Οι ποιητές με τα μπλε τρακτέρ

01.10.2018

Ήταν εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, που οι περισσότεροι παραγωγοί της Νάουσας ξερίζωναν τα αμπέλια τους για να φυτέψουν ροδακινιές. Μικρό, συμπαγές και ευέλικτο, ένα μπλε τρακτέρ πήρε μπροστά με την αγορά και φύτευση μίας έκτασης 500 στρεμμάτων από τον Γιάννη Μπουτάρη, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τους αμπελουργούς της Μακεδονίας.

Κατά τον Ελύτη ένας αυθεντικός αμπελουργός μπορεί να είναι ποιητής˙ ένας αγρότης που σμιλεύει συνειδητά την ψυχή του με χώμα, φως, βροχές και δρώμενα μέσα και έξω από τ’ αμπέλι. Καλλιεργώντας τα κλήματα, καλλιεργείται ο ίδιος και σιγά-σιγά η εμπειρία του γίνεται γνώση και τέχνη. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη θέλουμε να αναδεικνύουμε με κάθε οίνο, σχέση και δράση τη μαγεία αυτή της θαυμαστής αρχαίας τέχνης, να εμπνέουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την οινοπαραγωγή. Γιατί η αμπελουργία είναι κληρονομιά και πεδίο ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης. Γιατί τα μεγάλα ανεπανάληπτα κρασιά γίνονται στο αμπέλι, προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ αμπελιού, εδάφους, μικροκλίματος και ανθρώπου.

Ο αμπελουργός
Ο αμπελουργός γροικά τ’ αμπέλι, κλαδεύει εύστοχα, θειαφώνει έγκαιρα, λιπαίνει διάσπαρτα, σκάβει, προσέχει, παρατηρεί και μεριμνά˙ είναι απόλυτα δεμένος με το terroir. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές του καθορίζουν το αποτέλεσμα στο ποτήρι μας. Αποστολή του είναι να ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματα και να μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα του αμπελώνα του. Επιλέγει την ποικιλία της αμπέλου, τους χρόνους φύτευσης, τον προσανατολισμό, τον αερισμό, την αγωγή και την τροφή των φυτών με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα να είναι απόλυτα συμβατά μεταξύ τους μέσα στο μικροκλίμα του αμπελώνα. Το μέλλον της γης του και η ποιότητα του τρύγου του κρίνονται από τη διορατικότητα, την επιδεξιότητα, αλλά και τη βιωσιμότητά του.

Η συνεργασία
Σήμερα, στις καίριες αμπελουργικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα, η Ημαθία, η Πέλλα και η Γουμένισσα, υπάρχουν περίπου 70.000 στρέμματα αμπελώνων και 14.000 αμπελουργοί. Ο μικρός γεωργικός κλήρος, η ιδιαίτερη τοπογεωγραφία, η μορφολογία και το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που όμως, μπορούν να είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.

Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Κυρ-Γιάννη στηρίζει τη βιωσιμότητα των συνεργαζόμενων αμπελουργών που καλλιεργούν δίπλα στους ιδιόκτητες αμπελώνες της εταιρείας στη Νάουσα και στο Αμύνταιο. Όπως το μικρό μπλε τρακτέρ, που ανέλαβε τη δεκαετία του ’70 τις σκληρές εργασίες μέσα στο αμπέλι, παίρνει τις αντιξοότητες της αγροτικής καθημερινότητας και τις κάνει κινητήρια δύναμη. Εξασφαλίζει την αναγκαία γεωπονική υποστήριξη, διασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής και επιτρέπει την πληρωμή των αμπελουργών σε συγκεκριμένο χρόνο και σε σωστή τιμή.

Με τη συνεργασία αυτή η Κυρ-Γιάννη ενισχύει την τοπική κοινωνία και συνεισφέρει στη διατήρηση και ανανέωση της πλούσιας αμπελουργικής παράδοσης. Σε αντάλλαγμα προμηθεύεται ζηλευτό σταφύλι άριστης ποιότητας που ικανοποιεί τις υψηλές οινοποιητικές προδιαγραφές της εταιρείας. Η συνεργασία είναι αγαστή και οι δεσμοί που αναπτύσσονται μέσα στον χρόνο στηρίζονται στον σεβασμό, την αγάπη και το αμοιβαίο συμφέρον. Δουλεύοντας ομαδικά δημιουργείται αξία για όλους.

Το κρασί και οι φίλοι τουΘέλοντας να τιμήσει αυτή τη σχέση η Κυρ-Γιάννη δημιούργησε έναν νέο πολυποικιλιακό ερυθρό οίνο φόρο τιμής στον Έλληνα αμπελουργό. Το μπλε τρακτέρ, που άλλοτε με τις φρέζες, τα ψεκαστικά και τα χορτοκοπτικά του αλάφραινε τους καλλιεργητές από τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες, σήμερα, υποδέχεται τους επισκέπτες στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, στο Γιανακοχώρι, και βαφτίζει το νέο κρασί της εταιρείας.

“Μπλε Τρακτέρ” ονομάστηκε το νέο εκλεκτό χαρμάνι που παντρεύει τρεις γαλλικές ποικιλίες Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας –  Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot. Ισορροπημένο, μαλακό, γεμάτο και φρουτώδες, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας, το Μπλε Τρακτέρ είναι ένα κρασί καθημερινό και ευχάριστο για κάθε περίσταση. Η φιλική του προσωπικότητα ταιριάζει εύκολα με πολλά «κόκκινα πιάτα»: μοσχάρι κοκκινιστό ή στη σχάρα, κατσικάκι με δενδρολίβανο, όλα τα ήπια τυριά, πίτσες με αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, όπως το παστίτσιο ή η Bolognese, φασολάδα και κόκκινες σούπες του χειμώνα.

Το “Μπλε Τρακτέρ” της Κυρ-Γιάννη είναι ένας ευκολόπιοτος οίνος που απευθύνεται σε όλους. Πίνεται – πάντα, καλύτερα – μαζί μ’ αγαπημένους κι έμπιστους – αυτούς που η ζωή μας φέρνει ξανά και ξανά στο ίδιο τραπέζι να μοιραζόμαστε αρετές, μόχθους και χαρές κι εκείνον τον σιωπηλό ανεκτίμητο δεσμό των ανθρώπων που ξέρουν ότι η μοίρα τους είναι στα χέρια τους και –αν είναι οινοπαραγωγοί – στους στίχους των αμπελώνων τους.