All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Το ΑΓΚΑΘΩΤΟ είναι το πρώτο ροζέ του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από τον αμπελώνα της Νάουσας, από ένα μικρό αμπελοτεμάχιο στη Γάστρα. Με τη δύναμη του Ξινόμαυρου, δίνει ένα single vineyard κρασί με έντονο χαρακτήρα. Χρώμα απαλό σομόν με πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη αναδύονται βοτανικά αρώματα λεβάντας ενώ ο χαρακτήρας του βαρελιού είναι διακριτικός. Στο στόμα, έρχονται να προστεθούν νότες ώριμες ελιάς και βανίλιας. Οξύτητα τονισμένη που δίνει νεύρο, διακριτική αίσθηση ταννινών και μακρά επίγευση.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο

Παραγωγή

2400 φιάλες

Δυνατότητα Παλαίωσης

4-5 χρόνια

Ωρίμανση

12 μήνες σε βαρέλια tonneau

Προέλευση

Νάουσα, Περιοχή Γάστρας

Γευστικοί Συνδυασμοί

Ως ένα γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο συνδυάζεται με γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,5
pH:  3,17
Ολική οξύτητα:  7,0 gr/lt
Πτητική οξύτητα:  0,51 gr/lt
Σάκχαρα:  1,9 gr/lt
Φαινολικό δυναμικό:  
Χρωματική ένταση:  Απαλό σομόν
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  

Μετά την απόκτηση αυτού του μικρού αμπελοτεμαχίου σχεδόν 4 στρεμμάτων στην περιοχή της Γάστρας, είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε και να πειραματιστούμε σε ένα ακόμη "cru" της Νάουσας. Η φύτευση Ξινόμαυρου έγινε το 2012. Το 2021, τα θαυμάσια αποτελέσματα του τρύγου, που έγινε με το χέρι και με αυστηρή διαλογή, γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία του ΑΓΚΑΘΩΤΟΥ, του πρώτου ροζέ της Κυρ-Γιάννη από τον αμπελώνα της Νάουσας.

To μικρό αμπελοτεμάχιο της Κυρ-Γιάννη στη Γάστρα βρίσκεται 1,8 χλμ ανατολικά της Νάουσας σε υψόμετρο 220 μέτρα με μέτριες κλίσεις και ΝΑ προσανατολισμό. Το κλίμα είναι μεσογειακό με ηπειρωτικές επιρροές με αρκετές βροχές τον χειμώνα και ήπια ξηρασία το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι βαριάς μηχανικής σύστασης, αργιλοπηλώδες και μέτριο σε ανθρακικό ασβέστιο, ιδανικό για παραγωγή πλούσιων κρασιών με έντονο αρωματικό πλούτο και μακρά δυνατότητα παλαίωσης. Το σύστημα διαμόρφωση του αμπελώνα είναι αμφίπλευρο Royat με πυκνότητα φύτευσης 347 φυτά / στρέμμα.

Ο επιλεκτικός τρύγος που εφαρμόζεται χειρωνακτικά, μας επιτρέπει να διαλέξουμε τα πιο υγιή τσαμπιά για το ΑΓΚΑΘΩΤΟ. Τα σταφύλια, οδηγούνται στο εκραγηστήριο όπου διαχωρίζεται η ράγα από το κοτσάνι, και στη συνέχεια σε μια δονούμενη τράπεζα διαλογής όπου και ξεχωρίζουμε τις καλύτερες ράγες πριν οδηγηθούν στο κάθετο πιεστήριο. Στη συνέχεια, ο χυμός μεταφέρεται σε δρύινα βαρέλια 228 λίτρων και δεξαμενές όπου παραμένει για ζύμωση για 20 ημέρες σε θερμοκρασία 16ο C αρχικά και στη συνέχεια 19-20ο C. Το κρασί ωριμάζει σε ξύλινα tonneau των 2 τόννων για 12 μήνες.

Βραβεύσεις

Downloads