Τυριά που αγαπούν το κρασί

21.12.2016

Από τους πιο εύκολους και γρήγορους για σερβίρισμα συνδυασμούς με κρασί είναι τα πλατό τυριών. Απαιτείται ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας, γεγονός που σημαίνει περισσότερος χρόνος για ωραίες συζητήσεις με φίλους και την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι. Για ένα απολαυστικό Wine ‘n’ Cheese party στο σπίτι, δημιουργήσαμε τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς για κάποια ζευγάρια κρασιών της κάβας μας, με έμφαση στα ελληνικά τυριά, αλλά και με κάποιες επιλογές από το εξωτερικό.

Στο ταίριασμα τυριού και κρασιού υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες αλλά και μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν στο να δημιουργήσετε το πιο απολαυστικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι δοκιμές και οι πειραματισμοί δίνουν πάντα ακόμα περισσότερες ιδέες και ανοίγουν δρόμους για νέες γευστικές εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Γενικοί κανόνες συνδυασμού κρασιού και τυριού:

  • Τα φρέσκα λευκά κρασιά ταιριάζουν με φρέσκα λευκά τυριά
  • Ώριμα, περασμένα από βαρέλι, λευκά κρασιά ταιριάζουν με λευκά ώριμα και καπνιστά τυριά
  • Λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα ταιριάζουν με έντονα αλμυρά τυριά
  • Τα πλούσια ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με λιπαρά κίτρινα τυριά
  • Ερυθρά, παλαιωμένα κρασιά ταιριάζουν με παλαιωμένα κίτρινα τυριά
  • Τα αφρώδη κρασιά ταιριάζουν με κρεμώδη τυριά

Αποφασίσετε αν θα σερβίρετε τα τυριά σε μικρά κομμάτια ή αν θα τα τοποθετήσετε στο πλατό ολόκληρα τα κομμάτια με τη φλούδα τους ανέπαφη ώστε ο κάθε καλεσμένος κόβει την ποσότητα που επιθυμεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε διαφορετικό εργαλείο κοπής και σερβιρίσματος του κάθε τυριού για να μην ανακατευτούν οι γεύσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μικρά ταμπελάκια με το όνομα κάθε τυριού ώστε να τα ξεχωρίζετε και να μπορούν όλοι να εντοπίζουν τα αγαπημένα τους.

Θυμηθείτε να σερβίρετε το κρασί και τα τυριά στην σωστή τους θερμοκρασία. Τα τυριά βρίσκουν τη σωστή τους γεύση όταν είναι εκτός ψυγείου για 30’-60’ πριν το σερβίρισμα. Όταν είναι πολύ παγωμένα μπορεί να χάσουν την πολυπλοκότητα της γεύσης τους. Καλύψτε το πλατό σας με μεμβράνη για να μη στεγνώσουν τα τυριά και αφαιρέστε την πριν το σερβίρισμα.

 

Σερβίρουμε Πάλπο & Διάπορο

Το πλατό που θα συνοδεύσει τα δύο single-vineyard αυτά κρασιά μας θα πρέπει να  εντυπωσιάσει τους συνδαιτημόνες, τόσο σε ποικιλία και γεύσεις όσο και σε εμφάνιση.  Προσθέσαμε στο πλατό των τυριών ορισμένα ακόμη είδη για να συμπληρώσουν την ποικιλία και ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν σαν «γέφυρα» μεταξύ των εδεσμάτων και του κρασιού.

Απολαύστε!

 

Τι σερβίρουμε με το Πάλπο

(Chardonnay 100%)

Ένα κρασί με σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, τα οποία εμπλουτίζονται με νότες μπριός, τοσταρισμένου ψωμιού και βανίλιας από το βαρέλι.

Η πλούσια γεύση του ταιριάζει υπέροχα με το μετσοβόνε, δίνοντας έναν ισορροπημένο συνδυασμό. Επίσης, οι παλαιωμένες γραβιέρες, το εξαιρετικό κασέρι Σωχού, το μελίπαστο της Λήμνου και το πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου βρίσκουν την θέση τους στο πλατό που θα σταθεί δίπλα στο Πάλπο. Το ισπανικό machego και το ελβετικό emmental Grand Cru του θα ταιριάξουν επίσης υπέροχα.

Μπορούμε να συμπληρώσουμε και λίγες φέτες από καπνιστό ζαμπόν για ποικιλία όπως επίσης ελιές, αμύγδαλα και κυδωνόπαστο που ταιριάζει εξαιρετικά. Φέτες φρέσκου, τοσταρισμένου ψωμιού, κριτσίνια, τραγανά κράκερ και παξιμαδάκια μπορούν να μπουν στο πλατό ή να  υπάρχουν στο τραπέζι για όλους.

 

Με τι θα συνοδέψουμε τη Διάπορο

(Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%)

Ένα φινετσάτο κρασί, με όγκο και στιβαρό χαρακτήρα. Ταιριάζει εξαιρετικά με παλαιωμένα κίτρινα τυριά με τρούφα στα οποία αναδεικνύει τις γήινες νότες της τρούφας.  Ένα ωραίο κασέρι Σοχού επίσης, και ιδιαίτερα στην παλαιωμένη εκδοχή του θα εντυπωσιάσει, ενώ η γραβιέρα Κρήτης και το Πεκορίνο συμπληρώνουν την ποικιλία των τυριών στο πλατό.  Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και ένα αλλαντικό για να εμπλουτίσουμε την ποικιλία: Προτείνουμε φέτες από καπνιστό μοσχάρι με βότανα Βερμίου που παράγεται στην περιοχή της Νάουσας και ταιριάζει με τη στιβαρότητα του ξινόμαυρου.

Από συνοδευτικά μπορούμε να επιλέξουμε ένα ωραίο, πλούσιο σε γεύση, χωριάτικο ψωμί, ελιές, αποξηραμένα σύκα, ακόμη και κυδωνόπαστο που ταιριάζει με το κασέρι. Ένα τσάτνεϊ με μπαχαρικά θα ισορροπήσει την αρμύρα των τυριών, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τα αρώματα του κρασιού.

 

Για τη γευστική δοκιμή και τη φωτογράφηση προμηθευτήκαμε τα προϊόντα από το «Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» (Σοφοκλέους 1, Αθήνα), www.atenco.gr