπή και να επιλέξουν το Νότιο Αιγαίο. Πήραν, λοιπόν, το πλοίο της γραμμής και επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, και την Παροναξία.

Η επαγγελματική διαστροφή του Στέλλιου ωστόσο, δεν έχει όρια – πάντα με την ανοχή και την υπομονή της καλής του. Όπου και να κοίταζε, έβλεπε αμπέλια∙ περισσότερα στην Πάρο, όμως και κάποια στο απίθανο ανάγλυφο της Νάξου.

Ως βέρος Βλάχος στην καταγωγή, άρχισε να εξερευνά τα ορεινά μέρη των νησιών.  Εκεί εντόπισε Μονεμβασιές και Μαντηλαριές, αυτόριζες, απότιστες, να έρπονται στο έδαφος με όμορφα μικρά σταφύλια – κι ένα Φωκιανό.

Εν τέλει, αυτή η περυσινή εκδρομή «γέννησε» τρία νέα κρασιά. Από τη Νάξο, ένα Φωκιανό από το αμπέλι της Καλλιόπης Βιτζηλαίου στην Κανά, που οινοποιησε ο οινολόγος Σπύρος  Ζουμπούλης. Από την Πάρο, μία Μονεμβασιά από το αμπέλι του Αρσένη Λούκη στις Ασπριές του Αγίου Ανδρέα και μια Μαντηλαριά που ακόμα ωριμάζει στο βαρέλι, από το αμπέλι του Κώστα Σαμαλτάνη στις Δάφνες.

Ο πλούτος του Ελληνικού νησιωτικού αμπελώνα είναι αστείρευτος και τα επόμενα χρόνια, η Κυρ-Γιάννη θα προσπαθήσει να τον αναδείξει στο μέγιστο.