All Vintages

Πληροφορίες εκ των έσω

Γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου και των παλαιών κλημάτων. Η φρουτώδης μύτη, κυρίως με αγριοφράουλα και κεράσι, συνοδεύεται από ντελικάτες νότες βοτάνων και τριαντάφυλλου. Τα αρώματα ακολουθούν και στο στόμα, όπου οι βελούδινες τανίνες και η καλή οξύτητα προσδίδουν ισορροπία. Μακρά επίγευση, πάντα με την κομψότητα – σήμα κατατεθέν του terroir του Αμυνταίου.

Ποικιλιακή σύνθεση

Ξινόμαυρο 100%

Παραγωγή

n/a

Δυνατότητα Παλαίωσης

8-10 έτη

Ωρίμανση

Το κρασί παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 2ης και 3ης χρονιάς για 12 μήνες. Περαιτέρω παλαίωση στη
φιάλη για ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Προέλευση

Αμπελώνες ομάδας παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα στη ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου

Γευστικοί Συνδυασμοί

Ιδανικό για κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια, πιπεριές γεμιστές με κιμά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, κρεατόπιτες.

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αλκοολικός βαθμός:  13,5%
pH:  3,39
Ολική οξύτητα:  6,3 g/lt
Πτητική οξύτητα:  n/a
Σάκχαρα:  1,7 g/lt
Φαινολικό δυναμικό:  n/a
Χρωματική ένταση:  n/a
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη:  n/a

Με το χέρι και αυστηρή επιλογή στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2020. Μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης, τα 639 κιλά.

Ένα ιδιαίτερο αμπελουργικό εγχείρημα που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στόχος, ο εντοπισμός και η διάσωση παλαιών κλημάτων Ξινόμαυρου στην ΠΟΠ ζώνη του Αμυνταίου. Μια αφοσιωμένη και συστηματική προσπάθεια από την ομάδα γεωπόνων του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ για περισσότερα από 20 χρόνια, στηρίζοντας τους μικρούς καλλιεργητές, παρέχοντας τεχνογνωσία και βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και δίνοντας κίνητρο να συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη κληρονομιά και στις επόμενες γενιές της οικογένειάς τους.
Κάθε εσοδεία αυτού του κρασιού παράγεται από μια «δεξαμενή» επιλεγμένων μικρών αμπελώνων που πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας των κλημάτων (40-60 χρόνια), των ορθών αμπελουργικών πρακτικών και της ποιότητας, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων τέτοιων blocks συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Αμπελώνας (στρεμ.) : 6.2
Έτος Φύτευσης: 1940
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 3%
Πυκνότητα: 4,400
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.2
Έτος Φύτευσης: 1973
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 5%
Πυκνότητα: 3,300
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1

Αμπελώνας (στρεμ.) : 2.4
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.1
Αμπελώνας (στρεμ.) : 1.4
Έτος Φύτευσης: 1964
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: 8.2

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.5
Έτος Φύτευσης: πριν από το 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 4%
Πυκνότητα: 3,100
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.7
Έτος Φύτευσης: ≈1963
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: ΒΔ
Κλίση: 9%
Πυκνότητα: 3,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αμπελώνας (στρεμ.) : 4.8
Έτος Φύτευσης: 1930
Διαμόρφωση: Διπλό Royat
Έκθεση: Α
Κλίση: 2%
Πυκνότητα: 2,800
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ph Εδάφους: ≈8.0

Αυστηρή διαλογή σε δονούμενη τράπεζα. Τα σταφύλια ψύχθηκαν στους 8-10 °C. Αποβοστρύχωση, εκραγισμός και προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ημέρες σε θερμοκρασία 10 °C. Ζύμωση για 2 εβδομάδες, και μεταζυμωτική εκχύλιση 7 ημερών στη συνέχεια. Ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (κυρίως παλαιά)για 12 μήνες, με ελαφριά ανάδευση των οινολασπών περιοδικά. Το κρασί παραμένει στο κελλάρι για 1 χρόνο πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Βραβεύσεις

Downloads