Σαμαρόπετρα: Το Sauvignon Blanc του Αμυνταίου

19.03.2018

Η Σαμαρόπετρα «κατρακυλά» σε ένα λόφο με θέα το μαγευτικό σύμπλεγμα των τεσσάρων λιμνών της Φλώρινας, τη Ζάζαρη, τη Χειμαδίτιδα, τη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών. Είναι ο ωραιότερος και ο ψηλότερος αμπελώνας της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο, την πιο κρύα αμπελουργική ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας.

Εδώ, στα 720 μέτρα υψόμετρο, οι χειμώνες πέφτουν βαρείς, ξεκουράζοντας τα αμπέλια, και τα καλοκαίρια καταφθάνουν ήπια και ξηρά. Οι λίμνες σβήνουν την καλοκαιρινή κάψα όσο τα σταφύλια ωριμάζουν. Η αιγαιοπελαγίτικη αλμύρα δεν τ’ αγγίζει, ο ορμητικός αέρας της θάλασσας προσκρούει πάνω στους μεγάλους ορεινούς όγκους.

Το Βέρμιο και το Βίτσι φρουροί της αμπελουργικής ζώνης και αιώνιοι σύντροφοι των λιμνών δημιουργούν ένα μικροβιότοπο που φιλοξενεί σπουδαίες ελληνικές και ξένες ποικιλίες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Το φτωχό έδαφος δίνει πλούσιο καρπό και κάθε αποκαλόκαιρο, ο τρύγος γίνεται μία ιστορία που με λίγα λόγια και πολλή δουλειά αφηγείται το θαύμα αυτής της γης.

Στη Σαμαρόπετρα, η λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc βρίσκει μία από τις καλύτερες εκφράσεις της με ωραία δομή και ισορροπία, φρουτώδη φινέτσα, σπάνια αρωματική ένταση και γενναιόδωρη γεύση.

Την ιστορία του αμπελώνα σηματοδοτούν δύο πρωτιές για τα αδέλφια της οικογένειας στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Είναι τα πρώτα 150 στρέμματα που φύτευσε λευκές ποικιλίες ο Μιχάλης Μπουτάρης και το πρώτο κρασί που βάφτισε ο Στέλλιος. Η ετικέτα λανσαρίστηκε το 1997, το ίδιο έτος που ο γνωστός οινοποιός, Γιάννης Μπουτάρης, ίδρυσε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

Μέσα στα 20 χρόνια της κέρδισε αμέτρητους φίλους.  Όμως όπως γίνεται με κάθε κρασί που μετράει τρύγους και πρωτιές, το δώρο της ιστορίας της είναι η βαθύτερη κατανόηση για τη γη και τον χαρακτήρα του κρασιού που δίνει. Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της Σαμαρόπετρας εμφιάλωσε αυτή την κληρονομιά και την προσφέρει σε μια νέα μονοποικιλιακή Σαμαρόπετρα Sauvignon Blanc.

Η συσκευασία με ανανεωμένη εικόνα υποδέχεται ένα μοναδικό ξηρό λευκό κρασί που πίνεται σαν απεριτίφ ή συνοδεύει τέλεια μία μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων από πράσινες σαλάτες και ψητά λαχανικά έως ψάρια και θαλασσινά.

Σημαντικά στοιχεία της ετικέτας άλλαξαν και βελτιώθηκαν. Δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στη γεωγραφική προέλευση της Σαμαρόπετρας και στην αμπελουργική – οινοποιητική ταυτότητα του κρασιού επάνω στη φιάλη. Το λογότυπο επανασχεδιάστηκε, διασφαλίζοντας ότι η μάρκα είναι ξεκάθαρη και αναγνωρίσιμη ανάμεσα στις ανταγωνιστικές της. Η χρυσοτυπία και η ανάγλυφη εκτύπωση στο επιλεγμένο για την ιδιαίτερη υφή του χαρτί μεταφέρουν με την πρώτη ματιά την εξαιρετική ποιότητα του περιεχομένου της φιάλης και αντανακλούν κομψά και απλά τη θέση της Κυρ-Γιάννη, ως κορυφαίας ελληνικής οινοποιίας.

Στα δειλινά που βλέπει ο αμπελώνας και στους ορίζοντες που καθρεφτίζουν οι λίμνες της Φλώρινας, η Σαμαρόπετρα δύει και ανατέλλει νέα, μετά από είκοσι χρόνια μοναδικής ιστορίας. Σε αυτό το αμπέλι μπορεί κανείς να σταθεί να αγναντέψει. Να εκτίμησει εκείνο που του έχει δοθεί και να δει με νέο μάτι αυτό που κάνει.

Η Σαμαρόπετρα εκφράζει ακριβώς αυτή την ισορροπία που επιβάλλει το τοπίο της. Η ανανέωσή της είναι η απόδειξη ότι ένα καλό κρασί μπορεί να ωριμάσει με το πέρασμα των δεκαετιών, ακόμα και όταν είναι λευκό.

Η νέα Σαμαρόπετρα παρουσιάστηκε στα οινοποιεία της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο της Φλώρινας και στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και ξεκίνησε να κυκλοφορεί ευρέως από τις αρχές του 2018.