Pink-Nic στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Με το καλάθι σας στους αμπελώνες

21.05.2018

Οι ηλιόλουστες μέρες φωνάζουν «Εκδρομή!». Γι’ αυτό κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη, μαζί με όλα τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, ανοίγουμε κι εμείς τις πόρτες της Κυρ-Γιάννη και απαντάμε με μια εκδρομή στο Κτήμα και το οινοποιείο της Νάουσας.

Φέτος, στις 26 & 27 Μαΐου, σας προσκαλούμε για βόλτες και πικ-νικ, ή μάλλον… για pink-nic, γιατί οι μέρες είναι αφιερωμένες στα ροζέ κρασιά που φτιάχνουμε στο Αμύνταιο και μοιραζόμαστε με όλο τον κόσμο.

Επεράσαμε και θα (ξανα)περάσουμε όμορφα!

Είναι η 14η άνοιξη που υποδεχόμαστε οικογένειες, φίλους του κρασιού, παρέες που θέλουν να εξορμήσουν στη φύση. Κάθε χρονιά είναι σαν να υποδεχόμαστε δικούς μας ανθρώπους κι ας συναντιόμαστε με κάποιους για πρώτη φορά. Όσοι έρχονται στο Κτήμα δημιουργούν μία παράδοση ανταμώματος. Δίνουν ραντεβού το Μάη στο Γιαννακοχώρι και μοιράζονται τα καλά που φέρνει η Κυρ-Γιάννη από το χειμώνα και όσα προμηνύει η άνοιξη για το νέο καλοκαίρι.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι συνάντηση αισιοδοξίας και αναψυχής για όλους. Για τα παιδιά είναι παιχνίδι. Για όποιον θέλει να γνωρίσει το κρασί καλύτερα γίνονται μία αφετηρία γνώσης. Για τους ανθρώπους της Κυρ-Γιάννη είναι μία συνέχεια στη σχέση που καλλιεργούμε μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια. Επί δύο ημέρες μας δίνετε τη χαρά να σας ξεναγήσουμε στον αμπελώνα και στους χώρους οινοποίησης.

Όλα τα μυστικά για τα κρασιά της Κυρ-Γιάννη αποκαλύπτονται αυτό το διήμερο!

Θα περπατήσουμε στους αμπελώνες, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα στις πλαγιές του Βερμίου. Θα μιλήσουμε για το κτήμα, τις αμπελουργικές εργασίες, τις ποικιλίες που καλλιεργούμε, ποιες είναι ντόπιες και ποιες οι ξενικές, ποια είναι η απόδοση ανά στρέμμα και ποιες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε, τι είναι το Μπωμέ και πότε αρχίζει ο τρύγος, ποιο σταφύλι δίνει το καλό ροζέ, τι μας λένε οι εποχές και οι καιροί.

Στους αμπελώνες γίνονται οι πιο βαθείς διάλογοι με τη φύση. Και είναι ωραίο να μπορείς να ακούς τον λόγο της, να αφήνεις τον εαυτό σου να μάθει από την αλήθεια της.

Θα ακολουθήσει η βόλτα στο οινοποιείο. Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μυστικά για τις δεξαμενές, θα σας πούμε τις είναι οι ζύμες και ποιες είναι οι χημικές αντιδράσεις που μεταμορφώνουν τα σάκχαρα σε αλκοόλη. Θα μάθετε πότε ένα κρασί είναι έτοιμο και πώς δημιουργούνται οι φυσαλίδες στα αφρώδη κρασιά μας.

Στους χώρους της εμφιάλωσης και της κάβας θα γνωρίσετε τι πάει να πει παλαίωση, τι ρόλο παίζει το ξύλο των βαρελιών στη γεύση, στο χρώμα και τα αρώματά τους, ποια κρασιά παλαιώνονται, πόσα είδη φιαλών χρησιμοποιούμε και πώς οι φελλοί μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα ενός οίνου.

Και μετά την τόση θεωρία θα περάσουμε στην εμπειρία. Οινογευστική στη βεράντα! Τα ροζέ φέτος, έχουν την τιμητική τους στην Κυρ-Γιάννη. Ακακίες, Ακακίες Sparkling, Παράγκα Flowers και το Πνεύμα της λίμνης – L’ Esprit du Lac είναι οι τέσσερις ετικέτες που σας καλούν να ανακαλύψετε τις γευστικές αποχρώσεις του ροζ.

Πώς να γεμίσετε το απόλυτο καλάθι για το pink-nik!

Όταν σχεδιάζεις να γεμίσεις το ποτήρι σου με ροζέ κρασί, το γεύμα σου μπορεί να περιέχει πολλά, διαφορετικά, ακόμα και εξωτικά εδέσματα! Κι επειδή μιλάμε για γεύμα στην ύπαιθρο τα πράγματα πρέπει να είναι απλά. Πάρτε μερικές ιδέες που θα κάνουν την εμπειρία σας ακόμα πιο αξέχαστη.

  • Κάτι τραγανό

Ελαφρώς αλατισμένα κράκερ συνοδεία γκουρμέ γεύσεων όπως χαβιάρι, σολομό, προσούτο, γραβιέρες ή αν προτιμάτε τις χορτοφαγικές γεύσεις, ελιές, λιαστές ντομάτες ή λαχανικά τουρσί. Συμπληρωματικά και τέλεια για τη γεύση και την υγεία μικρών μεγάλων είναι τα μπισκότα βρώμης με ξηρούς καρπούς!

  • Κάτι ζυμαρένιο

Από ηπειρώτικες πίτες και φυλλωτά περέκ με γέμιση της αρεσκείας σας έως κουλούρια Θεσσαλονίκης και ξεροψημένα κρουασάν. Δύο τρεις εναλλακτικές επιλογές θα γεμίσουν γεύση, αρώματα και φρεσκάδα το καλάθι σας εφόσον δεν υποκύψετε στις έτοιμες συσκευασμένες λύσεις.

  • Κάτι κρεμώδες

Οι αλοιφές είναι μία νόστιμη και εύκολη λύση και τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν με αναπάντεχα πολλούς και υπέροχους συνδυασμούς από το πικάντικο γουακαμόλε με αβοκάντο έως ταραμά, τυροκαυτερή, γιαούρτι ή μουστάρδα.  Αν προτιμάτε κρεμώδεις γλυκές λύσεις βάλτε στο καλάθι σας εναλαλλακτικά πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα βατόμουρο, φράουλα ή κεράσι.

  • Κάτι από κεφτέ

Η λίστα με τις συνταγές δεν έχει τελειωμό. Ξεκινά από τα παραδοσιακά κεφτεδάκια της μαμάς με χοιρινό κιμά και φτάνει ως τα φαλάφελ της Ασίας. Ενδιάμεσα μπορεί να παίξουν από γαυροκεφτέδια έως ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ό,τι πλάθεται και τρώγεται (και) με το χέρι είναι τέλειο για πικ-νικ και για ροζέ κρασί!

  • Κάτι δροσερό

Είναι απαραίτητο να συνοδεύετε με λαχανικά κάθε γεύμα κι ένα πικ-νικ δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Καρότα, αγγουράκια, τοματίνια, ραπανάκια κόβονται και τρώγονται εύκολα. Μην ξεχάσετε να πάρετε λεμόνια για το φαγητό και φρούτα για επιδόρπιο ή κολατσιό!

  • Όλα σε «πράσινη» συσκευασία!

Είναι θέμα αισθητικής και συνείδησης να προτιμάτε υλικά συσκευασίας που θα χρησιμοποιήσετε ξανά. Τα γυάλινα βαζάκια είναι τέλεια για να σερβίρετε ατομικές μερίδες και να πακετάρετε όσα δεν τυλίγονται σε λαδόκολλα και πετσέτα. Τα πλαστικά πιάτα δεν μπορούν να φυλάξουν φαγητό και δεν ανακυκλώνονται, ενώ η λαδόκολλα μπορεί. Οι χαρτοπετσέτες θα πεταχτούν, ενώ οι υφασμάτινες πετσέτες θα κρατήσουν τα βαζάκια και το περιεχόμενό τους ασφαλή, θα στρωθούν, θα σκουπίσουν και θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Τα ευαίσθητα φρούτα, όπως οι φράουλες, μπορούν να φυλαχθούν τέλεια σε χάρτινες αυγοθήκες. Ενώ τα παγούρια γεμίζουν και ξαναγεμίζουν χωρίς να αφήνουν τα ίχνη τους στη φύση.

Το αλατοπίπερο ενός θεσμού!

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) έχει καθιερώσει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια στη χώρα μας, με στόχο να έρθει κάθε πολίτης πιο κοντά στο χώρο παραγωγής του κρασιού.

Όλα τα οινοποιεία εμπλουτίζουν αυτό το γεγονός με νέες εκπλήξεις και ιδέες –είναι το αλατοπίπερο ενός θεσμού που κάθε χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερος.  Στις 26 και 27  Μαΐου το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με ρόδινη διάθεση σας περιμένει για μια αξέχαστη pink-nic εμπειρία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΙ: Ένα αμπελοοινικό πικ-νικ αφιερωμένο στα ροζέ κρασιά

ΓΙΑΤΙ:  Τα πικνικ είναι η τέλεια εκδρομή, τα ροζέ θα σας ενθουσιάσουν!

ΠΟΥ: Γιαννακοχώρι, Νάουσα, στο κτήμα Κυρ-Γιάννη

ΠΟΤΕ: 26 & 27 Μαϊου 2018 από τις 11.00 το πρωί έως τις 7.00 το βραδάκι

ΠΩΣ: Με το καλάθι σας και την καρδιά σας

ΠΟΣΟ: Η είσοδος είναι ελεύθερη, σας περιμένουμε!

ΠΡΟ-ΕΓΓΡΑΦΗ: https://goo.gl/bK51Ng