Wine: Ramnista
Vintage: 2017
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2016
Rating: 92/100
Date: 30/06/2020
The 2016 Ramnista, all Xinomavro, was aged for 16 months in 30% new French oak. It comes in at 13.7% alcohol. After tasting a run of rustic Xinomavros that seemed to have endless power and no mid-palates for this issue, this Ramnista changed the channel. This is hardly a bottling that is known for being shy in terms of power, but it has the balance and the mid-palate depth to soak up the power this year. It seems surprisingly fruit forward, although very dry. Granted that both are not here together, this seems fuller in the mid-palate and more fruit-driven than the 2015, for better or for worse. The 2015 might have more energy. Earthy and complex, while still showing good structure, this looks like a fine Ramnista. It might also be a relatively approachable Ramnista. It will still age well.
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2015
Rating: 91/100
Date: 30/04/2019
The 2015 Ramnista is the winery’s classic Xinomavro, aged for 18 months in 30% new French oak. It comes in at 13% alcohol. When last seen, it was a little tight with sharp edges—to some extent, that’s the style. Let’s check in. This has fleshed out nicely, seeming rounder and softer in terms of texture—but there is still lots of power hiding underneath. It pops up to the foreground pretty promptly. Overall, this is a bit more approachable, but that doesn’t mean it’s ready. It really needs a couple of more years to become more expressive and better balanced. In other words, continue on as originally directed. Everything looks good.
James Halliday Review
Wine: Ramnista
Vintage: 2015
Rating: 94/100
Date: 30/07/2018
The bouquet is quiet at first blush, but five spice and white pepper change the game just as you are about to move onto a perfectly balanced palate, its fine-boned structure formed and trained by fine tannins. The flavours refuse to be pigeon-holed, with notes of herb, earth and cedary oak.
www.fnl-guide.com
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: 92/100
Date: 29/08/2016
Ένα κρασί που φέρνει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας στα άκρα της.
Χρώμα βαθύ κόκκινο λαμπερό. Πυκνό άρωμα μικρών κόκκινων φρούτων, με νότες ζαμπόν και βανίλιας. Με ανακίνηση το άρωμα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, με μπαχαρικά να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά. Στόμα με γλύκα και τανίνες που για μερικά δευτερόλεπτα είναι σχετικά καλά κρυμμένες από το παχύ σώμα και στη συνέχεια ξαφνικά μουδιάζουν την γλώσσα, δίνοντας και την ανάλογη αίσθηση του πικρού. Οξύτητα καλά κρυμμένη για Ξινόμαυρο χάρη στην αλκοόλη. Στην επίγευση το στυφό, συνεπικουρούμενο από την οξύτητα, έχει εγκατασταθεί με επιμονή.
Βαθμός 92 /100 για ένα κρασί που δεν διστάζει να κρύψει την καταγωγή του. Πηγαίνει μέχρι το άκρο τόσο την αρωματική όσο και γευστική παρουσία του. Δεν υπάρχει μικρό κόκκινο φρούτο ή μπαχαρικό, αν θέλετε να το ονομάσετε για την περιγραφή αυτή του κρασιού, για το οποίο μπορεί κάποιος να σας διαψεύσει. Η αίσθηση του βαρελιού έρχεται να συμπληρώσει την αρωματική παρουσία του που κινείται ακόμη σε τόνους φρεσκάδας, αφού το βαρέλι έχει χρησιμοποιηθεί στην σωστή δόση για να ενισχύσει και όχι για να σκεπάσει. Η κλασική ντομάτα είναι σχεδόν απούσα καθώς είναι καλά χωνεμένη μέσα στο κόκκινο φρούτο από βατόμουρα και φραγκοστάφυλα. Το αρωματικό δυναμικό στο στόμα βοηθά στη δημιουργία της αίσθησης του πάχους σε ένα κρασί που δεν διστάζει να επιδείξει τις τανίνες του, μουδιάζοντας ευχάριστα την γλώσσα. Μια μικρή παρένθεση για την παρατήρηση ότι πρόκειται για το τέλειο κρασί για αληθινά καυτερά φαγητά. Το στυφό, τροποποιώντας όχι μόνον τις πρωτεΐνες του σάλιου αλλά και αυτές τη γλώσσας, κτίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο στόμα περιορίζοντας την αίσθηση το καψίματος κάνοντάς τη να φαίνεται πολύ λιγότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα. Ο συνδυασμός αλκοόλης και τανινών δίνει την αίσθηση του πλούτου, δημιουργώντας μια υπερβολική αίσθηση που φτάνει στο όριο του άγριου. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κρασί που θα δώσει το μέγιστο μετά από μια δεκαετία αλλά και σήμερα, πάρα τον βίαιο χαρακτήρα του είναι ευχάριστο με τον τρόπο που μόνον το Ξινόμαυρο ξέρει να κάνει.
Αργύρης Τσακίρης, www.fnl-guide.com
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 90/100
Date: 31/08/2016
Ramnista Single Block #9 Siniaki
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 94/100
Date: 31/08/2016
Ramnista Single Block #5 Limni
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 93/100
Date: 31/08/2016
Ramnista Single Block #15 Cyclamina
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 1997
Rating: 93/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 1999
Rating: 91/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2001
Rating: 93/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2004
Rating: 90/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2007
Rating: 93/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 93/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: 91/100
Date: 31/08/2016
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2013
Rating: 92/100
Date: 31/08/2016
TEXSOM International Wine Awards 2016
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: Award of Excellence – Greek Red
Date: 18/03/2016
Tasted 100% blind
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: 88/100
Date: 08/03/2016
Andreas Larsson – Medium deep, ruby-red colour. Slight hint of evolution, but looks fairly youthful. Pure nose. Still quite young with mostly primary fruit here. Combination of red and dark berries, with cherry, plum, some dried spices. Palate has medium weight with a quite dense tannic core. So a lot of tannins in here, but I think that is part of the style. It is not really harsh, it is still just showing its youth with that tannic presence. On top of that, we do have attractive fruit with red and dark berries. There are some hints of chocolate, like praline spices. Quite traditional style. There is no indication of new oak. There is a good length. I should rather say this is a traditional grape variety, but in terms of vini cation, it still feels modern with a good purity of fruit. It should certainly have a ne potential.
Helsingin Sanomat - Jouko Mykkänen
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: 5/5
Date: 11/02/2016
Täytyy myöntää, että jos tämän viini olisi edessäni sokkomaistiaisissa, en kuuna päivänä olisi osannut sijoittaa sitä Kreikkaan. Todennäköisin vaihtoehto olisi ollut italialainen Barbaresco, sillä viinin aromit ja tanniinisuus ovat juuri sen tyyppisiä. Upeassa, mutta tuoreessa maussa on kypsiä, aromaattisia punaisia marjoja ja hedelmiä, joita säestää hienostunut mausteisuus. Nämä aromit ovat hienosti levittyneet antoisaan pitkään makuun. Parasta viinissä ovat kuitenkin tanniinit, joita on runsaasti, mutta ne ovat erittäin maukkaat ja ne antavat viinin maun loppuun tyylikkään purennan.
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2012
Rating: 91/100
Date: 31/12/2015
Wine & Spirits
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 93/100
Date: 01/08/2015
Ramnista 2011 is a beauty, redolent of cherry blossoms and tobacco leaves, mushrooms and herbs, the aromas held together by juicy, frisky cranberry flavours. It’s tangy and bright, as well as firm and long lasting…
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Rating: 92/100
Date: 30/10/2015
Decanter World Wine Awards
Wine: Ramnista
Vintage: 2011
Date: 25/06/2014
Modern, polished and sophisticated character of bright, tangy fruit with dry, firm tannins. Endowed with hidden depth and power on the long, elegant finish.
Wine & Spirits
Wine: Ramnista
Vintage: 2010
Rating: 93/100
Red Wine of the Month – Ramnista 2010
This was a tricky vintage, with some summer heat spikes and rain at the end of harvest, but it didn’t seem to affect Ramnista negatively. Pulled from vineyards planted on lighter soils, the intention being to produce a Xinomavro with finesse and fragrance rather than brawn, Ramnista in 2010 is a beauty, redolent of cherry blossoms and tobacco leaves, mushrooms and herbs, the aromas held together by juicy, frisky cranberry flavors. It’s tangy and bright as well as firm and lasting, the flavors pinned to a cool, earthy minerality that holds them fresh and long.
Tasted Journal
Wine: Ramnista
Vintage: 2010
Rating: 89.5/100
Date: 01/03/2014
Andreas Larsson – Medium deep ruby red colour. Sweet aromas of flower, red berries, ginger and spices. The palate is youthful and restrained with young tannin and high acidity, elegant red fruit, rather long finish. Potent but needs time. 88
Markus Del Monego MW – Dark purple red with garnet red hue. Elegant nose with aroma reminiscent of fresh berries, prunes, mild spices, vanilla and toasted oak, with hints of aromatic herbs. On the palate elegant with youthful tannins, crisp acidity and good length. A wine to wait for. 91
Sunday Business Post - Tomas Clancy
Wine: Ramnista
Vintage: 2010
Rating: 92/100
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2009
Rating: 91/100
Tidings Magazine
Wine: Ramnista
Vintage: 2009
Date: 29/01/2013
The next Greek wine revolution, Kir-Yianni
Stellios Boutari notes that the Xinomavro is Kir-Yianni’s “signature grape” and that it is similar in some ways to the Italian Nebbiolo variety due to its tannin/acid structure. Indeed, this sample showed ripe, sweet black cherry compote, kirsch, black olive, red liquorice and a touch of violet on the nose. Dry with dusty plum, some smoky overtones and a hint of leather, it is still quite young with high tannin and acidity. A bit rough on its own but an absolutely perfect match with Estiatorio Volos’ Lamb Sausage with Wild Mushroom and Thyme Jus.
Cru Magazine - Hong Kong
Wine: Ramnista
Vintage: 2009
Rating: 88/100
Date: 01/06/2012
Vinexpo 2012, 100% Xinomavro Bright ruby red of medium intensity. Aromas of dark prune and chocolate. Dry wine with good acidity and full body; dark prune flavor with powerful tannin. Good finish.
The Australian - Max Allen
Wine: Ramnista
Vintage: 2009
Date: 21/06/2013
An award-winning taste of Greece
2009 Kir-Yianni ‘Ramnista’ xinomavro, from the Naoussa region, Greece, $35 THE Greek grape xinomavro tastes like a cross between the red-fruit earthiness of pinot noir and the tongue-hugging tannic dryness of nebbiolo. I’m obviously not the only one who’s made the link: this superbly complex, savoury, single-vineyard example of xinomavro recently came top in a blind-tasting in Hong Kong, where it was tried alongside nebbiolos from Piedmont and pinots from Burgundy and New Zealand. The Mark-up: Available in some restaurants for between $65 and $83 a bottle. Importer: douglaslambwines.com.au
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Rating: 90/100
The New York Times - Eric Asimov
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Date: 05/06/2012
Adventures in New Greek Reds
Well balanced with high-toned aromas of menthol, herbs and flowers and firm tannins.
Montreal Gazette - Bill Zacharkiw
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Date: 19/05/2012
Wines of the week: May 19, 2012
More of a modern interpretation [of Xinomavro], with a little more oak, a little more fruit, and a little less of the tomato/herbal thing. But the freshness is there, the tannins as well. Great introduction to the grape. Serve at 18C. Drink now-2016. Food pairing ideas: Lamb with herbs and mustard.
Vins & Vignobles - Janine Saine
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Date: 22/12/2011
Belle fraîcheur avec des notes d’olives et de tomates sur des saveurs fruitées un peu sauvages. Expression bien arrimée de ce cépage, tanins longs et puissants.
National Post - Sara d' Amato
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Rating: 89/100
You’ve waited this long for the weekend to come, you can wait another hour in the decanter for this beauty to open up and reveal its colours. Heady enough to please the critic in your life but unpretentious enough to be appreciated by a wide audience, this Greek red aims to please. This adventurous choice pairs well with stewed beef, and is thus an excellent choice for a chilly February night.
The Globe and Mail
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Rating: 90/100
Medium full-bodied and Barolo-like, this xinomavro-based red serves up flavours of dried cherry, tar and flowers against a backdrop of pipe tobacco and herbs. The dry, tea-like tannins are nicely counterbalanced by mouth-watering acidity. Pair it now with braised red meats, though it could improve with up to five years in the cellar.
Asian Palete - Jeannie Cho Lee MW
Wine: Ramnista
Vintage: 2008
Rating: 85/100
2008 Kir Yianni Estate – Ramnista, Naoussa, Northern Greece, A savoury Xinomavro style with game and leather notes. Great expression of what an indigenous variety can offer, with fascinating flavours lurking in the background. Well made and well balanced wine.
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2007
Rating: 89-91/100
The 2007 RAMNISTA is a first look, pre-release, based on a winery tasting only. This is beautifully textured, soft and velvety, ripe and surprisingly rich early on. Lurking underneath is still that Xinomavro crispness and power. It is always best to see how these work after they’ve knit together in the bottle and then had some hours of air, so we will have to give this another look. Still, this looks like a very promising Ramnista, perhaps the best I’ve tasted. Drink-2012-2027.
Nord Info - André Maccabée
Wine: Ramnista
Vintage: 2007
Date: 13/01/2011
Le 2007 Ramnista Kir Yianni Naoussa à base de xinomavro est un grand vin rouge du pays. Son bouquet est généreux et complexe. Un vin précis, juteux, qui a besoin d’une heure de carafe. La finale est longue et généreuse: 20,15 $.
Wein Plus
Wine: Ramnista
Vintage: 2007
Rating: 89/100
Recht tiefer Duft nach teils eingekochten roten und schwarzen Beeren mit gewürzigen, kräuterigen und etwas holzigen Tönen sowie einer Spur Kandis. Geschliffen, dabei aber recht saftig im Mund, etwas gewürzig und mit eher moderaten Holztönen, sehr feine, präsente, originäre Tannine, nachhaltig und kraftvoll am Gaumen, straffer Bau, gute Nachhaltigkeit und Tiefe, sehr guter Abgang. Bis 2017+.
The Australian Financial Review
Wine: Ramnista
Vintage: 2006
Rating: 94/100
Dark and rich fruitcake curranty with a peaty whiff about it. Really deep. Smells of brick dust and ash. Super-pure fruit in the mouth with cedary spiciness and coffee ground smokiness at the back. Big tannins and mouth-watering acid and lip-smacking tangy citrus, too. You’ll love this if you enjoy serious sangiovese and nebbiolo. This is the wine for charcoal-grilled or roasted lamb.
Alpha Wine Guide 2010
Wine: Ramnista
Vintage: 2006
Rating: 90/100
Αρκετά βαθύ ερυθρό, με κεραμιδί ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα από κονφί ντομάτας, ελιάς και φράουλας, σε φόντο βαρελιού, κανέλας και ζαμπόν. Στόμα γεμάτο, με εξαιρετική συμπύκνωση. Ισχυρές, πολύ νόστιμες τανίνες που το μουδιάζουν ευχάριστα, αλλά και αισθητή οξύτητα, όσο χρειάζεται για να αναδεικνύεται η ποικιλία.
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2005
Rating: 84/100
Alpha Wine Guide
Wine: Ramnista
Vintage: 2005
Rating: 87/100
Αρκετά βαθύ ερυθρό, με κεραμιδί ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα κονφί ντομάτας, ελιάς και φράουλας, σε φόντο βαρελιού, κανέλας και ζαμπόν. Στόμα γεμάτο, πλούσιο και με συμπύκνωση. Ισχυρές, νόστιμες τανίνες, που το μουδιάζουν ευχάριστα, αλλά και αισθητή οξύτητα, όσο χρειάζεται για να αναδεικνύεται η ποικιλία
ΕΥ ΖΗΝ
Wine: Ramnista
Vintage: 2005
Rating: 88.33/100
Σκούρο κόκκινο με μεγάλο βάθος, πρωτόγνωρο για τη Νάουσα. Αρώματα πυκνά και σύνθετα από άφθονο κόκκινο φρούτο, φραγκοστάφυλο, καμένη καραμέλα γάλακτος, νότες ζαμπόν και βοτανικές, που έρχονται σε συμφωνία με το βάθος του χρώματος. Στόμα πολύ πλούσιο και στιβαρό, χάρη στις καλά ενσωματωμένες τανίνες του, σε ένα αβανταδόρικο σύνολο που δείχνει και μια άλλη διάσταση του Ξινόμαυρου.
ΕΥ ΖΗΝ
Wine: Ramnista
Vintage: 2003
Rating: 82.5/100
Μεσαίου βάθους με κεραμιδί αποχρώσεις. Αρώματα απο γλυκό ντοματάκι, λιγότερο φρούτο φραγκοστάφυλου, σε ένα ζωικό φόντο ζαμπόν και με γαλακτική παρουσία. Στόμα που “μπαίνει” γλυκά, με ικανοποιητικό όγκο και ενδιαφέρουσες αλλά αυστηρές προς το τέλος ταννίνες.
The Wine Advocate
Wine: Ramnista
Vintage: 2000
Rating: 89/100
The medium to dark ruby-colored 2000 Ramnista bursts from the glass with loads of blackberries, cassis, and road tar. An excellent value, this medium to full-bodied effort is a muscular wine packed with dark, asphalt-laced fruits. Its character displays outstanding depth and concentration as well as a long, tannin-studded finish. Produced entirely from Xinomavro, this would be an ideal pairing with Greek lamb dishes. Drink it between 2006 and 2012.
Decanter
Wine: Ramnista
Vintage: 2000
Brick red, with herbs, thyme, cinnamon, tomato and black olive on the nose surrounding a cherry core. Less complex on the palate, smooth and generous but with feisty grip of acidity, firm tannin, and raspberry-olive fruit. Drink this now or wait 2 years, though it will last up to 10.
Food & Wine
Wine: Ramnista
Vintage: 2000
Date: 02/02/2005
4 Stars – Outstanding, Worth a Search. Top 50 Best Values
Dry, full bodied, medium tannins, high acidity. Think of this single vineyard Xinomavro as very good, modern Barolo-a la grecque of course. Drink now-8 years
cypruswinepages.com - Γιάννος Κωνσταντίνου
Wine: Ramnista
Vintage: 2000
Rating: 89/100
Είναι η Ράμνιστα το καλύτερο Ξινόμαυρο της Ελλάδος; Όταν δοκιμάζεις μία παλιά φιάλη, όπως αυτή του 2000, η απάντηση είναι «ναι»! Πόσο όμορφα έχει παλαιώσει αυτό το εξαιρετικό κρασί! Το χρώμα του μέτριας έντασης, ώριμο, κοκκινοκεραμιδί. Η μύτη του πανδαισία, γεμάτη από πολύπλοκα και μεστά αρώματα καφέ, γλυκών μπαχαρικών, πιπεριού, δέρματος, χόρτων, που μορφώνουν ένα αριστοκρατικό σύνολο που θυμίζει παλαιωμένο Barolo. Γευστικά ξεπροβάλλει ο πλούτος, το στιβαρό σώμα, οι αισθητές αλλά λιωμένες για τα δεδομένα της ποικιλίας τανίνες και η ισορροπημένη οξύτητα. Ένα ιδιαίτερο κρασί για ιδιαίτερα και απαιτητικά γούστα. Θέλει κόκκινο κρέας, κυνήγι ή σκληρά και πολύ ώριμα τυριά.
Austrian Wine Challenge
Wine: Ramnista
Vintage: 2000
Rating: 81.1/100
Wine Report
Wine: Ramnista
Vintage: 1999
Rating: 87/100
This light, garnet wine had varietally correct aromas of stewed tomatoes, mint and dried fruits. Tasters described pungent flavors of dried tomatoes, olives and cigar box with somewhat overwhelming tannins. It had a medium body and a hot, drying finish.
Gourmet
Wine: Ramnista
Vintage: 1999
Η Νάουσα, που έδωσε νέο νόημα στη λέξη Ξινόμαυρο. Ώριμη φράουλα, ελιά, κάπνα απο το βαρέλι και σοκολάτα, είναι τα αρώματα που ξεχειλίζουν απο το ποτήρι. Μέτριο σώμα και πολύ στιβαρές τανίνες, αν και η απουσία πολύ πλούσιου φρούτου μάλλον αποκλείει μια μακρόχρονη παλαίωση.
Wine & Spirits
Wine: Ramnista
Vintage: 1997
Rating: 93/100
One whiff and the head begins to spin, so intoxicating are the spice and warm cherry scents emanating from this gorgeous xinomavro. Those scents read on the palate, covering it like a cashmere blanket, warm, soft and weightless all at once. There’s a tang that keeps its dense, cherry-jam concentration lively, but not so much that it loses its elegant grace. Drink it now to be impressed, give it another five to ten years to be astounded.
Wine International
Wine: Ramnista
Vintage: 1997
Rating: 93/100
Wein Gourmet
Wine: Ramnista
Vintage: 1997
Rote Matadore
Vornehmer Holz-Akzent (Sandelholz), krauterige Frucht. Feiner Stoff, proportionierter Bau, saftiger Extrakt, aromatischer Abgang. Stilvoller Xinomavro.
Γαστρονομία
Wine: Ramnista
Vintage: 1995
Rating: 82,2/100
Αρκετά σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη, βαθύ, πολύπλοκο, αρωματικό δυναμικό, με μυρωδιές πιπεριού, κανέλας, καφέ και της κλασικής για τη “Νάουσα” ντομάτας. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα που δεν καταφέρνει να κρύψει εντελώς το νευρώδες της οξύτητάς του. Πλούσιο, με ισχυρές και λίγο “άγριες” ταννίνες, που όμως είναι ζουμερές και καθόλου στεγνές, δείχνοντας ότι το κρασί έχει ακόμη μέλλον. Προέρχεται από σωστά ωριμασμένα σταφύλια, κάτι που εκτός από τα πολύπλοκα αρώματα της “μύτης”, του δίνει εξαιρετική δομή και πλούτο στο στόμα.