Η ευγένεια στο πιάτο συναντά τα κορυφαία λευκά στο ποτήρι

24.07.2018

Όταν πρόκειται για τα λευκά της Κυρ-Γιάννη το καλοκαίρι μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές και νόστιμες πτυχές. Για παράδειγμα, αν ανήκετε σε εκείνους τους δια βίου μαθητές της ζωής γνωρίζετε ότι η φινέτσα είναι μία ποιότητα που καλλιεργείται και εκφράζεται και μέσω της γευσιγνωσίας. Συνδυάζοντας λοιπόν, τα μονοποικιλιακά λευκά της Κυρ Γιάννη με διαφορετικές γεύσεις, μπορείτε να απολαύσετε γνώση και να δώσετε μία άλλη διάσταση στη καλοκαιρινή σας διασκέδαση.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που το Κτήμα Κυρ Γιάννη ξεκίνησε τη δημιουργία μίας νέας σειράς λευκών οίνων από μοναδικά αμπελοτεμάχια. Το Πάλπο, το Ντρούμο και ο Ταρσανάς – ένα μοναδικό Ασύρτικο από τους ορεινούς αμπελώνες – είναι τρία μονοποικιλιακά λευκά με όλα τα  χαρίσματα της ποικιλίας τους, αλλά και του terroir του Αμυνταίου. Από μία πλούσια γκάμα πιάτων και με την εμπειρία των sommelier της Κυρ Γιάννη, συνδυάσαμε εποχιακές γεύσεις με κάθε ένα από αυτά τα μοναδικά κρασιά.

Ψητά ψάρια και ασιατική κουζίνα με τον βαρελάτο Ασύρτικο Ταρσανά

Το Ασύρτικο, ειδικά όταν είναι βαρελίσιο όπως ο Ταρσανάς, είναι αυστηρά ένα κρασί φαγητού. Έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιών και μήλων, με χαρακτηριστική ορυκτότητα και νότες βουτύρου και φρυγανισμένου ψωμιού που έχουν αποκτηθεί στα νέα γαλλικά βαρέλια κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών της ζύμωσης και της ωρίμανσής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν έναν εξαιρετικό σύντροφο των ψαριών στα κάρβουνα, όπως ο μπακαλιάρος με λαδολέμονο ή των ψητών θαλασσινών, όπως τα χτένια με μια εξωτική σάλτσα αβοκάντο ή οι γαρίδες σουβλάκι. Και βέβαια, μία έξυπνη επιλογή στο πιάτο υπογραμμίζει την εξαιρετική δομή, την τραγανότητα και μία διακριτική αλμυρή πινελιά που αφήνει στον ουρανίσκο ο Ταρσανάς. Αυτό το κρασί μπορεί ακόμα να συνδυαστεί τέλεια με ασιατικά εξωτικά πιάτα, όπως το κοτόπουλο σε κύβους με σάλτσα μαύρων φασολιών ή καβούρια tempura με ψιλοκομμένο λάχανο.

Κάθε στιγμή έχει μια θέση για το Sauvignon Blanc, Ντρούμο

Παράγεται από αμπέλια 30 ετών στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Τα αρώματα του γκρέιπφρουτ και του ακτινιδιού, η πράσινη φρεσκάδα του κομμένου γρασιδιού και των λευκών λουλουδιών συνθέτουν τον χαρακτήρα του, εξισορροπώντας ανάμεσα στον Παλιό και τον Νέο κόσμο. Οι γεύσεις ακολουθούν τα αρώματα της μύτης, ενώ ο χρόνος που το κρασί έχει περάσει στις οινολάσπες του το έχει προικίσει με ένα μακρύ τελείωμα, που αγαπούν γεύσεις όπως τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα λιπαρά τυριά και οι πράσινες σαλάτες. Στην πραγματικότητα, το Ντρούμο θα μπορούσε, ή θα έπρεπε να είναι το αγαπημένο κρασί των χορτοφάγων, καθώς είναι ένας απίστευτος σύντροφος σε κάθε πράσινο πιάτο. Συνδυάστε το με πράσινες σαλάτες, όπως μάραθο, σπανάκι, σπαράγγια, ρόκα.

Τυρί, ριζότο και ζυμαρικά με ένα Chardonnay Πάλπο

Αυτό το έντονο Chardonnay με τον πλούσιο αρωματικό του χαρακτήρα, το καλά δομημένο σώμα και τη δυνατότητα παλαίωσης, δίνει πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών με βαρελίσιες νότες φρυγανισμένου ψωμί και βανίλιας που καθιστούν το διαχρονικό ζευγάρωμα του με έναν βουτράτο αστακό μια αξέχαστη απόλαυση.  Το Πάλπο μπορεί να αναδείξει οποιοδήποτε λιπαρό ψάρι ή κοτόπουλο με πλούσια λευκή σάλτσα. Ωστόσο, αν είστε λάτρης μια καρμπονάρα, ή θέλετε ένα υπέροχο κρασί να συνοδεύσει το καπνιστό τυρί σας, αυτό το πλούσιο, κρεμώδες και γεμάτο άρωμα λευκό κρασί θα απογειώσει τα πιάτα σας.