Τα single vineyard λευκά της Κυρ-Γιάννη

24.07.2018

Δεδομένου ότι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι μία οικογενειακή οινοποιία, κάθε φιάλη έχει μία σειρά από γοητευτικές ιστορίες να αφηγηθεί – κάποιες συγκινητικές, κάποιες πιο γήινες, άλλες για την αμπελουργία και άλλες για την οινοποίηση. Στο πεδίο της έμπνευσης και της γεύσης, αυτά τα τρία μονοποικιλιακά λευκά κρασιά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή!

Ταρσανάς, Ασύρτικο

Αυτή είναι μια τρυφερή οικογενειακή ιστορία με πρωταγωνιστή μία από τις νέες single vineyard ετικέτες της Κυρ Γιάννη. Ταρσανάς λέγεται το νέο εξαιρετικό μονοποικιλιακό Ασύρτικο, την ελληνική ποικιλία με καταγωγή από το νησί της Σαντορίνης, αμπελώνες σε όλη τη χώρα και φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ταρσανάς είναι επίσης ένας δημώδης όρος αραβοτουρκικής προέλευσης, ο οποίος αναφέρεται κυρίως σε μικρά ναυπηγεία ή χώρους φύλαξης μικρών πλοίων και αλιευτικών σκαφών. Στο Άγιο Όρος, ταρσανάδες είναι οι μικροί ενιαίοι χώροι μπροστά στη θάλασσα όπου διαμένουν μοναχοί που φυλούν τα αποθηκευμένα πλεούμενα των Μοναστηριών.

Ο Στέλλιος Μπουτάρης θυμάται: «Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου έλεγε στη μητέρα μου ότι ήθελε να του φτιάξει έναν Ταρσάνα στο αγαπημένο μας νησί. Εκείνη την εποχή, δεν έβγαζα κανένα νόημα σε αυτή την πρόταση. Με τα χρόνια, κατάλαβα τι εννοούσε ο πατέρας μου και αποφάσισα να τιμήσω την επιθυμία του, ονομάζοντας «Ταρσανά» το νέο μας Ασύρτικο με τους αιγιοπελαγίτικους προγόνους και τη μοναδική βουνίσια πλέον, καταγωγή».

Ντρούμο, Sauvignon Blanc

Λένε ότι πρωτοπόροι είναι εκείνοι που βλέπουν έναν δρόμο, όπου οι άλλοι βλέπουν μια ερημιά. Ντρούμο σημαίνει “δρόμος” και είναι ένα από τα κορυφαία μονοποικιλιακά λευκά κρασιά που οφείλει τη γέννησή του στον ιδρυτή της Κυρ Γιάννη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης άρχισε να πειραματίζεται με τη φύτευση του Sauvignon Blanc στο Αμύνταιο το 1989. Ήταν ο πρώτος οινοποιός στην Ελλάδα που πίστευε ότι το κρύο κλίμα και το ιδιαίτερο terroir θα ωφελούσαν τη φύτευση αυτού το διαδεδομένου “άγριου λευκού” σταφυλιού. Σήμερα, ο αμπελώνας Ντρούμο των 14 στρεμμάτων παράγει το παλαιότερο Sauvignon Blanc της περιοχής, και ίσως όλης της χώρας. Είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ενδιαφέροντα κρασιά του είδους στην Ευρώπη. Για πολλά χρόνια, η παραγωγή του αποτελούσε τη βάση για την πολύ επιτυχημένη Σαμαρόπετρα. Από το 2014, εμφιαλώνεται ξεχωριστά σε περιορισμένο αριθμό φιάλων. Ο Γιάννης Μπουτάρης άνοιξε τον δρόμο του  και οι γιοι του καθιέρωσαν το κρασί και την ετικέτα.

Το Ντρούμο χαρακτηρίζεται από έντονα φρέσκα αρώματα κομμένου γρασιδιού και ακτινίδου, χαρακτηριστικό της ποικιλίας του. Με τις νότες λευκών λουλουδιών, το γενναιόδωρο σώμα του, την έντονη οξύτητα και τη μακρόχρονη επίγευση, το Ντρούμο έχει γίνει μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες Κυρ Γιάννη.

Πάλπο, Chardonnay

Η Ελλάδα γνώρισε για πρώτη φορά το Πάλπο το 2014, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα βαρελάτο, περιορισμένης παραγωγής Chardonnay, μία ποικιλία που από μόνη της αποτελεί έμπνευση για την απροσδόκητη και ταπεινή γενεαλογική της καταγωγή. 

Όπως έδειξε, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έρευνα DNA του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το Chardonnay είναι μία τυχαία διασταύρωση μεταξύ της ιδιότροπης γαλλικής ποικιλίας Pinot Noir και μιας αρχαίας σχεδόν εξαφανισμένης ποικιλίας σταφυλιών που ονομάζεται Gouais Blanc, ένα όνομα που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για το σταφύλι των αγροτών. Φυσικά αυτές οι παράξενες καταβολές δεν εμπόδισαν το Chardonnay να συνεχίσει την καριέρα της ως μία από τις πιο δημοφιλής και χαρισματικές ποικιλίες στον κόσμο.

Το Πάλπο με το εμβληματικό του όνομα και την ιστορία του είναι άξιος εκπρόσωπος της ποικιλίας Chardonnay. Τα 10  στρέμματα του αμπελώνα του φυτεύτηκαν το 1990 από τον Γιάννη Μπουτάρη. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο ιδρυτής της Κυρ Γιάννη υπηρετούσε ήδη ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ένας άγνωστος προσπάθησε να καταστρέψει τον αμπελώνα. Περισσότερα από 2.000 πρέμνα κόπηκαν λίγα εκατοστά πάνω από τη ρίζα. Ωστόσο, λίγο πριν ξεκινήσει η βλάστηση, τα κατεστραμμένα κλήματα έδωσαν νέους βλαστούς  και ο τρύγος της ίδιας χρονιάς έδωσε μια πολύ μικρή παραγωγή που οινοποιήθηκε πειραματικά. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός μονοποικιλιακού Chardonnay. Πέρα από κάθε προσδοκία, το Πάλπο,  τα κατάφερε. Σήμερα, αυτό το γεμάτο, κομψό και βουτυράτο λευκό κρασί αποτελεί έμπνευση για χαρά και δουλειά, για να πειραματιζόμαστε και να τολμάμε το νέο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία υπενθύμιση να μην εγκαταλείπουμε ποτέ.