Στέλλιος Μπουτάρης: Επενδύουμε στον οινοτουρισμό και το digitalization

30.06.2020


Τους στόχους του για την ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος (ΟΒΕ), αναλύει με δηλώσεις του στο FnB Daily, ο νέος πρόεδρος του σωματείου, Στέλλιος Μπουτάρης. Ο οινοποιός & πρόεδρος του ΔΣ του κτήματος Κυρ-Γιάννη σημειώνει πως είναι ιδιαίτερη τιμή, που βρίσκεται για τρίτη θητεία στο τιμόνι της ΟΒΕ και αναφέρει πως «η ένωση είναι η πιο δυναμική ένωση οινοποιών».

«Βλέπουμε πως ο οινοτουρισμός είναι μια καινούργια μορφή τουρισμού με πάνω από 100.000 επισκέπτες», τονίζει ο Στέλλιος Μπουτάρης και προσθέτει πως «θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό τον κλάδο, καθώς και τα μικρά οινοποιία και τα μεγαλύτερα θα έχουν έσοδα από αυτόν, ενώ θα μπορέσουν να χτίσουν και το brand name τους». Ο ίδιος τονίζει πως στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης, καθώς «είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ελληνικών κρασιών».

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Ο κ. Μπουτάρης τονίζει πως σε σχέση με τη λειτουργία της Ένωσης θέλει να πετύχει «καλή οικονομική διαχείριση» και συμπληρώνει πως επιθυμεί «να αυξηθούν τα μέλη και να μειωθούν οι εισφορές».

DIGITAL ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η δημιουργία προωθητικών ενεργειών digital. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε διαδικτυακά τα οινοποιεία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στέλλιος Μπουτάρης και προσθέτει πως «πρέπει να ενισχύσουμε το digital marketing, καθώς πλέον οι γευστικές δοκιμές και τα ταξίδια θα γίνονται μέσω διαδικτύου». Επίσης, η ένωση στοχεύει στην παροχή περισσότερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, καθώς, όπως αναφέρει, «η εκπαίδευση επαγγελματιών και καταναλωτών είτε μέσω σεμιναρίων, είτε μέσω γευστικών δοκιμών μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως».

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»

Η νέα διοίκηση της Ένωσης επενδύει, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Στέλλιος Μπουτάρης, «στην οικονομία της γνώσης». Τονίζει ότι «θέλουμε να ξαναδούμε τους φακέλους των ΠΟΠ και να υπάρχει διαμοιρασμός της γνώσης παραγωγής μεταξύ των οινοποιών, καθώς ζούμε στην οικονομία της γνώσης», ενώ συμπληρώνει πως «είναι σημαντικό τα μέλη μας να έχουν συστηματική επαφή με καινούργιες πρακτικές και έννοιες, όπως είναι το αποτύπωμα άνθρακα».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Μία ακόμη δράση, που έχει θέσει σε προτεραιότητα η διοίκηση της Ένωσης, είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου. Το νέο παρατηρητήριο θα παρέχει συγκεκριμένα ποσοστά και αριθμούς για την παραγωγή οίνου. Το παρατηρητήριο θα διαφυλάσσει την προστασία του ονόματος ΠΓΕ Μακεδονίας.

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ 15% ΕΩΣ 80%

Ο κ. Μπουτάρης σημειώνει πως όσα οινοποιεία είχαν ως βασικό κανάλι την λιανική, είδαν μείωση έως 15% στις πωλήσεις τους, ενώ αντίστοιχα η μείωση σε όσα οινοποιεία δραστηριοποιούνταν στα νησιά, στον τουρισμό ή μόνο στα κανάλια HORECA, σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 80%.

*Συνέντευξη του Στέλλιου Μπουτάρη, Προέδρου της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, στο FnB Daily. (δείτε εδώ)