Η έκπτυξη των οφθαλμών σηματοδοτεί το ξεκίνημα του νέου βλαστικού κύκλου του αμπελιού.
Κάθε ποικιλία έχει το δικό της χρόνο κατά τον οποίο εκπτύσσεται. Ο χρόνος αυτός θεωρείται χαρακτηριστικός και βασικό στοιχείο που ο αμπελουργός παίρνει υπόψη του για την επιλογή της ποικιλίας που θα εγκαταστήσει στον αμπελώνα του, αποφεύγοντας ποικιλίες πρώιμης έκπτυξης σε παγετόπληκτες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια με όλες τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, ο χρόνος έκπτυξης της κάθε ποικιλίας, δεν μοιάζει να τη χαρακτηρίζει, με τις περισσότερες ποικιλίες να εκπτύσσονται μαζί με το Ξινόμαυρο. Η μόνη που διαφοροποιείται είναι το Cabernet Sauvignon το οποίο εκπτύσσεται σταθερά 7-10 μέρες αργότερα από όλες τις άλλες ποικιλίες (Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο).
Και ενώ την προηγούμενη δεκαετία ο βλαστικός κύκλος των αμπελιών ξεκινούσε αρχές Απρίλη, την τωρινή «βιάζονται» να ξεκινήσουν μετά τα μέσα του Μάρτη. Έτσι, το 2018 που ήταν η χρονιά που παρατηρήθηκε η πρωιμότερη έκπτυξη της δεκαετίας, τα αμπέλια ξεκίνησαν πριν τις 20 Μάρτη. Φέτος, η έκπτυξη του Ξινόμαυρου συνέβη μετά τις 25 Μάρτη, όπως και του Merlot, και του Syrah, ενώ στο τέλος του Μάρτη με αρχές Απρίλη εκπτύχθηκε το Cabernet Sauvignon. Το ευχάριστο είναι ότι τα αμπέλια ξεκίνησαν με «όρεξη» και κυρίως ομοιόμορφα.
Ο βαρύς χειμώνας έκανε το θαύμα του και ελπίζουμε ότι η ομοιομορφία θα διατηρηθεί μέχρι τον τρύγο.