Όλα όσα θέλατε και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε για το ροζέ κρασί

21.05.2018

Πώς φτιάχνεται το ροζέ κρασί;

Να ξεκαθαρίσουμε μία παρεξήγηση: το ροζέ δεν είναι αποτέλεσμα μίξης λευκού και ερυθρού οίνου. Αυτή η πρακτική ανάμειξης (blending method) χρησιμοποιείται σπάνια και αποκλειστικά στην Καμπανία.

Μία δεύτερη μέθοδος που δεν χρησιμοποιείται συχνά είναι η μέθοδος Saignée, όπου ένα μέρος του μούστου διαχωρίζεται προκειμένου αυτό που απομένει να δώσει μεγαλύτερης έντασης κόκκινα κρασιά και εκείνο που αφαιρείται να γίνει ροζέ.

Η τρίτη και πιο κλασική πρακτική για την παραγωγή ροζέ οίνου είναι η ερυθρή οινοποίηση κόκκινων σταφυλιών με εκχύλιση (Maceration Method). Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη η ποικιλία που χρησιμοποιούμε για τις τέσσερις ροζέ ετικέτες μας είναι αποκλειστικά, Ξινόμαυρο με εξαίρεση το Παράγκα Flowers που είναι διποιλιακό (80% Ξινόμαυρο και 20% Merlot).

Πώς ένα κρασί «βάφεται» ροζέ;

Ο φλοιός κάθε ρώγας διαθέτει ερυθρές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυάνες. Για να γίνει ένα κρασί ερυθρό ή ροζέ πρέπει οι ανθοκυάνες να έρθουν σε επαφή με τον χυμό του σταφυλιού σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και για συγκεκριμένο χρόνο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εκχύλιση και διαφέρει από σταφύλι σε σταφύλι και από τρύγο σε τρύγο. Ο άνθρωπος που καθορίζει τη διάρκεια και τη θερμοκρασία εκχύλισης, άρα και το χρώμα του οίνου είναι ο οινοποιός. Η εμπειρία και το σκεπτικό του οινοποιού παίζουν ρόλο κλειδί στην τελική ποιότητα κάθε κρασιού.

Πώς θα χαρακτηρίζαμε τα ροζέ κρασιά;

Αρωματικά, ιδιαίτερα φρουτώδη, δροσερά και φρέσκα με έντονη προσωπικότητα και ευέλικτα, γιατί μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά μία τεράστια γκάμα γεύσεων και να καταναλωθούν ως απεριτίφ ή ως επιδόρπια.

Εκτός από τα ξηρά κυκλοφορούν ημίξηρα και ημίγλυκα, ενώ παιχνιδιάρικα και συναρπαστικά είναι τα αφρώδη ροζέ.

Στην Ελλάδα συνήθως φτιάχνονται από ένα χαρμάνι ποικιλιών. Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, όμως έχουμε επιλέξει τη μονοποικιλιακή σύνθεση για τις τρεις από τις τέσσερις ετικέτες μας από Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμυνταίου.

Ποιο είναι το προφίλ ενός ροζέ Ξινόμαυρου;

Εξαρτάται για ποιο ροζέ Ξινόμαυρο μιλάμε. Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη προσφέρουμε τέσσερις διαφορετικές ετικέτες κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της προσωπικότητα.

Οι Ακακίες έχουν έντονα αρώματα φράουλας και γεύση μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους, στρογγυλεμένη οξύτητα χωρίς την υψηλή ένταση ενός ροζέ Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο και αλκοολικό βαθμό 12,7%.

Οι Ακακίες Sparkling με το ροζ τριανταφυλλί χρώμα και τα ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων και ρόδου έχουν πληθωρικές φυσαλίδες που αναδεικνύουν τα πολύπλοκα αρώματα του Ξινόμαυρου, γεμάτο στόμα με ζωηρή οξύτητα, μακράς διάρκειας επίγευση και αλκοολικό βαθμό 11,5%.

Το L’ Esprit du Lac είναι ένα ροζέ υψηλής φινέτσας και πιο διακριτικού χαρακτήρα κατά τα πρότυπα της Προβηγκίας. Προέρχεται από παλιά κλήματα του Αμυνταίου ηλικίας 30 ετών και πάνω, που δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά καλύτερο σταφύλι. Είναι κομψό, ανάλαφρο, με απαλό σομόν χρώμα, άνθη και λευκόσαρκα φρούτα να κυριαρχούν στη μύτη, δροσιστικό στόμα που ακολουθεί τα αρώματα με πρόσθετες νότες από φράουλα και ώριμη φυτικότητα μανιταριών και φύλλων ντομάτας και μακρά επίγευση.

Το Παράγκα Flowers είναι ημίξηρο, έχει λαμπερό σομόν χρώμα, χάρη και χαρακτήρα. Στη μύτη, τα ζωηρά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου μπλέκουν με λεπτές νότες λευκών λουλουδιών, ενώ στο στόμα η δροσερή οξύτητα ισορροπεί με τη διακριτική γλυκύτητα, που προσφέρει στο κρασί πλούσιο σώμα και μια παρατεταμένη αρωματική ήπια γλυκιά επίγευση.

Πώς γίνονται οι Ακακίες Sparkling;

Οι Ακακίες Sparkling δεν είναι ροζ σαμπάνια. Σαμπάνια ονομάζουμε τους αφρώδεις οίνους που αποκτούν τις φυσαλίδες τους με δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη και προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την Καμπανία της Γαλλίας. Όλα τα υπόλοιπα κρασιά με φυσαλίδες του πλανήτη λέγονται αφρώδη οίνοι.

Σε αυτή την παιχνιδιάρικη και γοητευτική κατηγορία ανήκει και το κρασί Ακακίες Sparkling.  Για την παραγωγή του εφαρμόζεται η μέθοδος κλειστής δεξαμενής (cuve close), όπου προσθέτουμε συμπυκωμένο μούστο.  Ακολουθεί η δεύτερη αλκοολική ζύμωση, όπου προσθέτουμε συμπυκνωμένο μούστο, σε μικρές αυτόκλειστες δεξαμενές που συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση. Κατόπιν εμφιαλώνουμε ισοβαρικά το κρασί, εγκλωβίζοντας τις πολύτιμες φυσαλίδες του, που αποτελούν ένδειξη υψηλής ποιότητας.

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε ένα ροζέ κρασί;

Το ροζέ πίνεται νέο, όπως το λευκό. Τα χαρακτηριστικά του αρώματα που οφείλονται στις συστατικές ενώσεις, οι οποίες σχηματίζονται κατά τη ζύμωση και λέγονται εστέρες, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, άρα μετά από ένα διάστημα το κρασί θα χάσει την ταυτότητά του. Οι Ακακίες και η Παράγκα Flowers της Κυρ-Γιάννη παλαιώνουν έως 2-3 χρόνια, ενώ το Esprit du Lac από 5 έως 7 χρόνια.

Σημαντικό επίσης, είναι το ποτήρι με μίσχο και η θερμοκρασία. Το ροζέ σερβίρεται δροσερό ή παγωμένο, σε θερμοκρασία από 7 έως 11˚C. Είναι επίσης, το μόνο κρασί που μπορεί υπό εξαιρετικά καυτές συνθήκες να αραιωθεί με λίγο πάγο.

Στο τραπέζι λειτουργεί σαν πασπαρτού, αφού ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα, από μεσογειακά λαδερά έως πικάντικα εξωτικά! Γι’ αυτό και πολλοί το προτιμούν, αντί του ερυθρού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γενικά, δεδομένου του κλίματος, της κουζίνας και του τρόπου ζωής μας το ροζέ κρασί αποτελεί εξαιρετική επιλογή, καθώς ανταποκρίνεται σε πολλές ανάγκες και διαφορετικά γούστα.

Είναι το ροζέ γυναικείο κρασί, αντρικό ή απλώς, μόδα;

Το ροζέ είναι τάση που δε θα περάσει. Και αυτό οφείλεται, κατ’ αρχήν, στην τεράστια εξέλιξη της οινοποίησης εξαιρετικών ροζέ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ραγδαία αύξηση παραγωγής του αποτελεί μία ροζ επανάσταση, καθώς μέσα σε τρία μόλις χρόνια η κατανάλωση υπερδιπλασιάστηκε με τους άνδρες πότες να παίρνουν τα ηνία από τις γυναίκες και να καθιερώνουν το λεγόμενο brosé, έναν νεό όρο που προέρχεται από τις λέξεις brother και rosé και σημαίνει «ανδροπαρέα με κρασοπότηρα και ροζέ ετικέτα στη φιάλη».  Με λίγα λόγια ό,τι στερεότυπο ξέρατε για τα ροζέ κρασιά, ξεχάστε το!

Τι ιδιαίτερο έχουν τα ροζέ της Κυρ-Γιάννη;

Ανήκουν στην προνομιούχα αναπαραγωγική ζώνη του Αμυνταίου που είναι η μόνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) περιοχή για ροζέ κρασιά στην Ελλάδα. Terroir και Ξινόμαυρο δημιουργούν έναν αξεπέραστο συνδυασμό που προσφέρει δυναμικά ροζέ και αφρώδη αρωματικά κρασιά. Κάθε ετικέτα διαθέτει τη δική της ταυτότητα και αυτό κάνει τα ροζέ της Κυρ-Γιάννη μία σειρά οίνων που μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις και στιγμές.