Τα ερυθρά της Κυρ-Γιάννη έρχονται από τη Νάουσα στο τραπέζι μας

07.02.2019


Κάθε εμβληματική Νάουσα της Κυρ-Γιάννη ταυτίζεται με μία φίνα έκφραση του Ξινόμαυρου. Η ρωμαλέα και δυνατή ποικιλία μπορεί να μας συστήσει σε μία τεράστια γκάμα γευστικών συνδυασμών.

Το κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα παράγει μόνο κόκκινα κρασιά. Μπλε Αλεπού, Διάπορος, Δυο Ελιές, Ράμνιστα, Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Πέντε ξεχωριστά κρασιά δαμάζουν, αναδεικνύουν, αγκαλιάζουν την πιο σημαντική και πολυδύναμη ποικιλία της βόρειας Ελλάδας και παίζουν σε αμέτρητα γαστρονομικά ταμπλό.

Η Μπλε Αλεπού από τη Νάουσα αγαπά τη νέα υψηλή κουζίνα

Έντονο και εκρηκτικό με στιβαρές τανίνες, αυτό το θερμόαιμο premium χαρμάνι με τη βελούδινη, πυκνή υφή και την ισορροπημένη οξύτητα είναι ένα σκούρο, σχεδόν αδιαφανές  ερυθρό με μενεξεδένιες ανταύγειες και κοσμοπολίτικο φως, που λατρεύει τη γαλλική μαγειρική και προσκαλεί τους τολμηρούς της υψηλής γαστρονομίας να δοκιμάσουν πρωτοπόρες εμπνεύσεις από την κουζίνα του αιώνα μας.

Ο βασικός κανόνας είναι να συνδυάσετε το ρωμαλέο σώμα του κρασιού με σπεσιαλιτέ κατσαρόλας και ψητά πιάτα. Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα κυνήγια, όπως τα ελάφια και τα κουνέλια,  αλλά και παϊδάκια στο γκριλ με μανιτάρια, ή μια ζουμερή μπριζόλα Tomahawk, ψητή πάπια με βουτυράτη σάλτσα φασκόμηλου ή αρνίσιο αρνί με κανελογαρύφαλλα. Για τους λάτρεις των γλυκών μια μαύρη πικρή σοκολάτα με μαυροπίπερο και ελαιόλαδο θα ήταν απλά υπέροχη.

Αν πάλι, ο σεφ απουσιάζει… απολαύστε την Μπλε Αλεπού με παρμεζάνα, σύκα, προσούτο και καρύδια. Ένα fine wine μπορεί να απογειώσει και τα πιο ταπεινά, αλλά εκλεκτά εδέσματα.

Διάπορος ταιριάζει και με μαγειρευτά Βουργουνδίας

Το Ξινόμαυρο, αυτό το λιπόσαρκο σταφύλι μπορεί να δώσει την καλύτερη έκφρασή του μόνο στο ιδανικό terroir. Η ετικέτα Διάπορος έχει δοκιμασμένη καταγωγή και πρώτη ύλη που συγκεντρώνεται αργά, προσεκτικά και πολύ αυστηρά. Με παραδοσιακές αρωματικές ενδείξεις, όπως ντοματοπολτό, καπνό, ελιά και ένα πολυσύνθετο σοφιστικέ μπουκέτο κόκκινων φρούτων και φραγκοστάφυλου που συνοδεύει το πλούσιο σώμα με τις ώριμες τανίνες, τη στιβαρή δομή και την απολαυστική γεύση.

Το κρασί Διάπορος αναδεικνύεται εξαίσια, όταν συνοδεύει κόκκινα κρέατα, μοσχάρι ή κυνήγι, όπως ένα αγριογούρουνο αλά Μπουργκινιόν με κοκκάρια και μελωμένα λαχανικά ή ένα παραδοσιακό ελληνικό στιφάδο. Κουμπώνει τέλεια με τον καπνιστό πιπεράτο χαρακτήρα παλαιωμένων τυριών, όπως ένα Μετσοβόνε ή μία λαδογραβιέρα Ζακύνθου. Και δυναμιτίζει ακαριαία τις αισθήσεις όταν ζευγαρώνει με ένα κρεμώδες ριζότο άγριων μανιταριών ή ακόμα και με χωριάτικες πίτες βοτάνων, χόρτων και τυριών για όσους δεν τρώνε κρέας.

Οι Δυο Ελιές αγαπούν τις έντονες γεύσεις και τις πλούσιες υφές

Οι Δύο Ελιές είναι μία σύνθεση από Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου #19 στο κτήμα της Νάουσας, Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου #23 και Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου #27. Είναι ένα κομψό κρασί, βαθύ κόκκινο στην όψη, με έναν πληθωρικό αρωματικά χαρακτήρα χάρη στο Ξινόμαυρο, βελούδινες τανίνες χάρη στο Merlot, μεσογειακό μπουκέτο χάρη στο Syrah και παρατεταμένη πικάντικη επίγευση που εκφράζει το σύνολο αυτής της σύνθεσης.

Στο τραπέζι ταιριάζει με όλα τα κρεατικά, από πιπεράτα φιλέτα σχάρας έως μαγειρευτά Χριστουγεννιάτικες τηγανιές και ερίφια της Λαμπρής. Αγαπά το κυνήγι, φλερτάρει με τα αλλαντικά και τα πλούσια τυριά και παρέα με ένα κομμάτι κρεατόπιτα μπορεί να γίνει η γευστική ανταμοιβή μίας δύσκολης ημέρας ή το εξωτικό πιάτο που θα κεράσουμε τον ξένο καλεσμένο μας.

Ράμνιστα η φινετσάτη συνοδός ενός παραδοσιακού κοκκινιστού

Η Ράμνιστα προέρχεται από αμπέλια που δίνουν έξοχο καρπό.

Είναι ένα δυνατό μονοποικιλιακό κρασί με ζωηρό χαρακτήρα που παλαιώνει και κατακτά τον χρόνο. Μοσχοβολά αρώματα από φράουλα, κεράσι και τριαντάφυλλο σε συνδυασμό με φινετσάτες νότες βανίλιας από το βαρέλι.

Ως  τυπικό Ξινόμαυρο ταιριάζει καταπληκτικά με όλα τα μελωμένα δεμένα κοκκινιστά, όπως έναν κόκορα κρασάτο ή ένα μοσχαράκι κοκκινιστό.

Αν είστε χορτοφάγος μπορείτε να απολαύσετε μια Ράμνιστα με κρεμώδη πιάτα, όπως ένα πικάντικο ριζότο παντζαριού ή ένα πιπεράτο μπιφτέκι από μαύρα φασόλια και μανιτάρια με πάπρικα και, αν δεν έχετε εξαιρέσει ακόμα τα θαλασσινά από τη διατροφή σας, απογειώστε το τραπέζι σας με Ράμνιστα και μελωμένο κριθαράκι με χταπόδι στιφάδο!

Μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας και κρέατα στη σχάρα με το ευκολόπιοτο Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

Η παλιά ετικέτα Γιανακοχώρι έδωσε τη θέση της στο διαχρονικό πλέον Κτήμα Κυρ-Γιάννη που είναι ένα εξαιρετικό ελκυστικό κρασί χάρη στη μοναδική του ποιότητα την καλή τιμή του και τη διαθεσιμότητά του. Παντρεύει τις τρεις ποικιλίες που συνθέτουν και τις Δυο Ελιές όμως σε αυτό το χαρμάνι πρωταγωνιστής είναι το Ξινόμαυρο αντί του Syrah και το Merlot είναι το δεύτερο σε αναλογία σταφύλι.

Είναι ένα πλούσιο και γεμάτο σώμα κρασί με στρογγυλές τανίνες. Ερυθρό βαθύ στο μάτι, φραγκοστάφυλλο και μικρά κόκκινα φρούτα στη μύτη, με βαρελίσιες νότες βανίλιας και καφέ να συμπληρώνουν το μπουκέτο και πλούσιο φρούτο στο στόμα με διακριτική οξύτητα και ισορροπημένη ανάμεσα στις τρεις ποικιλίες επίγευση.

Συνδυάζεται με πάρα πολλά πιάτα, από λαδερά μαγειρευτά, ντολμαδάκια γιαλαντσί και μπατζόπιτες, μέχρι λεμονάτο χοιρινό, υπέροχα φρικασέ και κρεατικά στη σχάρα. Τολμήστε το με ένα περιποιημένο burger και πατάτες πιπεράτες στον φούρνο!